Företag i fokus:

Efter pandemin: Fortsatt långa vänte­tider i Stockholms län

Södertalje sjukhus

Arkivbild.

Coronapandemin gjorde att allt fler personer tvingades vänta länge på operation.  Även i Stockholms län, dit Södertälje inkluderas, är det betydligt fler än vanligt som tvingas vänta länge på vård.

Coronapandemin satte press på sjukvården. I skuggan av den akuta covidvården blev operationsköerna allt längre.

Under november fick 23 procent av alla patienter vänta längre än 90 dagar på operation i Stockholm. Det är fler än en typisk novembermånad (snittet för de fem åren före pandemin låg på 12 procent).

I praktiken innebär det att 3 504 av de 15 475 patienter som under månaden väntade på operation i Stockholm tvingades vänta lägre än vårdgarantin ger dem rätt till. 

Enligt vårdgarantin ska du inte behöva vänta mer än 90 dagar på den behandling eller operation som ordinerats av specialistläkare.

Graf: Newsworth

Fortsatt långa väntetider i nästan hela landet

SKR:s väntetidsstatistik sträcker sig till och med november. Andelen patienter som tvingades vänta längre än vårdgarantin ger dem rätt till var då högre än vanligt i 19 av landets 21 regioner.

Även om det är fler som tvingas vänta länge på operation än innan pandemin i Stockholms län var andelen förhållandevis låg jämfört med andra regioner i november. Andelen var rentav femte lägst i hela landet.

Stora skillnader mellan olika typer av vård

Sammanlagt väntade 15 475 patienter på operation i Stockholms län under november månad. 

Skillnaden mot normalläget är störst inom gynekologi. Här tvingades 17 procent av patienterna vänta längre än 90 dagar i oktober, +14 procentenheter jämfört med ett vanligt år. 

Samtidigt ligger andra vårdtyper, som öron-näsa-hals, på en lägre nivå än ett vanligt år före pandemin. 6 procent nu, jämfört med 24 procent tidigare.

Tabellen nedan visar siffrorna nedbrutna för varje vårdtyp i regionen för vårdtyper med minst 20 fall per månad.

Operationstyper med längst kötider i Stockholms län i november

VårdtypAndel som behövde väntade över 90 dagarMotsvarande historiskt snitt för november 2015-2019Antal patienter
Kirurgi22 %10 % ▲3 262
Gynekologi17 %3 % ▲752
Urologi14 %11 % ▲1 130
Öron-näsa-hals6 %24 % ▼610
Ögonsjukvård5 %4 % ▶566
Handkirurgi0 %7 % ▼248

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 december 2022 04:15
Senast uppdaterad: 27 december 2022 16:56

Nemrud Awrohum blir Assyriska FFs nya sportchef

Nemrud

Foto: Alexander Isa

Efter en skadefylld säsong som ställde till det för Nemrud Awrohum, avslutade han sin fotbollskarriär som elitidrottare och istället kliver in som sportchef för Assyriska FF.

Idag gick Assyriska FF ut med att deras tidigare lagkapten Nemrud Awrohum blir nu klubbens sportchef. Något som han själv tycker är spännande berättar han för klubbens redaktion.

– Det känns både spännande och ansvarsfullt. Jag har alltid haft en passion för fotboll och Assyriska, och att nu få möjligheten att påverka klubben på en annan nivå är en stor ära, säger han till Assyriska FFs redaktion.

(Annonslänk)

Han har utsetts till ansvarig för rekrytering av spelare i nära samarbete med sportkommittén. Hans uppgifter inkluderar att skapa starka relationer med klubbar och spelare, fungera som länk mellan truppen och styrelsen, ha översikt över våra ungdomslag och deras utveckling, samt skapa de bästa förutsättningarna för sporten så att vi kan uppnå framgång.

Nemrud siktar på att hans arbetsinsatser ska bidra till Assyriska FF:s framgång och gemensamma måluppfyllelse.

– Jag vill att ni ska veta, att varje beslut jag tar som sportchef är med Assyriskas bästa. Jag lovar att arbeta för att vi ska nå våra mål tillsammans, säger Nemrud Awrohum till Assyriska FFs redaktion.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 maj 2024 17:00
Senast uppdaterad: 4 maj 2024 16:23

Larm om bråk – En person gripen misstänkt för misshandel

Polis

Arkivbild

Polisen ryckte ut till Fornhöjden i Södertälje efter rapporter om bråk. En person har gripits, misstänkt för att ha misshandlat en kvinna som har förts till sjukhus.

Polisen och ambulans kallades till en adress i Fornhöjden vid 14-tiden på lördagen efter larm om ett bråk.

En man i 30-årsåldern greps och ska enligt polisens uppgifter ha slagit en kvinna, som han har en relation med. Detta ledde till att hon behövde föras till sjukhus. Detaljer om hennes skador är ännu oklara.

– Vi larmades om en misshandel och det ska vara en person som har blivit misshandlad. En man i 30 års åldern är gripen och en anmälan gällande misshandel kommer att skrivas, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Eftersom det fanns barn närvarande under incidenten, anmäldes mannen även för barnfridsbrott. En fullständig utredning pågår för att klarlägga händelsen. Strax efter klockan 15:00 meddelade polisen att de fortfarande befann sig på platsen för vidare utredning.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 maj 2024 15:44
Senast uppdaterad: 4 maj 2024 15:57

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors