Företag i fokus:

Tretton skjutningar i år – Sju med dödlig utgång

Alex Ataseven

Foto: Alex Ataseven / Shamash Oyal.

Året 2022 är det blodigaste i svensk historia med rekordmånga skjutningar. Södertälje är en av städerna i landet som drabbats hårdast med totalt tretton skjutningar varav sju med dödligt utgång.

Blombacka den 4 december 2022: Dödsskjutning. Flera skott avlossas mot en 25-åring inne i en port i ett flerfamiljshus. Livräddande insatser inleds men mannens liv går inte att rädda.

Saltskog den 6 oktober 2022: Dödsskjutning. Två personer skjuts mitt i ett bostadsområde. En 19-åring avlider på plats och en 16-åring förs till sjukhus med allvarliga skottskador.

Ronna den 1 oktober 2022: Dödsskjutning. En 41-årig man skjuts till döds på öppen gata i Ronna med flera skott. Han ska enligt uppgifter till Telgenytt ha träffats i ansiktet och avled på plats. Enligt uppgifter tros 40-åringen ha skjutits till döds av misstag och att målet var en en annan person.

Dödskjutningen i Saltskog. Läsarbild.

Ronna den 30 september 2022: Dödsskjutning. En 19-åring skjuts till döds vid Rösberga fritidscenter strack efter klockan 19 på fredagskvällen. Kort därefter greps fyra personer varav tre sitter just nu häktade misstänka för mordet.

Ronna den 28 september 2022: Vid 19-tiden på onsdagskvällen sköts en person i stadsdelen Ronna. Mannen fördes till sjukhus med lindriga skador. Enligt uppgifter till Telgenytt såg en maskerad person röra sig i området strax innan skjutningen. Sedan ska två personen iakttagit lämna platsen på moped.

Saltskog den 23 september 2022: Strax innan klockan 20:00 avlossade en okänd gärningsperson flera skott mot en ung man vid Barrtorpsvägen i Saltskog. Mannen skadades allvarligt, men skadorna var inte livshotande. I samband med skottlossningen träffades även en parkerad bil och Allaktivitetshuset där flera personen befann sig. I samband med skjutningen sågs flera personer lämna platsen springandes.

En man i medelåldern utsattes för mordförsök den 9 september. Foto: Shamash Oyal.

Geneta den 9 september 2022: En man i medelåldern sköts mitt i ett villaområde när han satt i bilen. Han träffades med flera skott och fördes med ilfart till sjukhus för vård. Mannen överlevde mordförsöket som inträffade under fredagseftermiddagen den 9 september. Enligt vittnesuppgifter sågs en maskerad person lämna platsen på elsparkcykel.

Hovsjö den 16 juli 2022: Strax efter midnatt, natten mot lördag den 16 juli, skjuts en 18-åring på en parkering i Hovsjö. Han träffades med flera skott varav ett träffade i bröstet. 18-åringen överlevde och ärendet rubricerades som mordförsök.

Västra Blombacka den 10 juni 2022: Dödsskjutning. En ung man sköts till döds på en lekplats mitt i ett bostadsområde, bara ett stenkast från en förskola. Den skjutne var en man i 20-årsåldern och sköts till döds påväg till jobbet natten mot fredag den 10 juli.

Västra Blombacka den 10 juli. En man i 20-årsåldern skjuts med flera skott och avlider på plats. Foto: Alex Ataseven.

Brunnsäng den 16 maj 2022: Vid 03-tiden, natten mot måndag, träffades en bil med flera skott. Enligt uppgifter besköts en ung man när han satt i sin bil, men klarade sig oskadd.

Västra Blombacka den 6 maj 2022: Vid midnatt inträffade en skottlossning i ett bostadsområde i Blombacka. Väl på plats kunde polisen konstatera att skottlossning skett mot en husfasad. Ingen person rapporterades skadad i samband med händelsen.

Rosenlund den 10 april 2022: Dödsskjutning. En ung man hittades död i ett villaområde i Rosenlund tidigt på söndagsmorgonen den 10 april, bara några hundra meter från sin brors grav. Han skjutne mannen var vid Södertälje Kyrkogård för att besöka sin brors gravplats när han jagades och sköts till döds med fler skott.

Ronna den 22 februari 2022: Dödsskjutning. En 23 årig man sköts till döds vid Gillestigen i stadsdelen Ronna. Han sköts på nära håll genom bilrutan när han satt i bilen på parkering. Han träffades med flera skott och fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Ronna den 23 februari. En 23-årign skjuts till döds på en parkering vid Gillestigen. Foto: Shamash Oyal.

Mordförsöket i Saltskog 23 september. Foto: Shamash Oyal.

Mordförsöket i Ronna 28 september. Foto: Shamash Oyal.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 december 2022 09:08
Senast uppdaterad: 8 november 2023 09:48

INSÄNDARE: För (S) gäller alltid makten framför allt

Boel Godner

Kommunstyrelsens ordförnde, Boel Godner (S).
Foto: Lucas T

”Boel Godner (S) säger sig alltid agera för Södertäljes bästa. Men sätter det socialdemokratiska (makt)partiet framför allt annat”, det skriver Kristdemokraten Mats Siljebrand.

Nyligen försvarade en tårögd Magdalena Andersson (S) riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) när statsminister Ulf Kristersson (M) i en riksdagsdebatt konstaterade att de råder ”en viss terrorromantik inom vissa socialdemokratiska kretsar”. Andersson kallade det grundlösa och ”bisarra” anklagelser, men när fler komprometterande uppgifter uppdagades blev förtroendet för El-Haj plötsligt förbrukat. Nu går stora gråtvalsen inom socialdemokratin när han vägrar ställa sin plats till förfogande och väljer att bli så kallad politisk vilde i Sveriges högsta beslutande församling.

Bakgrunden är som bekant att den hyvens fackföreningskillen, trots avrådan från högsta ort, deltog i den Europeiska palestinska konferensen i Malmö maj 2023. Här poserade El-Haj med Amin Abu Rashed, anklagad för kopplingar till terrorstämplade Hamas. Detta hade dock ledningen fördragsamhet med, förmodligen för att El-Haj drar ett icke oansenligt antal röster. Utan att lyckas särskilt väl försökte han sedan att gjuta olja på vågorna i en DN-intervju med uttalandet ”Man får inte döda civila, även om de är judar”.

(Annonslänk)

Men droppen som fick bägaren att rinna över var Expressens avslöjande i februari att El-Haj 2017 ”off the record” försökte förmå Migrationsverket att bevilja en asylansökan för en ultrakonservativ egyptisk imam. Denne har bland annat hyllat det Muslimska brödraskapet, som beskrivit förintelsen som ett gudomligt straff mot judarna. Samma dag som publiceringen uppmanades El-Haj av partiet att avsäga sig sin stol på Helgeandsholmen (även om ledande företrädare känt till händelsen sedan flera år tillbaka).

Gruppledaren Lena Hallengren (S) menade att ”om man ställer upp som kandidat i ett parti och sedan lämnar partiet tror jag att alla är överens om att man bör lämna platsen när man lämnar partiet”. Och Joakim Sandell, ordförande för S i Malmö, uppmanade El-Haj att följa sin kandidatförsäkran, ”där man lovar medlemmarna att om man lämnar partiet lämnar man också uppdraget man fått av partiet. Min bestämda uppfattning är att man ska hålla det man lovat”.

Boel Godner (S) välkomnade varmt två vildar – och plötsligt var förtroendeavtal med det egna partiet och att hålla vad man lovat ingenting värt.

Detta för oss osökt över till vad som utspelades i Södertälje efter valet hösten 2022. När kommunfullmäktige samlades den 17 oktober för att konstituera sig och den nya politiska majoriteteten formellt se dagens ljus – M, KD, L med stöd av SD och RP – kreverade den politiska bomben – två representanter från KD tog steget över till det röda laget.

Boel Godner (S) välkomnade varmt två vildar – och plötsligt var förtroendeavtal med det egna partiet och att hålla vad man lovat ingenting värt. Det uttrycktes förnöjt att man kommer från hela Sverige för att inspireras av den politiska lösningen i Södertälje.

Tidigare bestod koalitionen av Martin Ahlman (KD) och David Winerdal (KD), Lars Greger (MP), Tage Gripenstam (C), Linda Sjögren (V) samt Boel Godner (S). Slutligen bildade Socialdemokraterna en majoritet tillsammans enbart med Moderaterna och Miljöpartiet.
Bild/Foto: Centerpartiet Södertälje

Det som stod i blickfånget var inget mindre än ett korthus – en bräcklig majoritet som riskerade att falla samman så fort en vilde inte behagade infinna sig till ett fullmäktigesammanträde. Och korthuset imploderade mycket riktigt när C och V, inklusive vildarna, osentimentalt kastades ut i kylan och Godner tog M i sin famn.

Men Godner är inte ensam om att ta stöd av partilösa för att behålla makten. Det gjorde såväl Stefan Löfven (S) som Magdalena Andersson under uppseendeväckande former förra mandatperioden. Då uppvaktades vänstervilden Amineh Kakabaveh för att de skulle kunna klamra sig fast vid den åtråvärda statsministerposten. I den andra uppgörelsen handlade det om – hör och häpna – skarpa utfästelser om minoritetsregeringens utrikespolitik.

Vad lär vi oss då av alla spillda krokodiltårar över kandidatkontrakt och vildar? Jo, rikspolitikern Magdalena Andersson säger sig alltid agera för Sveriges bästa och hennes lokala kollega Boel Godner alltid för Södertäljes bästa. Men ärligt talat, det dessa båda frontfigurer alltid sätter framför allt annat är det socialdemokratiska (makt)partiet.

Mats Siljebrand
Kristdemokraterna Södertälje

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 17:42
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:20

En ledare på isen: ”Kändes rätt”

Mimmi Gill

Mimmi Gill, assisterande lagkapten för SSK:s damlag, har gjort 14 matcher i SDHL och vet vad som väntar i matcherna mot HV71 Foto: Patric Gill

20-åriga Mimmi Gill med VIK Västerås HK Ungdom som moderklubb gör sin första säsong i Södertälje Sportklubb. Trots sin ringa ålder har hon redan hunnit med flertalet matcher på högsta nivån i Sverige.

Inför den här säsongen lämnade den unga centern Värmlands-klubben Färjestad för att istället skriva på för SSK och deras satsning mot SDHL.

-Jag blev kontaktad av Robert Johansson och Lars Hymander. Jag kände att SSK var en intressant klubb att flytta till med deras satsning på damlaget, det kändes rätt, säger Mimmi om flytten till SSK.

Du fick ett A på bröstet. Ser du dig själv som en ledare?

-När jag spelade i Västerås var jag assisterande kapten mitt sista år där. Sedan var jag kapten i ungdomslandslaget när jag var yngre. Jag ser absolut att jag på något sätt har en ledande roll. Stöttar och visar vägen för de yngre i alla fall.

Mimmi beskriver sig själv som en skridskostark spelare som gärna går in i närkamperna. Som center i laget tar hon mycket tekningar, både offensivt och defensivt. Något som blir viktigare ju längre matcherna lider.

För en lång match blev det i lördags då SSK avgjorde först i den 6:e förlängningsperioden. Då gäller det att stålsätta både kropp och huvud.

-Det är pannben, det är det handlar om i slutet. Men absolut jobbigt. Vi fick ju in mat emellan i pauserna, så vi fick in snabb energi.

Är det den klassiska pizzaslicen som gäller då? Det har man ju sett i slutspelstider att spelare får i pauserna.

-Haha, det har jag också sett. Tyvärr fick vi inte det, vi fick delicatobollar och kexchoklad.

SSK hade tre tuffa matcher mot Färjestad men Mimmi Gill reste sig tillsammans med resten av laget och stod till slut upp som vinnare Foto: Patric Gill

Mimmi Gill kom inför den här säsongen till SSK från just Färjestad som de mötte i semifinalen. Innan dess hade hon under samma säsong i tolv matcher representerat Göteborg HC i SDHL. Men laget lades ner och Mimmi hamnade åter i Färjestad som hon hade spelat i fyra säsonger tidigare.

-Jag hade faktiskt lämnat Göteborg innan det lades ner, nämner Mimmi men klargör att skillnaden på näst högsta serien och högsta i svensk damhockey är stor.

-Det är jättestor skillnad. I allt, det är absolut roligare att få spela lite i SDHL och få upp tempot. Så det är något som jag absolut vill göra igen.

Läs även: Gjorde GWG: ”En häftig känsla”

Kändes det extra speciellt att möta din gamla klubb och lagkamrater i Play off?

-Jag ser det som vilken match som helst, man kanske är lite extra nervös innan matchen men när väl pucken släpps så är det ju bara en hockeymatch.

Den 20-åriga centern från Västerås har även den här säsongen fått prova på lite spel i SDHL. I oktober var hon inlånad i två matcher av Brynäs.

-De hade några skadade och sjuka så jag fick möjligheten, vilket jag gärna tog. Det var riktigt kul att få uppleva och det är ett fint lag, spelade två riktigt roliga matcher mot MoDo och Luleå.

Hur skulle dagens SSK damlag klara sig i SDHL tror du?

-Det skulle absolut vara tufft de första matcherna för vi är ju inte vana vid tempot, men tror att vi skulle kunna komma in i det. Det kommer vi ju få testa på nu på torsdag när vi möter HV71. De har ju spelat hela säsongen i SDHL-tempo.

Kan du se en fortsättning för dig i SSK?

-Det kommer efter säsongen, just nu är det bara fokus på att försöka ta sig upp till SDHL.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 10:39
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 10:51

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors