Företag i fokus:

Södertälje kommun JO-anmäls för indragen skolskjuts

TAXI Barn skjuts

Pressbild: Samtrans.

I oktober fick flera barnfamiljer beskedet om att kommunens skolskjuts upphör från och med årsskiftet pågrund av ökade kostnader.

Total riskerar 175 elever att tvingas byta skola, vilket resulterat i att vårdnadshavare anmält Södertälje kommun till Justitieombudsmannen, JO, för det plötsliga beskedet.

”Södertälje kommun har plötsligt ändrat reglerna för skolskjutsen. Vi berörda vårdnadshavare har inte blivit informerade om detta i god tid, utan beskedet kom i mitten av oktober.”, skriver en berörd vårdnadshavare i anmälan till JO.

Sedan 2017 har kommuen ett upphandlat avtal med Samtrans som skött skolskjutsen i kommuen, men i år upphandlades ett nytt avtal som tilldelades Södertälje taxi. Det nya avtalet, som börjar gälla den 1 januari 2023, följder med en stor förändring som påverkar många barnfamiljer i kommunen.

För att hålla kostnaderna nere beviljas skolskjuts nu enbart till den skola som är närmast barnets folkbokföringsadress. För att behålla skjutsen har föräldrarna fram till årsskiftet att antigen byta till en närmare skola – eller bekosta resorna själva.

Södertälje kommun anmäld till Justitieombudsmannen.

Nu rasar föräldrarna över kommunens plötsliga besked och den korta varsel som ställer till det för flera vårdnadshavare.

”Vi har flyttat och valt skola utifrån dem reglerna som funnits för just skolskjutsen. För vår del går inte bussarna och är långt ifrån vårt hus, oavsett skolval. Att skjutsa själva är heller inte möjligt pga arbetstiderna.”, skriver en förälder i JO-anmälan.

Vidare anser anmälaren att kommunens framförhållningen har varit undermålig samt att skolorna inte informerats om att plötsligt behöva ta emot fler elever. Det betyder att föräldrar kan tvingas att bekosta resorna själva fram tills barnet får en plats i den nya skolan. En kostnad som kan kosta 10-tusentals kronor.

I samband med att det nya avtalet med Södertälje Taxi träder i kraft erbjuder Södertälje kommun 8000 kronor i ersättning för att lösa transporten själva eller ett busskort.

– Vi har ett system som i de flesta andra kommuner, där den som frivilligt väljer en annan skola också frånsäger sig rätten till skolskjuts. Sen är det en oerhörd konsekvens för föräldrar som format vardagen efter skolskjutsen vi haft, säger Elof Hansjons till LT.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 november 2022 15:05
Senast uppdaterad: 26 november 2022 15:11

MINGELBILDER v.18 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0008

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.15

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 20:00
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:29

Världens starkaste material i fokus i Södertälje

2022_01_1200px-Sodertalje_Science_Park

Foto: KTH

Svenska företag och forskare samlades i Södertälje för att utforska möjligheterna kring världens tunnaste och starkaste material – SIO Grafen.

I slutet på april samlades svenska företag och forskare i Södertälje Science Park för att utforska och utveckla användningen av grafen, världens tunnaste och starkaste material. Grafen, känt för att vara elektriskt ledande, böjbart och transparent, har potential att revolutionera flera industrier. Möjligheten att stärka det svenska näringslivet och bidra till ett hållbart samhälle stod i centrum för mötet.

(Annonslänk)

Mötet, en del av det nationella strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, markerade en milstolpe med över 230 organisationer involverade i mer än 200 projekt för att driva fram innovationer med grafen.

Deltagarna, som inkluderade storföretag och startups, fokuserade särskilt på nya finansieringsmöjligheter från både nationella program inom Impact Innovation och EU.

Lager av materialet SIO Grafen.
Pressbild

– Intresset för deeptech är enormt och här spelar 2D-material en viktig roll som ett svenskt styrkeområde. EU satsar stort på att vara ledande inom avancerade material och här måste Sverige vara en nyckelspelare, säger Elisabeth Sagström-Bäck, i ett pressmeddelande.

Grafen, som består av en enkel lager av kolatomer ordnade i ett tvådimensionellt skikt, har unika egenskaper som styrka, flexibilitet och förmåga att leda elektricitet, vilket gör det till ett mångsidigt material för användning i allt från elektriska kompositer till biosensorer.

Produktionen av grafen i Sverige, som nu sker både i form av flagor och filmer, stöds av en växande industriell kapacitet, vilket speglar landets ambitioner att vara en ledare inom avancerade materialteknologier. SIO Grafen, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, fortsätter att vara en katalysator för dessa framsteg, med sitt huvudkontor vid Chalmers Industriteknik i Göteborg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 11:30
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:45

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors