Företag i fokus:

DEBATT: ”Telgebostäder, erkänn missen och ta ansvar”

Granberg

Telgebostäders styrelseordförande,Helena U. Forslund (S), ger ett minst sagt svamligt och märkligt svar på min insändare: ”Telgebostäders inkompetens ger Södertäljebor högre hyror”

I Helenas svar kan vi läsa: Olika skäl har dessvärre medfört att Telge Bostäder, trots en uttalad ambition, inte kunnat få del av investeringsstödet. Det beror bland annat på plan- och bygglovsfrågor och arkitektoniska- och tekniska förutsättningar. Det handlar också om uttolkning av regler och våra lönsamhetskrav, som säkerställer att bostadsprojekten blir ekonomiskt hållbara på sikt. – Slut citat.

Svammelfrasen med fina ord: Helena säger att av olika skäl som plan- och bygglovsfrågor samt arkitektoniska och tekniska förutsättningar samt tolkningar av regler är orsaken till att man inte fick statligt investeringsstöd i byggnationen av Gullpudrans serviceboende och gammelgården 1 i Hölö.

Låt mig översätta till vanlig svenska: Telgebostäder fick inte det statliga investeringsstödet för att man inte följde de enkla reglerna som en 5e klassare kan läsa sig till här:
Förordning (2016:881) om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande.

8 § – Så står det tydligt! – Citat:  Stöd får lämnas om;
   1. en ansökan om stöd har kommit in innan projektet påbörjas,
   2. projektet kommer att påbörjas inom ett år från det att beslut om stöd enligt 16 § har fattats och färdigställas inom två år från den dag det har påbörjats,
   3. projektet till sin karaktär är ägnat att säkerställa relativt lägre boendekostnader genom att normhyran per kvadratmeter boarea per år, i förekommande fall inklusive bostadens andel i sådana areor för gemensamma aktiviteter som avses i 6 § 2, vid tillträdet inte får överstigaa) 1 550 kronor i Stockholmsregionen. Slut citat.

Det har med andra ord inget att göra med ”bygglovsfrågor samt arkitektoniska och tekniska förutsättningar” – Det är så enkelt att när Telge Bostäder tog ut en högre hyra än 1550 kr/kvm så diskvalificerade man sig själva för stödet, och inte bara en gång, utan 2 gånger. Även då i Hölö projektet gammelgården 1!  

När tidningen Hem & Hyra vill intervjua Telgebostäders ansvariga om hur man kunnat missa denna enkla regel 2 gånger och därmed lägger kostnaden på hyresgästerna så vill man inte svara och hänvisar till Cecilia Kumlin, avdelningschef affärsutveckling som svarar också med en mängd svammel om att ”vi trodde” och vi hade ”ambitioner” osv.

Men sammanfattningsvist kan man sammanfatta med frågan reportern på Hem & Hyra ställer till Cecilia- Citat:

Länsstyrelsen beslutade att ni skulle få 7,5 miljoner kronor i investeringsstöd i september 2021. Sedan fick ni aldrig några pengar eftersom ni tog ut en högre hyra än stödet medgav. Kan du förklara varför? Cecilias svar: – Vi fortsatt debiterade den högre nivån enligt rådande hyresavtal. Fortfarande med intentionen om att återbetala retroaktivt vid eventuell utbetalning av investeringsstöd.
– Detta vet vi nu, med facit i hand, att det var felaktigt och när vi ansökte om utbetalning fick vi därför avslag. – Slut citat.”

Kommentar till det: Facit fanns innan i Förordning (2016:881) om statligt investeringsstöd.

På ren svenska så fick man inte investeringsstödet för att man inte följde reglerna om att ta ut en max hyra på 1550 kr kvm/år. Så enkelt är det. Och man undrar ju om dem som inte klarar av att följa så enkla regler arbetar kvar? Eller åtminstone har blivit omplacerade för att undvika ytterligare ekonomiskt skada för bolaget och medborgarna?

I fallet gullpudran – trygghetsboenden på Västergatan, så anser jag att Telgebostäder helt enkelt får ta ekonomiskt ansvar för sin egen miss och inte lägga det på seniorerna som bor där.

Så Telgebostäder, bara lägg er platt och erkänn missen och ta ansvar! 

Joakim Granberg, Realistpartiet  

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 februari 2023 11:00
Senast uppdaterad: 10 februari 2023 19:59

23-åring begärs häktad för mordbränder mot bilfirmor

Polis

Arkivbild

Efter flera brandattentat mot bilfirmor i Södertälje förra veckan har en 23-årig man från Rävlanda nu begärts häktad, misstänkt för tre grova mordbränder.

Flera bilfirmor i Södertälje drabbades av brandattentat föregående vecka, vilket nu lett till att en 23-årig man, född år 2000, häktats misstänkt för inblandning i tre separata mordbränder.

Incidenterna, som utgör en del av en serie attacker mot lokala bilföretag, började med att ett brinnande föremål kastades in genom ett krossat fönster hos en bilhandlare. Snart därefter rapporterades ytterligare bränder vid andra bilfirmor i närheten.

(Annonslänk)

Polis och räddningstjänst blev involverade under fredagen efter att brännbar vätska upptäcktes vid en av de utsatta platserna, med bevis på skadegörelse i form av krossade rutor och inplacering av brännbart material i lokalerna. Två bränder upptäcktes dagen därpå, på lördagsmorgonen: en i en byggnad på Brunnsängsvägen och den andra involverade flera brinnande bilar på Grenvägen, vilket markerade den tredje attacken mot bilfirmor inom ett dygn.

Polisen lyckades gripa tre misstänkta personer, varav en 23-årig man på söndagen. Mannen, född 2000, greps vid 12-tiden och är skriven i Rävlanda i Härryda kommun, som ligger strax utanför Göteborg, och har begärts häktad av åklagare.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 april 2024 17:56
Senast uppdaterad: 10 april 2024 17:56

Fyra åtalde för dubbelmord – Greps efter polisjakt i Järna

85EE5DB0-EAC9-463B-8501-D80C75B396B1

Två män greps, varav en skriven i Södertälje, efter dubbelmord i Farsta.
Läsarbild

I fjol stoppades en bil i Järna efter en stor polisjakt efter ett dubbelmord i Farsta Centrum. Nu har fyra män åtalats för inblandning, varav en tonårign skriven i Södertälje.

Den 10 juni förra året avlossade en gärningsman flera skott med ett automatvapen vid tunnelbanestationen i Farsta Centrum, vilket resulterade i att en 15-årig pojke och en 43-årig man miste livet, samt att ytterligare fyra personer skadades.

Direkt efter dödsskjutningen kunde polisen inleda jakten på det misstänkta flyktfordonet som flydde i hög fart på E4 söderut. Polisen lyckades stoppa fordonet i Järna efter en intensiv jakt och grep två misstänkta personer, som sedan dess har varit frihetsberövade.

(Annonslänk)

Under tisdagen meddelade åklagaren att fyra unga män åtalas för delaktighet i skjutningen. Åtalet inkluderar bland annat två mord, sjutton mordförsök, grovt vapenbrott, och hot mot tjänsteman.

En 19-årig man, bosatt i Haninge, åtalas för mord efter att ha klivit ut ur bilen och skjutit med ett automatvapen på ett hänsynslöst sätt. Dessutom åtalas föraren, en 18-årig man från Södertälje, för mord eftersom åklagaren menar att han aktivt bidrog till brottet.

– Jag menar att de har agerat med total hänsynslöshet. Med tanke på att skjutningen inträffade en sommareftermiddag på en plats där många människor var i rörelse fanns det en överhängande risk för att fler skulle ha dödats eller skadats, säger Angelica Runesson, senior åklagare och förundersökningsledare.

Under augusti greps två ytterligare tonåringar, en 18-åring och en 19-åring, misstänkta för att spela viktiga roller i skottlossningen i Farsta. Den 19-årige anklagas för att ha iakttagit offren och informerat sina medbrottslingar, medan den 18-årige misstänks för att ha rekryterat honom för uppgiften.

Åtalet inkluderar även hot mot tjänsteman. Under den stora polisjakten ska männen ha riktat vapnet mot polisen från bilen.

Huvudförhandlingen inleds den 17 april och väntas pågå i ungefär en månad, rapporterar Åklagarmyndigheten.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 april 2024 13:41
Senast uppdaterad: 10 april 2024 14:15

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors