Företag i fokus:

Stängda bankkonton – Dra inte alla människor över en kam

Avtal

Arkivbild

Min mamma, 90 år gammal, fick sitt bankkonto nedstängt efter en transaktion på motsvarande 50 000 kronor från Schweiz. Det väcker en hel del tankar. 

Dynamiken bland assyrier-syrianer-kaldéer får inte misstänkliggöras av myndigheter och finansbranschen.

Folkgruppen har alltid löst sina egna behov och samhälleliga krav på egen hand. Man har aldrig vänt sig till myndigheter för att tillgodogöra sig något, man har alltid löst sina egna behov själv.

Ett exempel är Midyat, varifrån de flesta i folkgruppen kommer från när det gäller Turkiet. Trots att det inte fanns mer än ett gymnasium så var orten en motor i att lära människor olika yrkeskunskaper. I Midyat lärde sig varje år flera hundra lärlingar till yrken som skräddare, frisörer, skomakare, guldsmeder, tandläkare, stenhuggare, byggherrar samt förädling av jordbruk och skinn och mycket annat.

Trots att det fanns stora städer runt omkring så var Midyat handelscentrum för allt.

”De flesta är affärsmän och är modiga i att driva affärer”

Folket har utvandrat till olika länder i Europa. En familj kan ha en medlem i Tyskland, en i Schweiz och en i Holland och så vidare. De flesta är affärsmän och är modiga i att driva affärer – och dessutom hjälper de flesta varandra när någon familjemedlem behöver finansiera ett företagsköp eller något annat. Därigenom kan man se att penningtransaktioner görs fram och tillbaka även över gränserna. 

Nu, efter kriget i Irak och Syrien, så har många utvandrat från dessa länder – bland annat till Sverige. Många av dessa människor är förmögna och flyttar sina tillgångar till Sverige. Så nu kommer transaktioner från Beirut, Bagdad, Dubai och så vidare. För bankanställda som inte känner till dessa bakgrundsfakta, traditionen och historien kan transaktionerna verka misstänkta. 

I mångas ögon är också en flykting fattig. Så är inte fallet.

”En del bankdirektörer uppmanar till och med affärsmän att inte registrera företag i Södertälje.”

Vi har tidigare sett hur olika experter hos polisen dragit felaktiga slutsatser om assyrier-syrianer-kaldéer. Nu ser vi också att banker kan agera olika. En person som fick sitt konto stängt av sin bank här i Södertälje kunde starta ett företag i en annan stad i samma bank. En del bankdirektörer uppmanar till och med affärsmän att inte registrera företag i Södertälje. Hur ska vi tolka det? 

Polisen får och ska bekämpa kriminaliteten i Södertälje utan nåd – folket är de som har förlorat mest på kriminaliteten. Men alla människor får inte dras över en kam.

Låt dessa drivkraftiga människor arbeta och driva sina affärer. Stoppa inte människors dynamik och vilja i att starta nytt för att bankens fyrkantighet sätter käppar i hjulet. 

Özcan Kaldoyo

Läs även: – INSÄNDARE: Ställ Linda H Staaf till svars

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 december 2022 11:54
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:16

Måns Möller återvänder till Södertälje med en ny show

Mans-Moller

Pressbild

Den folkkära komikern Måns Möller gör comeback på scenen med sin nya humorföreställning ”Mitt Perfekta Liv”. Showen gästar Estrad i Södertälje den 8 november.

Möller, som för 10 år sedan framgångsrikt turnerade med komedishowen ”Jävla Pajas”, återvänder nu till rampljuset för att dela med sig av sina senaste erfarenheter kring att vara pappa till en snart vuxen son med autism.

I showen utlovar Möller en humoristisk och gripande inblick i hans resa genom åren, från att cykla genom USA till att bestiga ett av världens högsta berg. Han berättar också om sitt arbete med organisationen Viggo Foundation, som samlar in pengar för att stödja barn med autism.

– Jag hittade Mitt Perfekta Liv genom Viggos devis – det är kul att vara glad, säger Måns Möller.

Biljetter till föreställningen släpps den 3 mars.

Skirbent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 03:36

Här är årets finalister till Södertäljes Jämställdhetspris

IMG_9199-1

Kristina Jamil, Maria Geni och Madeleine Onnela.
Bild: Södertälje kommun

Tre framstående kandidater tävlar om det åtråvärda priset, som uppmärksammar jämställdhetsarbete i kommunen. Vinnaren av det prestigefyllda priset avslöjas på Quality Hotell Park.

Sedan starten 2016 har Södertälje kommuns Jämställdhetspris belönat framstående insatser för jämställdhet. I år har juryn, bestående av representanter från kommunen, Telge, Länstidningen och Södertäljepolisen, valt att bryta traditionen och redan nu avslöja de tre finalister som tävlar om 2024 års pris.

(Annonslänk)

En av finalisterna är Kristina Jamil som kämpar för flickors och kvinnors utbildning globalt genom sin ideella verksamhet och lyfter viktiga samhällsfrågor i sina krönikor. Madeleine Onnela, en lokal advokat, arbetar både professionellt och ideellt för att bekämpa orättvisor och stärka rättigheterna för utsatta grupper. Samt Maria Geni som bidrar genom sina föräldrakurser till att öka medvetenheten kring jämställd uppfostran och hur föräldrars egna erfarenheter påverkar barnen.

Marie Samre, tidigare vinnare av Jämställdhetspriset, kommer att agera konferencier under prisutdelningen, som äger rum den 8 mars, där även bandet Långbacka/Bådagård står för underhållningen. Dessutom arrangeras Peppfesten av Ung Fritid för tjejer och icke-binära ungdomar, med dansuppträdanden och aktiviteter, direkt efter prisutdelningen.

På kommunens hemsida informeras det att alla är välkomna att delta i firandet och att det inte krävs någon föranmälan.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 05:51
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 05:51

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors