Företag i fokus:

Sju liv har släckts – Så många vapen har polisen beslagtagit

Pxhere

Foto: Pxhere.

En hög polisiär närvaro har krävts i arbetet för att bekämpa skjutvapenvåldet efter att skottlossningarna har tagit sju liv i år. Tre personer sitter häktade i väntan på utredning, samt att flera personer med koppling till konflikterna sitter häktade för grova vapenbrott.

Södertälje tingsrätt har dömt tre män från ett av morden i Gillestigen i februari i år, männen sitter häktade för grovt skyddande av brottsling och försök till grovt vapenbrott. Ytterligare 14 personer sitter häktade för att de på något sätt har kopplingar till konflikterna, mordärendena. Allt från vapenbrott till narkotikabrott. 17 skjutvapen har beslagtagits sedan 23 september i år i Södertälje.  

Södertäljepolisen uppger sig ha bra koll på de kriminella nätverken i Södertälje och enligt utredningarna visar det att de misstänkta gärningsmännen är i genomsnitt 16 och 20 år gamla.

– Vi har en god bild av Södertäljenätverken, av de individer som ingår och om de konflikter som pågår. Samtidigt är det inte alltid möjligt att förutspå när konflikter ska blossa upp eller något nytt inträffar som sedan i sig generar en våg av nya händelser, säger Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Polisen på plats efter dödsskjutningen i Ronna den 1 oktober. Foto: Shamash Oyal

Södertälje har fått hjälp och förstärkning av andra regioner, av bland annat Stockholmspolisen. Den största delen av förstärkningen arbetar i nuläget i yttre tjänst.

Brottsförebyggande insatser

Polisen, socialtjänst och Södertälje kommuns andra verksamheter och viktiga aktörer arbter tillsammans för att motverka och förebygga nyrekrytering av unga till kriminalitet. Det brottsförebyggande arbetet bygger på samtal och omhändertagande av ungdomar.

– Det är av stor betydelse att insatser sker mycket tidigt för barn i utsatta miljöer. Samtidigt märker vi att människor är trötta på våldet och på situationen. Vi upplever att benägenheten att prata med polisen har ökat, säger Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Även kontroller av bland annat fordon har lett till att polisen har kunnat beslagta vapen, ammunition och narkotika. Ibland har husrannsakningar i bostäder genomförts. Kontrollerna har därför varit ett viktigt arbetsverktyg även om de ibland skapat frustration hos vissa.

Utöver fordonskontroller har helikopter och drönare cirkulerat i syfte att öka tryggheten.

Läs även: – Tretton skjutningar i år – Sju med dödlig utgång

Sju personer har skjutits till döds i Södertälje under 2022.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 december 2022 12:08
Senast uppdaterad: 17 december 2022 12:10

Tom Tits prisas vid gala som favoritmuseum

Tom-tits1

Pia Kronqvist, vd, Åsa Ribbing, publik chef och Sandra Enerstrand, chef för gästservice, Tom Tits Experiment
Fotograf: Niclas Carlsson

Tom Tits Experiment har tagit hem titeln som det mest uppskattade museet bland stockholmarna för år 2024, enligt en omfattande undersökning utförd av Evimetrix.

(Annonslänk)

I en årlig tradition som sträcker sig tillbaka till 1999, har konsultföretaget Evimetrix än en gång genomfört sin uppskattade undersökning för att kora stockholmarnas favoritmuseum. År 2024 gick den ärofyllda titeln till Tom Tits Experiment, ett museum som lyckats fängsla besökare med sina interaktiva utställningar och starka fokus på barnens upplevelse.

– Vi jobbar hårt för att vara en favoritdestination för nyfikna barn i alla åldrar och vi är otroligt stolta över att stockholmarna har röstat fram Tom Tits Experiment till sitt favoritmuseum, säger Åsa Ribbing, publik chef på Tom Tits Experiment.

Mer än 1 500 respondenter från Storstockholm deltog i undersökningen, som täckte 42 museer i regionen. Resultatet, som baseras på ett nöjd kund-index (NIK), visar på Tom Tits Experiments förmåga att engagera och underhålla sin publik.

Åsa Ribbing i mitten i samband med prisutdelningen.
Fotograf: Niclas Carlsson

Vid en ceremoni som ägde rum på Junibacken den 20 februari, kunde Tom Tits Experiment stolt ta emot utmärkelserna inte bara som det mest uppskattade museet men även för sina framsteg som ”Årets klättrare” och som det ledande museet ur ett ”Barnperspektivet”. Dessa erkännanden understryker museets engagemang för att erbjuda en lärorik och underhållande miljö för alla åldrar.

Även om Tom Tits Experiment stod som den slutgiltiga vinnaren, visar undersökningens resultat även på en stark uppslutning för andra museer. I hård konkurrens med Armémuseum och Vasamuseet, som placerade sig på andra och tredje plats, lyckades Tom Tits inte bara vinna huvudkategorierna men också utmärkelser för ”Årets klättrare” och bäst på ”Barnperspektivet”.

– Under 2023 har vi lanserat flera tillfälliga utställningar och teman, öppnat en helt ny restaurang och lagt grunden för en marknadskommunikation som lyfter själen i vår verksamhet. Vi har också kunnat glädjas åt 20 000 fler besökare än året innan och det i kombination med de här väldigt fina utmärkelserna bekräftar att vi fyller en viktig funktion inom besöksnäring samtidigt som vi främjar ett livslångt lärande, säger Åsa Ribbing.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 februari 2024 12:20
Senast uppdaterad: 21 februari 2024 12:20

Södertälje Sjukhus expanderar med nytt byggprojekt

Sodertalje-sjukhus_hus20_efter_hogupplost

Illustration av påbyggnaden på hus 20. Pressbild

I ett ambitiöst projekt för att möta framtidens vårdbehov, inleder Locum AB bygget av fyra nya våningsplan på hus 20 vid Södertälje sjukhus.

– Påbyggnaden ger oss bättre förutsättningar för att driva geriatrisk vård på Södertälje sjukhus, säger Anna Gerber Ekblom, vd på Södertälje sjukhus i ett pressmeddelande.

Södertälje sjukhus, en institution med en lång historia av vårdexcellens, går nu in i en ny fas av sin utveckling. Efter flera år av förbättringar och upprustningar, bland annat med en helt ny behandlingsbyggnad och renoverade existerande strukturer, riktar sjukhuset nu fokus mot hus 20.

– Syftet med påbyggnaden på hus 20 är att förbättra den fysiska arbetsmiljön för vårdpersonalen och skapa fler patientsäkra geriatriska vårdplatser. Nu skapar vi en hållbar vårdmiljö för alla som rör sig i lokalerna enligt Arbetsmiljöverkets höga krav, säger Jens Sjöström, ordförande Locum.

(Annonslänk)

Projektet, som leds av Locum AB, innefattar tillägget av fyra våningar som totalt täcker en yta på omkring 9 000 kvadratmeter. Dessa nya våningar är designade för att vara energieffektiva och arbetsmiljövänliga, vilket kommer att ge positiva effekter både för personal och patienter. Tre av de nya våningarna är avsedda för geriatrisk vård, med tjugo nya vårdplatser per avdelning, vilket innebär en utökning med sextio platser. Det fjärde våningsplanet är tänkt att användas för generell vård.

Denna expansion är inte bara en fysisk förändring. Den markerar en viktig anpassning till de förändrade kraven i hälso- och sjukvårdslagstiftningen och Arbetsmiljöverkets riktlinjer. Genom att flytta den geriatriska vården från den äldre byggnaden, hus 18, till de nybyggda, moderna lokalerna, kommer sjukhuset att kunna erbjuda en högre standard av vård och arbetsmiljö.

Utöver förbättringar i arbetsmiljön och patientsäkerheten, kommer den nya byggnaden att erbjuda ett förbättrat inomhusklimat, tack vare redan installerad kyla och energieffektiva fönster och fasader. Med en byggstart i slutet av februari, ligger projektet på kurs för att slutföras och tas i bruk till våren 2026.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 februari 2024 08:00
Senast uppdaterad: 21 februari 2024 00:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors