Företag i fokus:

Tandläkare får indraget tillstånd – ”Grov oskicklighet”

2022_05_Tandlakare

Foto: Pxhere

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har beslutat att dra in legitimationen för en tandläkare i Södertälje. Detta efter att ansvarsnämnden funnit omfattande brister på en rad områden.

I en stor utredningen har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd påvisat allvarliga brister hos en tandläkare som utövat sitt yrke i många år. I utredningen undersöktes ett 10-tal patientfall där tandläkaren konstaterats brista i stor utsträckning.

I ett av fallen hade en patient drabbats av akutbesök, försenade tandbehandlingar och tandförlust. I ett annat patientfall fanns ingen kontrollröntgen som visade rotfyllningens kvalitet. Senare visade det sig att tandens rotfyllning infekteras och i ett akutbesök tvingades tanden att tas bort – utan att det noteras att patienten stod på tre olika blodförtunnande läkemedel. 

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, föreslog i första hand att ansvarsnämnden skulle återkalla tandläkarens legitimation. I andra hand yrkades en treårig prövotid på grund av de allvarliga bristerna.

Tandläkaren har erkänt bristfällig dokumentation, men hävdar att alla nödvändiga behandlingar har utförts. Två av de nio ledamöterna i ansvarsnämnden ansåg inte att oskickligheten varit grov och ville stanna vid en prövotid. Enligt tandläkaren sköts nu dokumentationen, men ansvarsnämndens majoritet anser inte att det inskickade materialet visar någon större förbättring.

Ansvarsnämnden beslutade därmed att dra in legitimationen med en omedelbar verkan.

”Med hänsyn till vad som redovisats finner ansvarsnämnden, vid en sammantagen bedömning, att de brister som framkommit är så omfattande att de måste betraktas som grov oskicklighet. Legitimationen som tandläkare ska därför återkallas.”, skriver Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd i beslutet.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 december 2022 11:40
Senast uppdaterad: 21 december 2022 11:40

Knivattack mot tonåring – Misstänkt kvinna greps

polis

Arkivbild

En kvinna i 60-årsåldern är misstänkt för försök till grov misshandel efter att ha attackerat en tonåring med en kniv.

(Annonslänk)

Händelsen utspelade sig i centrala Södertälje tidigare i veckan, på onsdagseftermiddagen, då en ung man blev attackerad av en kvinna beväpnad med kniv. Incidenten inträffade strax efter att tonåringen hade lämnat en massagesalong.

Kvinnan, i 60-årsåldern, ska enligt uppgifter till Telgenytt ha sprungit aggressivt efter mannen och försökt attackera honom med kniven, men mannen lyckades undvika dådet.

Polisen tillkallades till platsen, och kvinnan kunde gripas. Hon misstänks nu för försök till grov misshandel. Motivet bakom attacken är ännu okänt.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 15:06
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 15:12

Inspektion avslöjar brister i arbetsmiljön på äldreboende

Äldre hemtjänst

Foto: Pexels

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion vid Mariekällgårdens äldreboende i Södertälje och identifierat flera brister i hanteringen av personalens trygghet och säkerhet. Krav har nu ställts på kommunen att förbättra sina rutiner.

Arbetsmiljöverket genomförde den 24 april en detaljerad inspektion av arbetsmiljön vid Mariekällgårdens Äldreboende. Inspektionen avslöjade att äldreboendet inte uppfyller lagkraven gällande rutiner för att hantera risker för våld och hot, vilket är avgörande för personalens säkerhet och välbefinnande.

Under besöket kunde det konstateras att äldreboendet saknar adekvata skriftliga rutiner för att regelbundet undersöka och bedöma riskerna med våld eller hot mot sina anställda. Detta bristfälliga säkerhetsarbete kan leda till att personal drabbas av ohälsa eller olycksfall innan förebyggande åtgärder hinner implementeras.

(Annonslänk)

Arbetsmiljöverket har ställt krav på att äldreboendet omedelbart utvecklar och implementerar tydliga rutiner för att undersöka och hantera dessa risker. Dessa rutiner ska inkludera specifikationer om när och hur riskbedömningarna ska genomföras, vilka som ska delta och vem som är ansvarig för att de utförs. Dessutom måste resultatet av riskbedömningarna dokumenteras skriftligt, och det ska göras en bedömning av riskernas allvarlighetsgrad.

En uppföljning är planerad den 28 juni, där äldreboendet förväntas visa hur de uppfyllt de uppställda kraven och hur de involverat både skyddsombud och arbetstagare i processen. Om bristerna inte åtgärdas tillfredsställande kan Arbetsmiljöverket vidta ytterligare åtgärder, inklusive föreläggande eller förbud, vilka kan innebära ekonomiska sanktioner.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 00:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors