Företag i fokus:

DEBATT: Telgebostäders inkompetens ger Södertäljebor högre hyror

2022_01_Granberg

Debattören Joakim Granberg, Realistpartiet.

Den 19 dec skriver socialdemokrater under en insändare om att det var ett dåligt beslut att slopa det statliga investeringsstödet till byggbolag som bygger hyresrätter och studentbostäder med rimlig hyra. Kort förklaring är att staten står för en del av byggkostnaden om hyresrätten håller sig under en viss hyresnivå.

Jag håller med om att det var ett dåligt beslut att dra tillbaka möjligheten till investeringsstöd,i synnerhet för oss i Södertälje som är i stort behov av hyresrätter med rimliga hyresnivåer.

Men jag blir lite full i skratt när jag ser att Ingela Nylund Watz (S) från Södertälje är en av dem som undertecknat insändaren, här i Södertälje så nyttjade Socialdemokraterna inte det statliga investeringsstödet när det väl fanns.

Vi hade kunnat få ca 70 miljoner i stöd när vi byggde höghuset ”Stockholmsberget” i grusåsen, men det ansågs viktigare att uppnå Telge Bostäders krav på täckningsbidrag (bruttovinstmarginal) på ca 3,6% än att ge Södertäljeborna rimliga hyror.
Med byggbidraget och därmed den lägre hyran hade täckningsbidraget endast uppgått till ca 2,5%.

”Stockholmsberget”. Bild: Origo Arkitekter/TelgeBostäder.

TB:s kortsiktighet resulterar i att kostnaden läggs på Södertäljeborna som nu betalar cirka 7800 kr per månad för en 1a på 35 m2. Med byggbidraget hade samma 1a kostat cirka 4300 kr/mån. En skillnad på hela 3500 kr per månad, det hade varit en mycket bättre politik för Södertäljeborna.

Det är allmännyttans (Telgebostäders) uppdrag att se till att Södertäljeborna har bostäder som de har råd att bo i, det skall gå före en skillnad på ca 1 % i täckningsbidrag som nu dessutom ätits upp på grund av att (trots bostadsbrist) lägenheter stått outhyrda på grund av de höga hyrorna som TB tar ut för att ta igen de pengar man tackade nej till genom att nobba investeringsstödet.

Det blir ännu mer tragikomiskt
När Telgebostäder väl inser att det är bra att nyttja det statliga investeringsstödet och beslutar sig för att göra det när man bygger ett trygghetsboende (Gullpudran) för seniorer i Västergård så saknas tyvärr kompetensen inom Telgebostäder att följa de enkla regler som gäller för att få det statliga investeringsstödet… En regel är att hyran får vara max 1550 kr kvm/år, men Telgebostäder beslutar att lägga hyran på 1840 kr kvm/år och därmed så uteblir investeringsstödet!

Tidningen Hem & Hyra skriver 17 januari 2023 en artikel om detta och påpekar även att det inte är enda gången Telgebostäder inte klarat av att läsa reglerna innantill och följa dem, även i Hölö – Gammelgården 1 så har man byggt lägenheter och misslyckats med att följa de enkla reglerna och därmed har miljonstödet återigen uteblivit och hyresgästerna får återigen stå för missen.

Anne–Jeanétte Johansson, handläggare på Länsstyrelsen, har handlagt Telge Bostäders ansökan om investeringsstöd för Gammelgården 1 i Hölö och har insyn i Gullpudran trygghetsboende, hon säger – citat:
I båda fallen så tog Telgebostäder ut en hyra som var högre än den som tillåts för att få stöd. Det står tydligt att man inte får ta ut en högre normhyra än 1 550 för att få stöd, ändå har de gjort det. Ett allmännyttigt bolag borde ha bättre koll på reglerna än så här! Slut citat. 
Frågor – Hur svårt kan det vara att läsa reglerna innantill? Jobbar de ansvariga kvar?

Om S vinner nästa riksdagsval och återinför investeringsstödet, ring mig då Ingela så skall jag hjälpa er att bygga bostäder som Södertäljeborna har råd att hyra!

Med vänliga hälsningar,

Joakim Granberg, Realistpartiet

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 februari 2023 12:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:16

Södertälje siktar på segern som Årets Stadskärna 2024

GRCity

Foto: Södertälje City/GRW

Södertälje, som var en hårfin finalist i tävlingen Årets Stadskärna 2023, har inte legat på latsidan sedan dess. Nu är blicken fast riktad mot 2024, med en förnyad och gemensam satsning för att kamma hem den prestigefyllda titeln.

– Att Södertälje kom till final förra året har varit en väldigt spännande erfarenhet för oss. Som stad har vi fått mer självförtroende och en bekräftelse att vi är på rätt väg i vår utvecklingsresa. Vi har använt Årets Stadskärna som mål under en lång tid och det har lett till en fantastisk utveckling där vi lärt oss mycket om samverkan och vår gemensamma styrka, så därför känns det helt rätt att ansöka igen som ett sätt att fullborda uppdraget och ge vår stad det fullständiga erkännande vi tycker att Södertälje ska ha, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City.

Södertäljes resa mot att bli en modell för stadskärneutveckling har varit både spännande och inspirerande. Ett tätt samarbete mellan kommunen, fastighetsägare och näringslivet har lagt en solid grund för stadens positiva utveckling och framgångar. Denna gemensamma ansträngning har resulterat i en väl ansedd ansökan till Årets Stadskärna 2024, där man sammanfattat årets insatser, projekt och aktiviteter.

– Det har hänt och händer så mycket positivt i Södertäljes stadskärna. Jag ser just samverkan som avgörande för att nå den här förändringen och utvecklingen, säger Jonas Karlsson, näringslivschef Södertälje kommun

(Annonslänk)

Insatserna inkluderar allt från estetiska uppgraderingar till kreativa mötesplatser som ”sommarplatserna”, där färgglada arrangemang skapar en välkomnande atmosfär. Kulturella evenemang som Utebio och Södertäljefestivalen har också spelat en stor roll i att förena stadens invånare och besökare, vilket ytterligare förstärker känslan av ett gemensamt vardagsrum.

I ansökan lyfts även de pågående stadsbyggnadsprojekten fram, som med sitt intensiva arbete formar framtiden för Södertälje. Projekt som det nya hotellet vid Marenplan, Slussholmen, och det planerade Lunakvarteret pekar mot en ljus framtid med livliga mötesplatser som hjärtat i stadskärnan.

– Som fastighetsägare fortsätter vi att utveckla Södertälje i nära samverkan med kommun, näringsliv och Södertälje City. Vi vill att Södertäljes stadskärna ska vara Södertäljebornas vardagsrum och vi arbetar alla med att tillföra fler vackra mötesplatser, till exempel det nya hotellet vid Marenplan, säger Jens Halvarsson, utvecklingschef Stadsrum Fastigheter.

Den omsorgsfulla framställningen av ansökan visar på Södertäljes ambitiösa vision och dess förmåga att genomföra insatser som gör skillnad. Med ett starkt samarbete och en tydlig vision står Södertälje redo, med sikte inställt på att bli 2024 års vinnare.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 februari 2024 20:18
Senast uppdaterad: 28 februari 2024 21:56

Efter pendeltågskaoset – SJ tar nu över trafiken

Tåg pendel Foto: Alex Isa

Foto: Alexander Isa

Efter perioder av störningar i pendeltågstrafiken i Stockholm sker nu ett operatörsbyte. Från och söndag, den 3 mars, tar SJ Stockholmståg över ansvart från MTR för att förbättra trafiken.

I ett viktigt steg för Stockholms kollektivtrafik tar SJ Stockholmståg över driften av regionens pendeltåg från och med tidig morgon den 3 mars. Detta följer efter beslutet från Trafiknämnden att avbryta det befintliga avtalet med MTR i förtid, med målet att åtgärda de senaste tidernas tågkaos och skapa en mer stabil och tillförlitlig pendeltågsservice.

– Ända sedan beslutet togs i november har vi arbetat gemensamt för att återfå en stabil och pålitlig pendeltågstrafik. Det kommer att ta tid, men förutsättningarna förbättras nu, säger Erik Norling, Trafikdirektör på Trafikförvaltningen i Region Stockholm.

(Annonslänk)

Det nya avtalet med SJ Stockholmståg, som initialt sträcker sig över två år med möjlighet till förlängning, är en del av en större strategi för att komma till rätta med de problem som plågat pendeltågstrafiken – bland annat förseningar och inställda avgångar på grund av brist på personal och fordon. För att underlätta en smidig övergång har SJ Stockholmståg arbetat nära med Trafikförvaltningen och MTR under de senaste 16 veckorna, vilket inkluderar övergången av cirka 1 600 medarbetare från MTR till SJ Stockholmståg.

– Det är ett arbete som kommer att ta tid. Vi tar över driften med betydligt kortare framförhållning än normalt och har därför inte haft möjlighet att genomföra några större förändringar i samband med övertagandet, säger Lars Lindberg, vd på SJ Stockholmståg.

(Annonslänk)

Under ledning av VD Lars Lindberg, erkänner SJ Stockholmståg de utmaningar som ligger framför dem, men de har också tilldelats nya förutsättningar från Trafikförvaltningen för att möta dessa utmaningar. Dessa inkluderar fortsättningen av att framföra tågen enbemannade, vilket har varit praxis även under den tidigare operatören.

Denna förändring är ett tecken på Trafikförvaltningens och SJ Stockholmstågs åtagande att förbättra pendeltågstrafiken i Stockholm, med hopp om att återställa passagerarnas förtroende och erbjuda en mer pålitlig service.

– Vi ska göra vårt yttersta för att öka punktligheten, skapa stolta och engagerade medarbetare, intensifiera arbetet för att skapa en mer välfungerande fordonsflotta – allt i ett nära samarbete med Trafikförvaltningen, facken och skyddsombuden för att tillsammans öka pendeltågssystemets robusthet. Exakt vilka förbättringsåtgärder som behövs får vi återkomma till när vi fått tillträde till verksamheten och tagit emot våra nya kollegor, men vi ska se över allt från punktlighet och tågunderhåll till säkerhet och trygghet säger Lars Lindberg.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 februari 2024 15:45
Senast uppdaterad: 28 februari 2024 15:46

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors