Företag i fokus:

Pojke drunknade i pool i Södertälje – Tre personer åtalas

086A2196-1AF5-452D-A62A-B13079E7BB7E

4-åring drunknade i pool. Arkivbild.

En 4-årig pojke mist livet när efter att ha tagit sig ut från sin förskola Södertälje, klättrat över ett staket och drunknat i en pool. Nu har kammaråklagaren väckt åtal mot tre personer för vållande till annans död.

Det var den 14 juni som pojken lyckades rymma från Lindängens förskola i Hagaberg. Kort efter upptäckten inleddes en stor sökinsats efter den försvunna pojken, men hittades slutligen livlös i en pool cirka 200 meter bort från förskolan.

Kammaråklagare Cecilia Tepper har väckt åtal mot tre personer och menar att ingen vuxen hade tillsyn över barnet som lyckades klättra över ett staket. Enligt åklagaren har ansvariga inte vidtagit tillräckliga säkerhetsåtgärder gällande staketets bristande utformning och inte heller vidtagit andra säkerhetsåtgärder.

– Staketet var en känd säkerhetsrisk för de åtalade. Trots detta har staketet inte åtgärdats och man har inte heller vidtagit andra åtgärder som att t.ex. spärra av området där staketet var lågt eller placera en pedagog med uppsikt över staketet.  Underlåtenheten att vidta säkerhetsåtgärder menar jag var avgörande för att 4-åringen tog sig till poolen och drunknade, säger kammaråklagare Cecilia Tepper i ett pressmeddelande.

(Arkivbild)

Enligt lag ska poolanläggningar ha ordentliga säkerhetsskydd och att skyddet mot barnolycksfall särskilt ska uppmärksammas, men familjen som äger poolen anses inte vara straffbart oaktsamma enligt åklagaren.

– Poolen ligger på baksidan av deras hus och poolskyddet har i vart fall delvis varit på. Några i familjen har varit hemma och haft viss uppsikt över den. Utifrån en sammantagen bedömning menar jag att de inte har varit straffbart oaktsamma och därför åtalar jag inte dem, säger Cecilia Tepper.

Åklagaren väcker också talan om företagsbot och yrkar stiftelsen som äger fastigheterna inklusive tomten ska betala en företagsbot om 1,5 miljoner kronor.

– Stiftelsen har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten. De har känt till att staketet borde åtgärdats men har haft olika uppfattning om när det skulle göras och graden av säkerhetsrisk. Enligt hyresavtalet ansvarar stiftelsen för skötsel av bl.a. staket. Jag anser att det kunnat krävas att staketen på förskolans gård förhindrade att barn som vistas på förskolan rymmer utan vuxens tillsyn. Summan som jag yrkar på är en avvägning utifrån omständigheterna i detta fall, säger kammaråklagare Cecilia Tepper.

Idag väcktes åtalet mot tre personer för vållande till annans död.

Pådrag efter drunkningsolyckan i Södertälje den 14 juni.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 11:30
Senast uppdaterad: 6 december 2022 12:30

Fordon fattade eld under färd vid Nykvarn

Olycka

Arkivbild

Motorn på en bil började ryka och ledde till en fullt utvecklad brand, vilket fick flera räddningsenheter att snabbt rycka ut.

Vid klockan 14:14 på torsdagen fick SOS Alarm ett larm om en bilbrand i Fållnäs, Nykvarn. En bilist som upplevde att fordonet började ryka under färd lyckades köra in till vägrenen innan bilen blev helt övertänd.

Räddningstjänsten anlände snabbt till platsen på den mötesfria vägen i Nykvarn. Vid deras ankomst var branden redan fullt utvecklad, men tack vare bilistens snabba agerande kunde värre konsekvenser undvikas. Ingen person rapporterades skadad i samband med händelsen.

Orsaken till branden är fortfarande under utredning.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 maj 2024 15:20
Senast uppdaterad: 9 maj 2024 15:20

DEBATT: Majoriteten sviker avtal och löften

Godner-Rosen-Greg

Politiska majoriteten. Boel Godner(S), Alexander Rosenberg(M) och Lars Greger (MP)
Foto: Lucas T

Majoriteten sviker ingångna avtal och löften. Några exempel Assyriska Fotbollsföreningen, Grafikens Hus, Farstanäs camping. Konsekvenserna blir orimliga antingen för kommunen själv, aktörerna, våra invånare eller föreningar. 

(Annonslänk)

Grafikens hus förespeglades under 8 år att de skulle kunna få komma in i Gjuteriet dit de ville flytta sin fantastiska verksamhet från Mariefred efter att lokalen de hade där brann ned. Ett starkt varumärke med genomslag nationellt och internationellt, en ”dragare” som man säger i besöksnäringen. Ett varumärke som kompletterar till exempel Tom Tits som besöksmål. Samtidigt arbetade de med våra barn i skolor och förskolor med utveckling av kreativa verksamheter. 

Södertälje skulle återigen bli en starkare Kulturstad med Oktober, El Sistema, Grafikens Hus, en stark kulturskola, biblioteksverksamhet, amatörteater och mycket mer. Grafikens hus skulle definitivt stärkt Södertälje som Svensk och internationell kulturstad. Med andra ord ett svek både mot Grafikens Hus och Södertäljes invånare.

”Majoriteten tror inte på kraften hos entreprenörer som vill etablera sig i Södertälje”

Den politiska majoriteten tror inte på kraften hos entreprenörer som vill etablera sig i Södertälje inom besöksnäringen. Hanteringen av Farstanäs camping är ett exempel på det. Där avbröts satsningen på en ny restaurangbyggnad när den redan var beställd. Det är märkligt att man utger sig för att vara expert på restaurangaffären, trots att flera goda exempel från närliggande golfbanor att bra restauranger mycket väl kan drivas på landsbygden på säsongsberoende besöksplatser. Dessutom är den nya gästhamnen exempel på att det mycket väl kan vara riktigt att kommunen satsar i faciliteterna för att sedan arrendera ut till duktiga entreprenörer. Här har man svikit kommuninvånare, entreprenör och blivande besökare och arrendatorer från när och fjärran. Sorgligt!

Det tredje exemplet och det senaste är Assyriska fotbollsföreningen, en förening som framgångsrikt under 50 år i med- och motgång bedrivit och bedriver en omfattande fotbollsverksamhet för unga och seniorer. En verksamhet som de ska ha all heder av. Efter en period i händerna på okunniga personer med för stora ambitioner har de hamnat i ekonomiska trångmål, vilket naturligtvis är dåligt och en utmaning. 

”Kommunen drar ut på processen för att sedan ställa krav som riskerar driva föreningen i konkurs”

Den nuvarande styrelsen mötte majoriteten 2022 (S, Mp, C, KD) efter två tuffa pandemi år med den bestämda uppfattningen att göra rätt för sig. Utan tvekan vill föreningen representerad av bland annat ordförande Moussa Esa betala av föreningens skulder till Södertälje kommun. Att då storebror kommunen drar ut på processen för att sedan ställa krav som riskerar driva föreningen i konkurs är obegripligt och inte det alternativ vi uppfattade att dåvarande majoriteten vare sig ville eller såg framför sig. Centerpartiet gjorde det definitivt inte. 

Vår uppfattning är att det är en rimlig avbetalningsplan som ska avtalas. Om AFF går upp ytterligare i seriesystemet kan avbetalningstakten avsevärt höjas, vilket naturligtvis ska ske när de ekonomiska förutsättningarna blir bättre. En avbetalningsplan som både hanterar hela skulden och klarar av att föreningen fortsatt bedriver den för Södertälje så viktiga och omfattande ungdomsverksamheten. 

Tre exempel på olika typer av svek från den nuvarande majoriteten (S, M, Mp). Svek mot de ingående aktörerna, kommunen själv, och stora delar av Södertäljeborna.

Tage Gripenstam,
Gruppledare Centerpartiet

Leif Åhlin,
Ordförande Centerpartiet

Läs även: INSÄNDARE: Tacka Boel Godner för en mörk vår

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 maj 2024 14:30
Senast uppdaterad: 9 maj 2024 14:18

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors