Företag i fokus:

Person avslöjas – Var skriven på annan adress för att få bidrag

Försäkringskassan

 Bild:Foto: Creative Commons.

En person har fått för mycket i stöd av Försäkringskassan och krävs nu tillbaka på 100-tusentals kronor. Detta efter att personenen lämnat uppgifter som visat sig inte stämma.

I Södertälje arbetar en specialistgrupp som bland annat ska bekämpa och avslöja fejkade skilsmässor och andra bidragsfusk. Genom projektet ”Gökungen” samverkar myndigheter och polis för att upptäckt fusk som ska leda till förundersökning och eventuellt åtal.

Efter en utredning från Försäkringskassan visade det sig att en personen, som fått bostadsbidrag för att vara ensamstående, bott tillsammans med sin partner och deras gemensam barn.

Personen har felaktigt uppgett sig bo på en annan adress och levt separat, men enligt utredning framkommer det helt andra uppgifter. Bland annat spenderade paret tid tillsammans som en familj i gemensam bostad, något som myndigheten har bildunderlag på, samt att paret planerade en gemensam resa ihop.

Enligt Försäkringskassa är personen skyldig att lämna in korrekta uppgifter eller anmäla ändrade förhållanden efter beslut om bostadsbidrag. Något som uteblivit enligt Försäkringskassan.

Av den anledningen anser myndigheten att personen inte varit berättigad till stödet som betalats ut under tre år – ett totalbelopp på 354 124 kronor.

Nu kräver Försäkringskassan att hela beloppet ska betalas tillbaka senast den 30 december 2022. Vid sen inbetalning väntar en dröjsmålsränta 8,5 procent.

Läs även: – Nu ska fejkade skilsmässor avslöjas i Södertälje

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 december 2022 17:12
Senast uppdaterad: 18 december 2022 18:16

Pensionär krävs på stort belopp för felaktiga utbetalningar

äldre hemtjänst 1 Pixabay

Foto: Pexels

Pensionsmyndigheten har beslutat att kräva tillbaka över 360 000 kronor från en pensionär i Södertälje efter att felaktiga utbetalningar upptäckts.

(Annonslänk)

En pensionär i Södertälje måste återbetala totalt 361 874 kronor till Pensionsmyndigheten efter att ha fått felaktiga utbetalningar av garantipension och bostadstillägg under perioden november 2021 till februari 2024. Enligt myndigheten har pensionären vistats utomlands under en längre tid utan att anmäla detta, vilket ledde till att ersättningarna betalades ut felaktigt.

Totalt handlar det om felaktiga utbetalningar på 230 562 kronor i garantipension och 131 312 kronor i bostadstillägg.

Pensionsmyndigheten mottog information från Försäkringskassan och Södertälje kommun som tydde på att pensionären inte längre var bosatt i Sverige. Efter vidare utredning och kontroller hos Migrationsverket, som visade att pensionären reste ut ur landet den 2 oktober 2021 utan att återvända, beslöt myndigheten att stoppa utbetalningarna från och med mars 2024.

Trots att pensionären fick möjlighet att lämna synpunkter på utredningen, inkom inga sådana synpunkter. Därför har Pensionsmyndigheten nu beslutat att kräva tillbaka det felaktigt utbetalda beloppet och överlämnat ärendet till Försäkringskassan för vidare hantering.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 02:00

Södertälje kommun fastställer framtiden för hemtjänsten

Undersköterska Vård Hemtjänst Pressbild: Vardaga

Pressbild: Vardaga

Från och med 2025 kommer hemtjänsten i Södertälje att utföras av kommunen och två privata leverantörer, med en fördelning där kommunen står för 60 procent och de privata leverantörerna för 40 procent av tjänsterna.

På kommunstyrelsens möte den 17 maj 2024 beslutades att framtidens hemtjänst i Södertälje ska delas mellan kommunen och två privata leverantörer. Kommunen kommer att ansvara för 60 procent av hemtjänsten, medan de privata leverantörerna kommer att stå för 40 procent.

Det nuvarande ramavtalet med privata hemtjänstutförare kommer inte att förlängas när det löper ut i december 2025. En ny upphandling ska genomföras innan dess för att säkerställa en smidig övergång.

(Annonslänk)

Från 2018 till 2022 verkade kommunen själva som utförare tillsammans med Attendo, Aros och Eveo. I dagsläget bedrivs hemtjänsten av kommunen, Eveo och Saand, men med en justerad fördelning som inte alltid har kunnat genomföras fullt ut på grund av svårigheter att få in kvalificerade anbud och avtal som har hävts, vilket har lämnat två platser lediga.

Med den nya fördelningen ges de privata leverantörerna en större andel av tjänsterna jämfört med tidigare. Istället för fyra utförare som tidigare planerat blir det nu enbart två från och med 2025 som får större andelar.

– Det är viktigt att vi har en fortsatt stabil hemtjänst i Södertälje. Att vi nu ger en större andel till respektive privat utförare kan bidra till just det, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör i Södertälje kommun.

Kommunens beslut att justera andelarna för hemtjänsten syftar till att förbättra tjänsternas kvalitet och säkerställa att både kommunala och privata aktörer kan bidra till vården av kommunens invånare på ett effektivt sätt.

Läs även – Attendo lämnar hemtjänsten i Södertälje

Karin Björkryd, omsorgsdirektör Södertälje kommun.
Foto: Liza Simonsson

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 01:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors