Företag i fokus:

Efter pandemin: Fortsatt långa vänte­tider i Stockholms län

Södertalje sjukhus

Arkivbild.

Coronapandemin gjorde att allt fler personer tvingades vänta länge på operation.  Även i Stockholms län, dit Södertälje inkluderas, är det betydligt fler än vanligt som tvingas vänta länge på vård.

Coronapandemin satte press på sjukvården. I skuggan av den akuta covidvården blev operationsköerna allt längre.

Under november fick 23 procent av alla patienter vänta längre än 90 dagar på operation i Stockholm. Det är fler än en typisk novembermånad (snittet för de fem åren före pandemin låg på 12 procent).

I praktiken innebär det att 3 504 av de 15 475 patienter som under månaden väntade på operation i Stockholm tvingades vänta lägre än vårdgarantin ger dem rätt till. 

Enligt vårdgarantin ska du inte behöva vänta mer än 90 dagar på den behandling eller operation som ordinerats av specialistläkare.

Graf: Newsworth

Fortsatt långa väntetider i nästan hela landet

SKR:s väntetidsstatistik sträcker sig till och med november. Andelen patienter som tvingades vänta längre än vårdgarantin ger dem rätt till var då högre än vanligt i 19 av landets 21 regioner.

Även om det är fler som tvingas vänta länge på operation än innan pandemin i Stockholms län var andelen förhållandevis låg jämfört med andra regioner i november. Andelen var rentav femte lägst i hela landet.

Stora skillnader mellan olika typer av vård

Sammanlagt väntade 15 475 patienter på operation i Stockholms län under november månad. 

Skillnaden mot normalläget är störst inom gynekologi. Här tvingades 17 procent av patienterna vänta längre än 90 dagar i oktober, +14 procentenheter jämfört med ett vanligt år. 

Samtidigt ligger andra vårdtyper, som öron-näsa-hals, på en lägre nivå än ett vanligt år före pandemin. 6 procent nu, jämfört med 24 procent tidigare.

Tabellen nedan visar siffrorna nedbrutna för varje vårdtyp i regionen för vårdtyper med minst 20 fall per månad.

Operationstyper med längst kötider i Stockholms län i november

VårdtypAndel som behövde väntade över 90 dagarMotsvarande historiskt snitt för november 2015-2019Antal patienter
Kirurgi22 %10 % ▲3 262
Gynekologi17 %3 % ▲752
Urologi14 %11 % ▲1 130
Öron-näsa-hals6 %24 % ▼610
Ögonsjukvård5 %4 % ▶566
Handkirurgi0 %7 % ▼248

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 december 2022 04:15
Senast uppdaterad: 27 december 2022 16:56

MINGELBILDER v.18 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0008

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.15

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 20:00
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:29

Världens starkaste material i fokus i Södertälje

2022_01_1200px-Sodertalje_Science_Park

Foto: KTH

Svenska företag och forskare samlades i Södertälje för att utforska möjligheterna kring världens tunnaste och starkaste material – SIO Grafen.

I slutet på april samlades svenska företag och forskare i Södertälje Science Park för att utforska och utveckla användningen av grafen, världens tunnaste och starkaste material. Grafen, känt för att vara elektriskt ledande, böjbart och transparent, har potential att revolutionera flera industrier. Möjligheten att stärka det svenska näringslivet och bidra till ett hållbart samhälle stod i centrum för mötet.

(Annonslänk)

Mötet, en del av det nationella strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, markerade en milstolpe med över 230 organisationer involverade i mer än 200 projekt för att driva fram innovationer med grafen.

Deltagarna, som inkluderade storföretag och startups, fokuserade särskilt på nya finansieringsmöjligheter från både nationella program inom Impact Innovation och EU.

Lager av materialet SIO Grafen.
Pressbild

– Intresset för deeptech är enormt och här spelar 2D-material en viktig roll som ett svenskt styrkeområde. EU satsar stort på att vara ledande inom avancerade material och här måste Sverige vara en nyckelspelare, säger Elisabeth Sagström-Bäck, i ett pressmeddelande.

Grafen, som består av en enkel lager av kolatomer ordnade i ett tvådimensionellt skikt, har unika egenskaper som styrka, flexibilitet och förmåga att leda elektricitet, vilket gör det till ett mångsidigt material för användning i allt från elektriska kompositer till biosensorer.

Produktionen av grafen i Sverige, som nu sker både i form av flagor och filmer, stöds av en växande industriell kapacitet, vilket speglar landets ambitioner att vara en ledare inom avancerade materialteknologier. SIO Grafen, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, fortsätter att vara en katalysator för dessa framsteg, med sitt huvudkontor vid Chalmers Industriteknik i Göteborg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 11:30
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:45

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors