Företag i fokus:

620.000 kr till behövande – What A Demand For Action

4633A3BB-2240-42EE-B721-17634155749A

Foto: Helen Shabo

Fredagen den 2 december i St Afrems festlokal, i Geneta, anordnade A Demand For Action folkrörelsen en gala utan dess like. Gala a la Hollywood, med en presstavla, värdar och värdinnor som välkomnade en med glädje och leenden från öra till öra.

Så fort man klev in i lokalen slogs man av en mäktig känsla. Under kvällen slog vi rekord. Jag kände mig som en viktig person som skulle få vara med om något stort. Stort blev det allt. Mäktigt och häftigt. Mycket kärlek och empati i ett och samma rum. Det fick hjärtat att slå volter. Gåshuden gästade ett flertal gånger under kvällen.

Konferenciererna fitnessgurun och Biggest loser Pischas med Hampus höll programmet för kvällen. Detta gjorde dem med bravur och fick gästerna att känna sig som ett i programmet. Vilken grej. Gästerna möttes av juldekorerade bord fyllda med tilltugg, glögg, varm huvudrätt och en julig efterrätt bestående av saffransbullar, pepparkakor och clementiner.

Uppträdande av dansskolan Kuba Dance Company från Södertälje. Foto: Helen Shabo

Kvällen bjöd på allt från underhållning av Robert Ace, skickliga ficktjuvsunderhållaren, fantastisk sång av Petra Marklund och Peter Klint, stand up av Zinat, och låt oss inte glömma dansuppvisningen av Kubadance.

Tre lyckliga vinnare fick även dela på följande vinster: ”modell för en dag”, kostschema och träning av Pischas och en kurs i att bli en youtuber. Generösa givare såg till att kvällens mål på 400,000kr slogs med hästlängder. När klockan var 22:30, presenterades insamlat belopp på 250,000kr. Under 30 minuter inkom flertalet donationer som fick summan att landa på 620,000 kronor. Jag blev minst allt tårögd. Unik upplevelse. Tanken om att människor skänker trots att de säkerligen själva kämpar med ekonomin. Det är sanna eldsjälar. Trots alla donationer gick gästerna inte bara fyllda med ännu mer energi och hopp, utan även en goodiebag med gott och blandat.  

Kan ni förstå att 620,000kr samlades av en sluten tillställning på cirka 270 gäster, ingen live sändning, ingen telefoninsamling. Endast oerhört givande gäster som vet i sitt hjärta att dessa pengar går oavkortat, oavlönat till människor i nöd. Inga mellanhänder, inga kontor, inga löner. Raka vägen till människor i misär.

Foto: Helen Shabo

Zinat blev intervjuad på scen och berättade om hur kvinnor, barn och hbtq personer är utsatta i Iran och att länder som Sverige ser på. När hon sa ”Vi är alla medskyldiga om vi är tysta”. Detta bet på mig. Hårda bud, men sanningens lära. Hon berättade bland annat om hur den iranska föreningen i Sverige gick emot Nobelfestens inbjudan till iranska ambassadören i Sverige, genom ett hot om att storma festen med vita balklänningar. Ambassadören fick sin inbjudan indragen. Bra kämpat Zinat! Tragiskt dock att sådana hot ska behöva göras för att minoriteter ska få uppbackning av svensk politik och organisationer.

För den som inte vet, har ADFA, funnits i ca 9 år och har under alla dessa år kämpat med att hjälpa människor i nöd. Bakom folkrörelsen hittar vi ingen mindre än södertäljebon Nuri Kino. Det som började som en kampanj, med en liten skara människor har idag utvecklats till en rörelse, organisation. Stort!

Värdarna Hampus Wenklo och Pischa Strindstedt samt Nuri Kino. Foto: Helen Shabo

Nuri påbörjade denna rörelse då ISIS invaderade Syrien och Irak och slaktade kristna människor. ADFA började med fokus på att ge syrianer, assyrier och armenier en röst, där de inte haft en. Rörelsen har vistats i Polen och hjälpt krigsdrabbade Ukraina, varit i Washington för upprättelse, ordet sprids och arbetet likaså.

ADFA har nått ännu en milstolpe.

Första december kom FN:s utredare ut med en ny rapport som säger att ISIS begick ett krigsbrott mot kristna människor och brott mot mänskligheten. ISIS har bland annat kidnappat, tvångskonverterat, halshuggit, våldtagit, halshuggit och på andra sätt slaktat kristna människor.

Det som en gång var 1,2 miljoner kristna under Saddam Husseins tid, har ISIS fått ner till dagens 200,000 kristna människor i Mosul, Irak. Detta är vad Nuri skriver på sina sociala medier och påpekar att svenska medier har kristofobi. Visst kan det vara så att det mycket väl är det, när en så pass stor nyhet från FN kommer ut och ingen svensk artikel lyfter upp denna fantastiska nyhet? Mycket märkligt.

Nästa helg, den 10 december, åker ADFA ner till Libanon med 40 ton mat för att dela ut till människor i behov. Vi önskar er en lyckad resa.

Foto: Helen Shabo

Foto: Helen Shabo

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2022 05:00
Senast uppdaterad: 4 december 2022 15:27

KRÖNIKA: Jag glömmer aldrig folkmordet på mitt folk

Sham

Folkmordsåret 1915. / Shamash Oyal, Telgenytt
Foto: AP

I skuggorna av historien, där minnen ropar ut sanningen, vilar ett sorgligt kapitel som väcker smärta och bitterhet hos mina människor. Det är berättelsen om Seyfo, en tragisk och ofta bortglömd episod av massakrer och förföljelse som drabbade mitt folk assyrier/syrianer, men också armenier och pontiska greker. Denna krönika är en hyllning till dem som föll offer och en påminnelse om det mörker som en gång svepte över folkgrupperna.

För att förstå Seyfo måste vi resa till början av 1900-talet, till det Ottomanska riket som brann i oroligheter och etniska spänningar. I denna tumultartade tid blev våra folk offer för en systematisk kampanj av förtryck och våld. Assyrier/syrianer, armenier och pontiska greker, trots sina skilda kulturer och traditioner, delade ödet av att vara minoriteter i en alltmer intolerant omgivning.

Seyfo, eller ”svärdets år”, som det översätts till, var en fas av brutalitet och förödelse. Våra städer och byar brändes ned, våra hem plundrades och våra närmaste och kära mördades utan barmhärtighet. Kvinnor och barn föll offer för övergrepp och förnedringar som fortfarande ekar i våra kollektiva minnen.

Det mest hjärtslitande är kanske inte bara den fysiska förlusten av liv, utan också förstörelsen av våra gemenskaper och kulturella arv. Kyrkor och historiska platser förstördes, och tusentals år av historia utplånades i en desperat strävan att utrota vår existens. Seyfo var inte bara ett brott mot människoliv, det var ett angrepp på vår identitet och vår rätt till existens.

Även om Seyfo har passerat från dåtiden till historien, fortsätter dess arv att påverka oss djupt. Många av oss bär fortfarande ärr av förlust och trauma från den tid då våra förfäder tvingades fly från sina hem och söka en fristad i främmande länder. Men trots de lidanden vi har upplevt och det förrädiska försöket att utplåna oss, står vi fortfarande här, stolta och motståndskraftiga.

Ello Amno överlevde folkmordet Seyfo 1915 och bosatte sig i Södertälje mot slutet av sitt liv. Han avled i början av 2000-talet. Foto: Privat

Ello Amno från Södertälje avled under början av 2000-talet. Han var den sista överlevande av Seyfo-folkmordet. Under sitt liv upplevde Ello Amno mycket lidande. På bilden syns hans tårar falla efter att han delat med sig av de fasansfulla händelserna från Osmanska riket.

Jag sänder mina kondoleanser till hans nära och kära.

I dag, när vi reflekterar över Seyfo och dess smärtsamma arv, måste vi komma ihåg att vi är mer än bara offer för historiens grymhet. Vi är överlevare, vi är bärare av en rik och mångskiftande kultur, och vi är värdiga att minnas och hedras. Genom att hålla minnet av Seyfo levande hedrar vi de som föll och förbinder oss att kämpa för rättvisa och försoning i en värld som fortfarande lider av konflikter och intolerans.

Så länge jag lever ska jag inte glömma folkmordet på mitt folk. Seyfo kommer att förbli en del av mitt arv och en påminnelse om vår styrka och vår envishet att överleva. Vi kommer att minnas, vi kommer att hedra och vi kommer aldrig att låta världen glömma.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 april 2024 21:35
Senast uppdaterad: 25 april 2024 22:11

Nu börjar lagen om visitationszoner gälla

Polis-2

Pressbild

Från och med idag träder lagen om säkerhetszoner i kraft, vilket ger polisen rätt att upprätta visitationszoner i områden med hög risk för gängkonflikter.

Den nya lagen, kallad ”lagen om säkerhetszoner”, träder i kraft idag och möjliggör för polisen att inrätta visitationszoner i områden med hög risk för gängrelaterade konflikter. Zonerna, som primärt avser att förhindra våld så som skjutningar och sprängningar.

– Det handlar alltså både om påtaglig risk och synnerlig vikt. Det är starka juridiska termer, och med andra ord inget som kommer att fattas lättvindigt och ske överallt, säger Kristian Malzoff, kommissarie vid utvecklingsenheten på nationella operativa avdelningen(NOA), till TT.

(Annonslänk)

Visitationszonerna får vara aktiva i upp till två veckor men kan förlängas vid behov. Under denna period har polisen befogenhet att genomföra kroppsvisitationer på både vuxna och barn, samt att genomsöka fordon, utan krav på föreliggande brottsmisstanke.

En kroppsvisitation utförs genom en yttre kroppskontroll och granskning av föremål i fickor, liknande den säkerhetskontroll som genomförs på flygplatser. Regeln är att män endast visitas av manliga poliser, medan kvinnliga poliser hanterar visitation av kvinnor, även om undantag kan förekomma vid specifika situationer.

Trots de utökade befogenheterna kommer inte alla att visiteras.

– Vi får inte rutinmässigt visitera vem som helst eller slumpmässigt välja ut. Det ska vara omständigheter på plats som gör att polisen fattar beslutet, säger Malzoff till TT.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 april 2024 16:00
Senast uppdaterad: 25 april 2024 14:32

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors