Företag i fokus:

Så ligger Södertäljes kanalombyggnation till

sluss kanal Bild/Illustration: Sweco

Foto: Bild/Illustration: Sweco

Hösten 2016 började Sjöfartsverket att bygga om Södertälje sluss och kanal; uppdraget har sedan dess förts över till Trafikverket. Ytterligare har klaffbron nått sin tekniska livslängd och behöver därför bytas ut. Trafikverkets arbete påbörjades i januari 2022 med kanalombyggnationen och det fullständiga arbetet beräknas vara klart 2026.

Den 17 november 2022 skrev Trafikverket i ett pressmeddelande att deras spontningsarbete har nått Fågelviksgränd och gästhamnen. Det här utgjorde att nästan hälften av alla spont- och grundläggningsarbeten var klara.

– Arbetena fortlöper och vi har god framdrift. I nuläget är nästan hälften av alla spont- och grundläggningsarbeten utförda, säger projektledare Tobias Kednert.

En spont är en stödvägg som borras eller vibreras ned i marken, för att hindra att jordmassor rasar ut i kanalen. För att kunna göra arbetet på ett säkert sätt krävs spontningarna. Oljudet som kommer från kanalombyggnationen kommer i stor mån från spontningsarbetet.

Så ska slussen se ut när den står klart. Bild/Illustration: Sweco

Arbetet har fortsatt vidare och i början av december påbörjades rivningen av kajen intill Södertälje slussen. En del av arbetet handlar om att bygga ut slussen för att bygga en längre och bredare slusskammare.

– Rivningen av betongdäcket är ett viktigt första steg i utbyggnaden av slussen som kommer att bli fem meter bredare, säger Kednert i ett tidigare uttalande.

Efter årsskiftet påbörjas betong- och markarbetet, samt att då kommer vissa områden vara färdigställda.

Arbetet är indelat i tre områden; norr och söder om slussen, samt runt om slussen. Under första halvåret av 2023 kommer arbetet norr om slussen att påbörja med betong- och markarbetet, samt arbetet med spont. Söder om slussen fortsätter spontsarbetet.

Runt slussområdet fortsätter spontarbetet för att kunna påbörja betongarbetet för grundläggningen för den nya klaffbron. Arbetet med spontar fortsätter vidare i området runt slussen. Kullen i mitten på Slussholmen kommer dessutom att schaktas ned för att marknivån ska vara i höjd med den intilliggande nivån.

Text: Gustav Pettersson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 december 2022 12:02
Senast uppdaterad: 23 december 2022 12:02

Knivattack mot tonåring – Misstänkt kvinna greps

polis

Arkivbild

En kvinna i 60-årsåldern är misstänkt för försök till grov misshandel efter att ha attackerat en tonåring med en kniv.

(Annonslänk)

Händelsen utspelade sig i centrala Södertälje tidigare i veckan, på onsdagseftermiddagen, då en ung man blev attackerad av en kvinna beväpnad med kniv. Incidenten inträffade strax efter att tonåringen hade lämnat en massagesalong.

Kvinnan, i 60-årsåldern, ska enligt uppgifter till Telgenytt ha sprungit aggressivt efter mannen och försökt attackera honom med kniven, men mannen lyckades undvika dådet.

Polisen tillkallades till platsen, och kvinnan kunde gripas. Hon misstänks nu för försök till grov misshandel. Motivet bakom attacken är ännu okänt.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 15:06
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 15:12

Inspektion avslöjar brister i arbetsmiljön på äldreboende

Äldre hemtjänst

Foto: Pexels

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion vid Mariekällgårdens äldreboende i Södertälje och identifierat flera brister i hanteringen av personalens trygghet och säkerhet. Krav har nu ställts på kommunen att förbättra sina rutiner.

Arbetsmiljöverket genomförde den 24 april en detaljerad inspektion av arbetsmiljön vid Mariekällgårdens Äldreboende. Inspektionen avslöjade att äldreboendet inte uppfyller lagkraven gällande rutiner för att hantera risker för våld och hot, vilket är avgörande för personalens säkerhet och välbefinnande.

Under besöket kunde det konstateras att äldreboendet saknar adekvata skriftliga rutiner för att regelbundet undersöka och bedöma riskerna med våld eller hot mot sina anställda. Detta bristfälliga säkerhetsarbete kan leda till att personal drabbas av ohälsa eller olycksfall innan förebyggande åtgärder hinner implementeras.

(Annonslänk)

Arbetsmiljöverket har ställt krav på att äldreboendet omedelbart utvecklar och implementerar tydliga rutiner för att undersöka och hantera dessa risker. Dessa rutiner ska inkludera specifikationer om när och hur riskbedömningarna ska genomföras, vilka som ska delta och vem som är ansvarig för att de utförs. Dessutom måste resultatet av riskbedömningarna dokumenteras skriftligt, och det ska göras en bedömning av riskernas allvarlighetsgrad.

En uppföljning är planerad den 28 juni, där äldreboendet förväntas visa hur de uppfyllt de uppställda kraven och hur de involverat både skyddsombud och arbetstagare i processen. Om bristerna inte åtgärdas tillfredsställande kan Arbetsmiljöverket vidta ytterligare åtgärder, inklusive föreläggande eller förbud, vilka kan innebära ekonomiska sanktioner.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 00:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors