Företag i fokus:

Julförberedelser och resor riskerar ökade trafikolyckor

2021_12_highway-4081379_960_720

Foto: Pxhere.

Årets julafton förekommer på en lördag, vilket innebär att veckan inför måste bilister vara försiktigare. Innan och under julhelgen förväntas en större mängd trafik vilket leder till en högre risk för trafikolyckor. – Det finns en risk att stressen kulminerar på fredagen i år, precis som jultrafiken, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Försäkringsbolaget If har sammanställt statistik över landets mest olycksdrabbade vägar. E4, som passerar Södertälje, är en väg som vanligtvis har en större mängd olyckor under året och den förväntas att ha fler olyckor innan julhelgen.

I Sverige inträffar tio till tjugo dödsolyckor per år under jul- och nyårsveckorna. Den koncentrerade jultrafiken som förekommer i och med förberedelserna inför julafton kommer att öka riskerna. Men det finns sätt att minska på riskerna:

– Det är jätteviktigt att du ser till att dina vinterdäck har bra mönsterdjup. Vi rekommenderar minst 4 till 5 millimeter och att du fyller på spolarvätska och ser till att du har med dig varningstriangel, snöskyffel, isskrapa, reflexväst, filtar och något att äta och dricka. För alla elbilister rekommenderar vi att du planerar in lite tätare laddstopp då risken att fastna i köer är mycket stor i jultrafiken. Du bör leta upp en laddare när du har cirka 30 procent kvar av batteriet, säger Johan Granholm i ett pressmeddelande.

Andra rekommendationer för elbilar är att man bör se över att sänka både hastighet och innertemperaturen. Att använda sols- och rattvärme för att värma bilen och resenär kan göras för att förlänga räckvidden.

För en bilresa i jul rekommenderar If att man har med sig:

  • Snöskyffel och en plastflaska med grus för om du kör fast
  • Varningstriangel och reflexväst
  • Bogserlina och startkablar om du behöver hjälpa andra
  • Varma kläder och filtar för att hålla värmen

Text: Gustav Pettersson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 december 2022 11:41
Senast uppdaterad: 21 december 2022 11:41

MINGELBILDER v.18 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0008

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.15

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 20:00
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:29

Världens starkaste material i fokus i Södertälje

2022_01_1200px-Sodertalje_Science_Park

Foto: KTH

Svenska företag och forskare samlades i Södertälje för att utforska möjligheterna kring världens tunnaste och starkaste material – SIO Grafen.

I slutet på april samlades svenska företag och forskare i Södertälje Science Park för att utforska och utveckla användningen av grafen, världens tunnaste och starkaste material. Grafen, känt för att vara elektriskt ledande, böjbart och transparent, har potential att revolutionera flera industrier. Möjligheten att stärka det svenska näringslivet och bidra till ett hållbart samhälle stod i centrum för mötet.

(Annonslänk)

Mötet, en del av det nationella strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, markerade en milstolpe med över 230 organisationer involverade i mer än 200 projekt för att driva fram innovationer med grafen.

Deltagarna, som inkluderade storföretag och startups, fokuserade särskilt på nya finansieringsmöjligheter från både nationella program inom Impact Innovation och EU.

Lager av materialet SIO Grafen.
Pressbild

– Intresset för deeptech är enormt och här spelar 2D-material en viktig roll som ett svenskt styrkeområde. EU satsar stort på att vara ledande inom avancerade material och här måste Sverige vara en nyckelspelare, säger Elisabeth Sagström-Bäck, i ett pressmeddelande.

Grafen, som består av en enkel lager av kolatomer ordnade i ett tvådimensionellt skikt, har unika egenskaper som styrka, flexibilitet och förmåga att leda elektricitet, vilket gör det till ett mångsidigt material för användning i allt från elektriska kompositer till biosensorer.

Produktionen av grafen i Sverige, som nu sker både i form av flagor och filmer, stöds av en växande industriell kapacitet, vilket speglar landets ambitioner att vara en ledare inom avancerade materialteknologier. SIO Grafen, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, fortsätter att vara en katalysator för dessa framsteg, med sitt huvudkontor vid Chalmers Industriteknik i Göteborg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 11:30
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:45

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors