Företag i fokus:

Färskpressad juice och smakrika bakelse – Här är parets nya succésatsning

C.C 5

Rani Malki med hustrun Christen Azar Foto: Shamash Oyal

Färskpressad juice, smakrika bakelser, privata evenemang och ett kök som kombinera det svenska och arabiska köket. Här är Rani Malki och hustrun Christen Azars nya succésatsning i Södertälje.

Det som en gång var en mäklarbyrå, vid korsningen Mälaregatan och Jovisgatan, har nu omvandlats till ett café utöver det vanligt. Här drivs cafét av paret Rani och Christen som kom till Sverige 2015 och ganska snabbt insåg paret det låga utbudet inom cafébranschen i Södertälje. De visste inte hur och inte när, men ett café i Södertälje var något de verkligen ville satsa på.

I somras, sju år efter flytten till Sverige, lyckades paret äntligen slå upp portarna och förverkliga sina drömmar. Verksamheten döptes till Class café och har sedan dess tillfredsställt många besökare.

Paret Rani och Christen under premiäröppningen i somras.

– Vi startade caféet då det i princip bara finns restauranger med begränsat utbud i Södertälje, och det vill ända på med vårt café, säger Rani Malki till Telgenytt.

Till vardags bjuder cafét in till en mysig och familjär miljö, men erbjuder även skräddarsydda lösningar för bland annat dop, möhippor, födelsedagar, studentmottagningar samt likande tillställningar.

När Telgenytt besöker parets café slås vi av de öppna ytorna mellan kök och servering. Här tillagas maten framför kunderna och skapar en känsla av renlighet och perfektionism och inom en snar framtid planerar paret att ta nästa steg – att erbjuda Södertäljeborna en fräsch salladsbar.

– Det kommer inom en snar framtid och det kommer definitivt uppskattas av våra gäster. Här gör vi även färska juice, cocktails och bakverk med råvaror av högsta kvalité som kombinerar det svenska och arabiska kök, säger Rani.

Färska juicer på Class Café vid Stora Torget. Foto: Shamash Oyal

Men en större vision står bakom parets satsning i Södertälje.

Målet är att etablera succékonceptet med svensk-arabiskt kök i andra städer, men framför allt Stockholm då utbudet fattas i huvudstaden berättar paret.

Caféts popularitet visar sig när Telgenytt är på väg att rund av. En yngre kvinna kliver in och vill boka lokalen för en brunch inför en möhippa.

– Ja, vi har öppet för att abonnera cafét, säger Rani och ler. Vi även haft möhippor här, dop och nästa år blir det även studentmottagningar. Det är kul att folk har hittat hit, avslutar paret Rani och Christen till Telgenytt.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 december 2022 10:29
Senast uppdaterad: 13 december 2022 10:29

Ännu en högt uppsatt chef lämnar kommunkoncernen

Klingstrom

Andreas Klingström
Foto: Liza Simonsson/Södertälje kommun

Förra året avgick flera högt uppsatta kommunchefer sina positioner av olika anledningar. Nu väljer även samhällsbyggnadsdirektören, Andreas Klingström, att lämna Södertälje kommun för ett nytt uppdrag.

(Annonslänk)

I fjol lämnade flera kommunchefer sina tjänster, bland annat säkerhetschefen Anna Flink, stadsdirektören Stefan Hollmar, HR-chefen Johan Lifverström, exploateringschefen Sofia Cedergren och nu senast Södertälje kommuns samhällsbyggnadsdirektör Andreas Klingström.

Han åtar sig en ny tjänst som stadsbyggnadsdirektör i Sundbybergs stad.

Men Klingström och de ovan nämnda är inte ensamma om att lämna kommunkoncernen. Dessutom avgick Jörgen Austler från rollen som tf. vd för Telge AB, men även VD:n för Telge Bostäder, Pontus Werlinder. Åren 2022 och 2023 präglades av en betydande personalomsättning bland cheferna inom Södertälje kommun, där flera har tvingats lämna av olika anledningar.

Klingström, som nu väljer att lämna Södertälje kommun, tillträder den nya tjänsten som stadsbyggnadsdirektör i Sundbybergs stad i juni 2024.

– Jag ser jättemycket fram emot att få lära känna Sundbybergs stad och tillsammans med organisationen bygga vidare på en positiv tillväxt och skapa goda förutsättningar för att hantera våra utmaningar tillsammans. Som person drivs jag av utmaningar och att hitta lösningar som bygger på att inkludera och få ett gemensamt driv tillsammans med engagerade medarbetare. Jag har med mig mycket erfarenhet från Södertälje men är ödmjuk i att sätta mig in i Sundbybergs förutsättningar, säger Andreas Klingström, som lämnar Södertälje kommun bakom sig.

LISTA: Här är cheferna som lämnat Södertälje kommun

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 mars 2024 11:19
Senast uppdaterad: 8 mars 2024 11:19

Scania firar rekordår 2023 med miljardbonus till anställda

IMG_9453

Foto: Metall Scania Sverige.

Scania rapporterar en försäljning på över 200 miljarder kronor för 2023, vilket är en fördubbling på sju år. Detta ledde till att ett rekordhögt bonusbelopp delades ut till de cirka 19 000 svenska anställda.

Scania har haft ett exceptionellt år 2023 med en fortsatt stark efterfrågan på sina produkter och tjänster. Nettointäkterna ökade med 28 procent under året, medan rörelseresultatet nådde en ny topp på 26 miljarder kronor. Detta rekordresultat kan tillskrivas högre volymer av fordons- och serviceförsäljning, en fördelaktig pris- och produktmix, samt gynnsamma valutaeffekter. Trots utmaningar som inflation, höjda råvarupriser och störningar i leverantörskedjan, har Scania lyckats uppnå dessa imponerande siffror.

(Annonslänk)

I en uppskattad gest till sina anställda meddelade Scania att de cirka 19 000 svenska medarbetarna kommer att dela på en bonuspool på ungefär en miljard kronor. Bonuspresentationen gjordes spektakulärt med fem heliumballonger som visade summan 56 082 kronor, vilken är den belöning varje arbetare kommer att få insatt i en vinstandelsstiftelse där pengarna ska förvaras i tre år.

– Jag är stolt över vårt avtal, en stark fackförening gör skillnad, säger Michael Stålis Lyngsie, ordförande Metall Scania Sverige.

Denna bonus har sett en signifikant tillväxt sedan 2019 då medarbetarnas bonus var 40 435 kronor. Scanias bonusprogram baseras på företagets nettovinst och inkluderar alla anställda som arbetat minst 60 procent under det föregående året. Ett reviderat bonussystem infördes 2015 efter samtal mellan fackförbunden och Scania, vilket ersatte det tidigare systemet där företagsledningen ensidigt bestämde utfallet. Det nya systemet är mer transparent och ger medarbetarna klarhet i hur de kan påverka sin bonus, med en möjlig maximal bonus som tidigare var begränsad till 27 000 kronor.

Scanias framgångsrika år och generösa bonusutdelning markerar inte bara företagets ekonomiska framgångar utan även dess engagemang för att dela med sig av framgången till sina anställda.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 mars 2024 08:00
Senast uppdaterad: 8 mars 2024 00:52

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors