Företag i fokus:

Stängda bankkonton – Dra inte alla människor över en kam

Avtal

Arkivbild

Min mamma, 90 år gammal, fick sitt bankkonto nedstängt efter en transaktion på motsvarande 50 000 kronor från Schweiz. Det väcker en hel del tankar. 

Dynamiken bland assyrier-syrianer-kaldéer får inte misstänkliggöras av myndigheter och finansbranschen.

Folkgruppen har alltid löst sina egna behov och samhälleliga krav på egen hand. Man har aldrig vänt sig till myndigheter för att tillgodogöra sig något, man har alltid löst sina egna behov själv.

Ett exempel är Midyat, varifrån de flesta i folkgruppen kommer från när det gäller Turkiet. Trots att det inte fanns mer än ett gymnasium så var orten en motor i att lära människor olika yrkeskunskaper. I Midyat lärde sig varje år flera hundra lärlingar till yrken som skräddare, frisörer, skomakare, guldsmeder, tandläkare, stenhuggare, byggherrar samt förädling av jordbruk och skinn och mycket annat.

Trots att det fanns stora städer runt omkring så var Midyat handelscentrum för allt.

”De flesta är affärsmän och är modiga i att driva affärer”

Folket har utvandrat till olika länder i Europa. En familj kan ha en medlem i Tyskland, en i Schweiz och en i Holland och så vidare. De flesta är affärsmän och är modiga i att driva affärer – och dessutom hjälper de flesta varandra när någon familjemedlem behöver finansiera ett företagsköp eller något annat. Därigenom kan man se att penningtransaktioner görs fram och tillbaka även över gränserna. 

Nu, efter kriget i Irak och Syrien, så har många utvandrat från dessa länder – bland annat till Sverige. Många av dessa människor är förmögna och flyttar sina tillgångar till Sverige. Så nu kommer transaktioner från Beirut, Bagdad, Dubai och så vidare. För bankanställda som inte känner till dessa bakgrundsfakta, traditionen och historien kan transaktionerna verka misstänkta. 

I mångas ögon är också en flykting fattig. Så är inte fallet.

”En del bankdirektörer uppmanar till och med affärsmän att inte registrera företag i Södertälje.”

Vi har tidigare sett hur olika experter hos polisen dragit felaktiga slutsatser om assyrier-syrianer-kaldéer. Nu ser vi också att banker kan agera olika. En person som fick sitt konto stängt av sin bank här i Södertälje kunde starta ett företag i en annan stad i samma bank. En del bankdirektörer uppmanar till och med affärsmän att inte registrera företag i Södertälje. Hur ska vi tolka det? 

Polisen får och ska bekämpa kriminaliteten i Södertälje utan nåd – folket är de som har förlorat mest på kriminaliteten. Men alla människor får inte dras över en kam.

Låt dessa drivkraftiga människor arbeta och driva sina affärer. Stoppa inte människors dynamik och vilja i att starta nytt för att bankens fyrkantighet sätter käppar i hjulet. 

Özcan Kaldoyo

Läs även: – INSÄNDARE: Ställ Linda H Staaf till svars

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 december 2022 11:54
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:16

Knivattack mot tonåring – Misstänkt kvinna greps

polis

Arkivbild

En kvinna i 60-årsåldern är misstänkt för försök till grov misshandel efter att ha attackerat en tonåring med en kniv.

(Annonslänk)

Händelsen utspelade sig i centrala Södertälje tidigare i veckan, på onsdagseftermiddagen, då en ung man blev attackerad av en kvinna beväpnad med kniv. Incidenten inträffade strax efter att tonåringen hade lämnat en massagesalong.

Kvinnan, i 60-årsåldern, ska enligt uppgifter till Telgenytt ha sprungit aggressivt efter mannen och försökt attackera honom med kniven, men mannen lyckades undvika dådet.

Polisen tillkallades till platsen, och kvinnan kunde gripas. Hon misstänks nu för försök till grov misshandel. Motivet bakom attacken är ännu okänt.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 15:06
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 15:12

Inspektion avslöjar brister i arbetsmiljön på äldreboende

Äldre hemtjänst

Foto: Pexels

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion vid Mariekällgårdens äldreboende i Södertälje och identifierat flera brister i hanteringen av personalens trygghet och säkerhet. Krav har nu ställts på kommunen att förbättra sina rutiner.

Arbetsmiljöverket genomförde den 24 april en detaljerad inspektion av arbetsmiljön vid Mariekällgårdens Äldreboende. Inspektionen avslöjade att äldreboendet inte uppfyller lagkraven gällande rutiner för att hantera risker för våld och hot, vilket är avgörande för personalens säkerhet och välbefinnande.

Under besöket kunde det konstateras att äldreboendet saknar adekvata skriftliga rutiner för att regelbundet undersöka och bedöma riskerna med våld eller hot mot sina anställda. Detta bristfälliga säkerhetsarbete kan leda till att personal drabbas av ohälsa eller olycksfall innan förebyggande åtgärder hinner implementeras.

(Annonslänk)

Arbetsmiljöverket har ställt krav på att äldreboendet omedelbart utvecklar och implementerar tydliga rutiner för att undersöka och hantera dessa risker. Dessa rutiner ska inkludera specifikationer om när och hur riskbedömningarna ska genomföras, vilka som ska delta och vem som är ansvarig för att de utförs. Dessutom måste resultatet av riskbedömningarna dokumenteras skriftligt, och det ska göras en bedömning av riskernas allvarlighetsgrad.

En uppföljning är planerad den 28 juni, där äldreboendet förväntas visa hur de uppfyllt de uppställda kraven och hur de involverat både skyddsombud och arbetstagare i processen. Om bristerna inte åtgärdas tillfredsställande kan Arbetsmiljöverket vidta ytterligare åtgärder, inklusive föreläggande eller förbud, vilka kan innebära ekonomiska sanktioner.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 00:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors