Företag i fokus:

Färskpressad juice och smakrika bakelse – Här är parets nya succésatsning

C.C 5

Rani Malki med hustrun Christen Azar Foto: Shamash Oyal

Färskpressad juice, smakrika bakelser, privata evenemang och ett kök som kombinera det svenska och arabiska köket. Här är Rani Malki och hustrun Christen Azars nya succésatsning i Södertälje.

Det som en gång var en mäklarbyrå, vid korsningen Mälaregatan och Jovisgatan, har nu omvandlats till ett café utöver det vanligt. Här drivs cafét av paret Rani och Christen som kom till Sverige 2015 och ganska snabbt insåg paret det låga utbudet inom cafébranschen i Södertälje. De visste inte hur och inte när, men ett café i Södertälje var något de verkligen ville satsa på.

I somras, sju år efter flytten till Sverige, lyckades paret äntligen slå upp portarna och förverkliga sina drömmar. Verksamheten döptes till Class café och har sedan dess tillfredsställt många besökare.

Paret Rani och Christen under premiäröppningen i somras.

– Vi startade caféet då det i princip bara finns restauranger med begränsat utbud i Södertälje, och det vill ända på med vårt café, säger Rani Malki till Telgenytt.

Till vardags bjuder cafét in till en mysig och familjär miljö, men erbjuder även skräddarsydda lösningar för bland annat dop, möhippor, födelsedagar, studentmottagningar samt likande tillställningar.

När Telgenytt besöker parets café slås vi av de öppna ytorna mellan kök och servering. Här tillagas maten framför kunderna och skapar en känsla av renlighet och perfektionism och inom en snar framtid planerar paret att ta nästa steg – att erbjuda Södertäljeborna en fräsch salladsbar.

– Det kommer inom en snar framtid och det kommer definitivt uppskattas av våra gäster. Här gör vi även färska juice, cocktails och bakverk med råvaror av högsta kvalité som kombinerar det svenska och arabiska kök, säger Rani.

Färska juicer på Class Café vid Stora Torget. Foto: Shamash Oyal

Men en större vision står bakom parets satsning i Södertälje.

Målet är att etablera succékonceptet med svensk-arabiskt kök i andra städer, men framför allt Stockholm då utbudet fattas i huvudstaden berättar paret.

Caféts popularitet visar sig när Telgenytt är på väg att rund av. En yngre kvinna kliver in och vill boka lokalen för en brunch inför en möhippa.

– Ja, vi har öppet för att abonnera cafét, säger Rani och ler. Vi även haft möhippor här, dop och nästa år blir det även studentmottagningar. Det är kul att folk har hittat hit, avslutar paret Rani och Christen till Telgenytt.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 december 2022 10:29
Senast uppdaterad: 13 december 2022 10:29

Upprustning av Järna torg – Nu kan du tycka till

Jarna-Park-Kartor

Foto: Kartor

Södertälje kommun bjuder in till medborgardialog för att diskutera framtiden för Järna torg. Delta genom att fylla i en enkät eller möta kommunens representanter den 20 maj.

Södertälje kommun planerar att rusta upp Järna torg och vill nu veta vad invånarna i Järna tycker att platsen ska innehålla. Alla Järnabor uppmanas att delta i medborgardialogen genom att fylla i en enkät eller träffa kommunens representanter på plats den 20 maj.

(Annonslänk)

Järna torg är en central del av Järna centrum, känd för sina stora gräsmattor, perennplanteringar, högresta träd, lekplats, sommarservering och scen. Historiskt har torget varit en naturlig samlingsplats, ofta använt vid midsommarfiranden, uppvisningar, torghandel och julmarknader.

Nu är det dags att förnya torget med ny utrustning och funktioner som kan locka fler målgrupper och säkerställa torgets fortsatta roll som en viktig mötesplats i Järna. Södertälje kommun vill därför ha invånarnas åsikter och idéer för att skapa en attraktiv och användarvänlig plats för alla.

Måndagen den 20 maj mellan klockan 16-18 hålls en öppen workshop vid scenen på Järna torg. Här får invånarna möjlighet att träffa kommunens representanter, delta i diskussioner och dela med sig av sina tankar om torgets framtid. Det är en chans för alla att påverka och bidra till utvecklingen av Järna torg.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 00:59

Pressbyrån och 7-Eleven vill sluta sälja cigaretter

Pressbyran

Foto: Alexander Isa

Snart kan det vara slut på cigarettförsäljningen hos Pressbyrån och 7-Eleven. I framtiden vill de helt sluta sälja cigaretter, rapporterar TT.

Bolaget bakom kedjorna, Reitan, ett norsk familjeägd företag vill successivt fasa ut sin försäljning av cigaretter, med målet att helt upphöra med försäljningen. Enligt bolagets VD Anna Wallenberg, som TT talat med, vill bolaget verka för att produkterna helt försvinner från marknaden.

(Annonslänk)

Utfasningen, som börjar 2026, innebär att franchisekedjorna Pressbyrån och 7-Eleven inte längre kommer att ta in nya cigarettprodukter eller varumärken. Detta ses som ett steg mot en rökfri framtid och har inspirerats av liknande lagförslag i Storbritannien och Nya Zeeland, där unga förbjuds att köpa tobaksprodukter.

– Riskerna med tobaksrökning är väl kända, både när det kommer till hälsorisker men även miljöpåverkan och arbetsförhållanden i produktionen, säger Wallenberg till TT.

För närvarande kommer 54 procent av kedjornas tobaksförsäljning från cigaretter, medan resten består av snus, nikotinprodukter och andra rökfria alternativ.

Läs även: – Alexander Berg firar 20 år på Pressbyrån

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 00:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors