Företag i fokus:

Sju liv har släckts – Så många vapen har polisen beslagtagit

Pxhere

Foto: Pxhere.

En hög polisiär närvaro har krävts i arbetet för att bekämpa skjutvapenvåldet efter att skottlossningarna har tagit sju liv i år. Tre personer sitter häktade i väntan på utredning, samt att flera personer med koppling till konflikterna sitter häktade för grova vapenbrott.

Södertälje tingsrätt har dömt tre män från ett av morden i Gillestigen i februari i år, männen sitter häktade för grovt skyddande av brottsling och försök till grovt vapenbrott. Ytterligare 14 personer sitter häktade för att de på något sätt har kopplingar till konflikterna, mordärendena. Allt från vapenbrott till narkotikabrott. 17 skjutvapen har beslagtagits sedan 23 september i år i Södertälje.  

Södertäljepolisen uppger sig ha bra koll på de kriminella nätverken i Södertälje och enligt utredningarna visar det att de misstänkta gärningsmännen är i genomsnitt 16 och 20 år gamla.

– Vi har en god bild av Södertäljenätverken, av de individer som ingår och om de konflikter som pågår. Samtidigt är det inte alltid möjligt att förutspå när konflikter ska blossa upp eller något nytt inträffar som sedan i sig generar en våg av nya händelser, säger Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Polisen på plats efter dödsskjutningen i Ronna den 1 oktober. Foto: Shamash Oyal

Södertälje har fått hjälp och förstärkning av andra regioner, av bland annat Stockholmspolisen. Den största delen av förstärkningen arbetar i nuläget i yttre tjänst.

Brottsförebyggande insatser

Polisen, socialtjänst och Södertälje kommuns andra verksamheter och viktiga aktörer arbter tillsammans för att motverka och förebygga nyrekrytering av unga till kriminalitet. Det brottsförebyggande arbetet bygger på samtal och omhändertagande av ungdomar.

– Det är av stor betydelse att insatser sker mycket tidigt för barn i utsatta miljöer. Samtidigt märker vi att människor är trötta på våldet och på situationen. Vi upplever att benägenheten att prata med polisen har ökat, säger Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Även kontroller av bland annat fordon har lett till att polisen har kunnat beslagta vapen, ammunition och narkotika. Ibland har husrannsakningar i bostäder genomförts. Kontrollerna har därför varit ett viktigt arbetsverktyg även om de ibland skapat frustration hos vissa.

Utöver fordonskontroller har helikopter och drönare cirkulerat i syfte att öka tryggheten.

Läs även: – Tretton skjutningar i år – Sju med dödlig utgång

Sju personer har skjutits till döds i Södertälje under 2022.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 december 2022 12:08
Senast uppdaterad: 17 december 2022 12:10

Pådrag efter rån i centrum – En person gripen

Polis

Arkivbild

Polisen ingrep snabbt vid ett butiksrån i centrala Södertälje under måndagskvällen. En misstänkt gärningsperson har gripits.

Det var under måndagskvällen som ett rån inträffade i en affär belägen i centrum. Händelsen, som ägde rum i en av Lunagallerians butiker, inträffade vid 19-tiden, vilket ledde till att flera polispatruller snabbt dirigerades till platsen.

Väl på plats kunde polisen identifiera en misstänkt person som omgående greps, misstänkt för inblandning i rånet. Inga personer rapporterades ha kommit till skada i samband med rånet i gallerian, men en anmälan upprättades av polisen mot den misstänkta personen .

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 februari 2024 08:00
Senast uppdaterad: 13 februari 2024 02:59

”Det handlar om att ge lärarna en rimlig arbetssituation”

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Slutreplik från Liberalerna om NPF-anpassningar i skolan:

Det finns ingen viktigare yrkesgrupp i samhället än lärarna. De gör ett helt enormt arbete för att rusta barn och unga med de kunskaper och färdigheter som de behöver för att klara vuxenlivet. Lärarna är hjältar, men de har inga superkrafter.

(Annonslänk)

Det är inte rimligt att förvänta sig att en lärare ska göra 70 olika individuella anpassningar på en enda lektion. Det drar tid och energi från undervisningen, och försämrar kvaliteten, särskilt för elever med behov av extra stöd

Barn med NPF-diagnoser behöver professionellt stöd från speciallärare som har som uppgift att jobba med elever som sliter med större utmaningar än andra. Viktigast av allt är att det finns fler lärare på plats i skolan. Det gynnar både elever med och utan NPF-diagnoser.

”Det vi vänder oss emot i vår artikel är inte stöd till elever med NPF-diagnoser utan hur stödet är utformat.”

Vi i Liberalerna är stolta över att vi i vår budget satsade mer än 10 miljoner kronor mer på skolan än Kristdemokraterna gör i sin. Det vi vänder oss emot i vår artikel är inte stöd till elever med NPF-diagnoser utan hur stödet är utformat. Därför är vi glada att regeringen, där Kristdemokraterna ingår, gör om skollagen för att förändra regleringen om extra anpassningar, så att inte ansvaret hamnar helt och hållet på lärarna.

Tillsammans kan vi åstadkomma stora framgångar för att svensk skola blir bättre, särskilt för barn som av olika anledningar har det svårt i skolan. Men då är det nog bäst om Kristdemokraterna lämnar skolfrågan till Liberalerna.

Metin Hawsho,
gruppledare för Liberalerna

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:01

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors