Företag i fokus:

Fritidsgården behöver inte kosta 100 miljoner!

Fritidsgård Ronna

Illustration: Södertälje kommun.

Man kan tro att Skanska, som skall bygga fritidsgården för nära 100 miljoner kronor, har skrivit försvarstal och replikmanus till Marie Lindeberg, chef för kultur – och fritidskontoret, samt även till Krister Mellström, VD på Telge inköp och Maria Rydholm på Telge fastigheter.

För jag utgår ifrån att ingen av dessa personer ansvariga för att hantera denna affär har någon som helst erfarenhet inom byggnation och dess verkliga kostnader, utan man har helt utgått ifrån den verklighet som byggherren presentar och satt priserna därefter.

Vi hör fraser som: Vi har inte byggt fritidsgårdar på länge. Därför kommer hyran att bli så hög som ca 535 000 kr per månad, dvs 6 400 000 kr per år.

Ett annat svepande skäl som anges är ”Putinpriser” på byggmaterial, det skall förklara den höga byggkostnaden menar man på. 

Joakim Granberg, Realistpartiet.

För er som kan något om byggnation så vet ni att själva materialkostnaden i bygget av denna fritidsgård är ca 30 % av den totala kostnaden, de resterande 70% av pengarna som faktureras Telge fastigheter av Skanska kommer att vara för så kallad projektering (där lägger man sjukt högt pris), sedan är det timdebitering för arbetsledare, snickare, målare och övriga hantverkare för att montera ihop gården.

Så ja visst påverkar ökade materialkostnader totalkostnaden, men inte i den utsträckning man får det att låta som, den stora överdebiteringen ligger i skyhöga projektering och genomförande kostnader.

Att bygga en fritidsgård skall inte kosta ca 83 000 kr per kvm, det kostar en bostad i centrala Stockholm, inte en nyproduktion av en fritidsgård i Södertälje!

Problemet med dessa överpriser är i grunden skapat av Telge själva, det börjar redan vid upphandlingsförfarandet – 10 stora byggbolag offererade om att få bygga fritidsgården, men man utformar kravställningarna så rigorösa så att varken Peab eller NCC passerade nålsögat och kunskapsnivån för att kunna bygga en fritidsgård, Peab skall bygg klar kanalen för några miljarder, men att bygga en fritidsgård klarar den inte av anser Telge inköp, det var endast Skanska som var tillräcklig kunniga för att få jobbet.  Så redan i steg 1 så fanns det endast ett enda företag kvar i upphandlingsprocessen av de 10 som ansökt.

Fritidsgården i Ronna. Illustration: Södertälje kommun.

Skanska kunde nu i ensamt majestät förklara för dessa tjänstepersoner, upphandlare och övriga amatörer om varför man måste ha 10 miljoner för att planera jobbet (projektering) och sedan skall man ha 12 miljoner till för räntor på pengar som man inte fått ännu, Indexhöjningar, risker (Kan nån förklara detta för mig, vilken risk är det dem tar som får 100 millar för att bygga en gård?), inköp av en bio bod och konstnärlig utsmyckning…TOLV MILJONER! –  Så totalt ca 22 miljoner på löst hopplockade fraser som kanske låter bra, men jag vet att det inte behövs planeras för 10 miljoner för att bygga en fritidsgård, bara en sådan sak gör mig förbannad!

Sanningen är att om någon kunnig person planerat upphandlingen av denna fritidsgård så skulle den med de ökade materialkostnaderna ha hamnat på max 50–55,000 kr per kvm.

Enkel matematik säger att om Telge fastigheter betalar mindre för byggnationen av fritidsgården så blir ju hyran för densamma lägre för kultur och fritidskontoret.

Nu när moderaterna har satt sig i knät på Socialdemokraterna så hade jag ju hoppats på att M åtminstone skulle sätta stop för detta enorma penningslöseri inom våra inköp.

Gör om upphandlingen nu!

Joakim Granberg
Realistpartiet, 2e vice ordf. i Telge inköp ifrån januari 2023

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 december 2022 12:51
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:16

Så vill Södertälje City locka fler besökare till stadskärnan

Södertälje City, Malin, Erik, Aljosa

Malin Eriksson, Erik Hanzon och Aljosa Lagumdzija, från centrumföreningen Södertälje City.
Pressbild: Södertälje City

För att stimulera Södertäljes stadskärna och locka fler besökare presenterar galleriorna och centrumföreningen Södertälje City en spännande ny satsning under namnet ”Sunday Funday”.

Initiativtagare i Södertälje strävar efter att ge stadskärnan mer puls och rörelse.

”Sunday Funday” är namnet på den nya satsningen som gemensamt skapas av Kringlan, Telgehuset, Lunagallerian och Södertälje City under 2024. Genom ett samarbete mellan fastighetsägarna Stadsrum Fastigheter (Kringlan & Telgehuset), Telge Fastigheter (Lunagallerian) och centrumföreningen Södertälje City, vill man aktivera söndagarna och locka fler besökare till staden.

– Det är viktigt att vi har en levande stadskärna alla dagar i veckan. Vi står helhjärtat bakom denna gemensamma satsning på att stärka upp utbudet och anledningarna att besöka stadskärnan även på söndagar. Detta ska bli riktigt kul att genomföra, säger Dikran Masso, Affärs- och Centrumutvecklare, Telge Fastigheter.

(Annonslänk)

Premiären för ”Sunday Funday” äger rum den 10 mars och inkluderar aktiviteter såsom zumba, Friskis jympa och andra roliga inslag från Friskis & Svettis samt Fitness24Seven, som kommer att äga rum i galleriorna. Framöver planeras tävlingar där besökare kan vinna presentkort, och under lönehelgerna kommer glada maskotfigurer att välkomna besökare till en rolig dag i city.

– Vi vill att Södertälje City ska vara en självklar mötesplats för hela familjen, och fokuserar på teman som barnaktiviteter, träning/hälsa, tävlingar och musik/kultur, säger Evelina Keijser, Marknadsansvarig Stadsrum Fastigheter.

Många av de planerade aktiviteterna bygger på samverkan mellan lokala aktörer, vilket stärker gemenskapen och känslan av samhörighet i Södertälje. Med ”Sunday Funday” hoppas man på att skapa en livfull och attraktiv stadskärna för både invånare och besökare.

– Vi välkomnar fler att höra av sig om man vill vara med och anordna något roligt med oss här i stadskärnan. Det är enkelt fixat och ett kul sammanhang att möta Södertäljeborna i, säger Malin Eriksson, Kund- och Eventansvarig Södertälje City.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 mars 2024 09:03
Senast uppdaterad: 6 mars 2024 09:03

INSÄNDARE: Med Liberalerna i regeringen växlas jämställdhetsarbetet upp

Nordiska_radets_session_i_Riksdagen_i_Stockholm_2009

Foto: Creative Commons

Liberal feminism handlar om att varenda människa ska ha möjlighet att styra sitt liv. Det har vi tagit strid för sedan vi slogs för kvinnors rösträtt. Vi är stolta över att Sverige har blivit ett av världens mest jämställda länder, men det finns fortfarande mycket kvar att göra.

Jämställdhetsarbetet har på många sätt misslyckats på grund av den förra regeringens passivitet. Mäns våld mot kvinnor och annat våld i nära relationer är fortfarande ett omfattande samhällsproblem. Och hedersförtrycket är, trots år av löften från ledande politiker, fortfarande en skamfläck i vårt samhälle.

(Annonslänk)

Med Liberalerna i regeringen ser vi till att vända utvecklingen. Lagstiftningen skärps, stödet till utsatta förbättras och myndigheternas arbete effektiviseras. Låt oss ge tre konkreta exempel:

  1. Just nu genomförs ett skifte i rättspolitiken. Ett skifte från fokus på gärningsman till brottsoffrets behov av upprättelse och samhällets behov av skydd. Inte minst är en kraftfull kontaktförbudslagstiftning en viktig del när det kommer till att skydda kvinnor och barn från våldsamma män.
  2. Regeringen tar på allvar tag i det hedersrelaterade våldet och förtrycket. Bland annat ser vi till att förekomsten av barnäktenskap, tvångsäktenskap och månggiften kartläggs. Vi vidtar också åtgärder för att barn inte ska föras ut från vårt land mot deras vilja och vi ser till att med kraft bekämpa hedersförtrycket inom skolans värld.
  1. Sist men inte minst. De öronmärkta summorna för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck överstiger tidigare regeringars öronmärkta satsningar inom jämställdhetspolitiken, såväl 2023 som 2024. I år avsätts 600 miljoner kronor för att vända utvecklingen.

 Detta är bara några av många åtgärder som just nu genomförs för att öka friheten för fler. Att bekämpa mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck handlar om att bekämpa grova brott, men också om frihet, trygghet och jämställdhet. Det handlar om att stå upp för vårt öppna samhälle – i alla lägen.

Paulina Brandberg,
Jämställdhetsminister (L)

Metin Hawsho,
Gruppledare, Södertälje (L)

Åsa Dahl,
Gruppledare, Salem (L)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors