Företag i fokus:

Fem tips – Så sparar du pengar när matpriserna stiger

Frukt Ica livsmedel

Foto: Alex Ataseven.

Den höga inflationen började avta förra månaden med bland annat lägre bensinpriser, men däremot fortsätter matkostnaderna att stiga.

Foodrunner, som jämför matpriser i butik och på hemleverans för att hitta de billigaste matvarorna, har sammanställt fem tips på hur konsumenter kan påverka sina matkostnader.

– Konsumenter har fått temporära lättnader på bensinmackarna, men inte i mataffären. Matpriserna, och särskilt kostnaderna för ”äta-mat-hemma”, fortsätter att skjuta i höjden och stiger snabbare än någonsin, säger Michael Kärrberg, VD på matprisjämförelse appen Foodrunners.

Den senaste perioden har inflationen skjutit i höjden med bland dyrare drivmedelspriser matkostnader. När inflationen började avta föregående månad steg matkostnaderna med ytterligare 1 procent. Det innebär en ökning med närmare 10 procent från samma månad 2021.

Foto: Alex Ataseven.

Priserna väntas sjunka på sikt, men fram till dess har Foodrunners sammanställt fem enkla tips som du enkelt kan använda dig av för att spara pengar.

  1. Planera för veckan. Småhandla mindre. Se efter vad du har hemma, komponera måltider tillsammans med det du redan och och bestäm dig i förväg vad du behöver handla. När du vet vad du ska äta (glöm inte att lunchlådan är betydligt billigare än lunchen ute) så är det mycket enklare att jämföra priser.

  1. Sätt en ”restdag” en gång i veckan. Det här är ett väldigt underskattat tips. En dag i veckan så äter du helt enkelt resterna från tidigare måltider. Det kan bli lite blandat men en klassisk rätt att göra på rester är en ”rest pyttipanna”.

  1. Sluta jaga erbjudanden & rabatter. Det här är en kontroversiell punkt men data visar att vi människor är betydligt mer benägna att köpa varor vi inte behöver när dom är på rabatt & erbjudanden. Självklart är det bra att köpa varor du behöver på rabatt men i nästa punkt ger vi ett tips som är betydligt starkare, speciellt över tid och om du inte är en av relativt få konsumenter som är beredd att gå till 3-4 olika butiker under samma inköpstur. 

  1. Börja jämför butikerna. Du jämför redan idag bensinmackar, elbolag, var du kan köpa din TV billigast och vilket försäkringsbolag som ger dig lägst premier mm. Tjänster som Pricerrunner och Compricer har hjälpt konsumenter spara miljontals kronor. Foodrunners app gör samma sak för dig med mat. Planera dina inköp, lägg in dina varor i inköpslistan och jämför butikerna mot varandra. Rabatter & erbjudanden följer givetvis med som ett + i kanten men det viktigaste är att ditt totala pris för din kasse med dina varor blir så billigt som möjligt – inte vilken logotype det är på påsen.

  1. Handla inte hungrig. Och om möjligt så handla inte när du är stressad på väg hem från jobbet och samtidigt är sen till att hämta barnen. Livsmedelsbranschens bästa kund är den hungriga och stressade kunden. Gör din inköpslista för veckan på helgen, addera varor under veckan som tar slut och handla sedan när du känner dig utvilad. Du kommer veta att du handlar i rätt butik om du gjort prisjämförelsen först och du kommer inte drabbas av ”IKEA syndromet” och slänga med massa onödiga saker för att du är hungrig.

Fakta Foodrunners.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 januari 2023 04:30
Senast uppdaterad: 12 januari 2023 19:49

AstraZeneca söker undantag från sanktioner mot Ryssland

Astra Pressbild

AstraZeneca
Pressbild

AstraZeneca, har lämnat in en formell ansökan till svenska utrikesministeriet för att undantas från vissa EU-sanktioner mot Ryssland. Denna begäran är grundad i företagets behov av att fortsätta leverera livsviktiga mediciner till landet trots de rådande sanktionerna.

I ansökan, som skickades den 14 mars, understryker AstraZeneca sitt åtagande att upprätthålla högsta möjliga standarder för kvalitet och säkerhet i leverans av mediciner som behandlar allvarliga sjukdomar, inklusive cancer och sällsynta sjukdomar.

Företaget framhåller vikten av att kunna fortsätta sin verksamhet i Ryssland för att inte äventyra tillgången till nödvändig vård för patienter som är beroende av dessa behandlingar.

(Annonslänk)

Enligt EU:s sanktionsregler finns det möjlighet för medlemsstaternas myndigheter att bevilja undantag från vissa restriktioner, om de anser att det är nödvändigt för att skydda humanitära intressen eller säkerställa leverans av essentiella tjänster. AstraZeneca betonar i sin ansökan att deras produkter inte bara är avgörande för patienternas hälsa utan också uppfyller de strikta krav som ställs på läkemedel i Europa, vilket bidrar till att upprätthålla höga säkerhets- och kvalitetsstandarder globalt.

Företagets förfrågan till svenska myndigheter är en del av en större strategi för att säkerställa att de kan fortsätta att leverera sina produkter under de rådande internationella restriktionerna, samtidigt som de följer internationell rätt och upprätthåller sitt engagemang för etiska affärsprinciper och patientvård.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 maj 2024 11:59
Senast uppdaterad: 12 maj 2024 02:17

Höga tandvårdskostnader för äldre – Ett växande problem

Tandläkare

Foto: Pexels

Tandvårdskostnaderna kan vara en tung börda, särskilt för pensionärer. Medan de flesta äldre idag har behållit sina egna tänder, vilket är positivt för deras allmänhälsa, innebär det också betydande utgifter.

Kostnaderna för tandvård kan variera från tiotusen upp till hundratusen kronor, vilket är priser många pensionärer inte har råd med. Tandhälsoförbundet argumenterar för att tandläkarbesök inte borde vara dyrare än besök hos läkaren.

– Varför ska det kosta tiotusen- eller hundratusentals kronor mer att gå till tandläkaren än till doktorn, säger Tandhälsoförbundets ordförande Peter Söderlund.

(Annonslänk)

Alla politiska partier är överens om att många sjukdomar börjar i munnen, som karies, inflammerat tandkött och infektioner i rotfyllda tänder. Trots detta fortsätter kostnaderna för tandvård att vara oöverstigliga för många äldre. Detta understryker behovet av en översyn av tandvårdsstödet.

Det pågår en utredning som syftar till att ompröva tandvårdsstödet och dess samhällskostnader. En välgrundad tandvård för alla skulle inte bara förbättra livskvaliteten för Sveriges äldre men också visa sig vara ekonomiskt lönsam för samhället.

– Att lägga in tandvården i samma välfärdssystem som sjukvården skulle förmodligen vara lönsamt för samhället, säger Peter Söderlund.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 12 maj 2024 01:41

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors