Företag i fokus:

DEBATT: ”Telgebostäder, erkänn missen och ta ansvar”

Granberg

Telgebostäders styrelseordförande,Helena U. Forslund (S), ger ett minst sagt svamligt och märkligt svar på min insändare: ”Telgebostäders inkompetens ger Södertäljebor högre hyror”

I Helenas svar kan vi läsa: Olika skäl har dessvärre medfört att Telge Bostäder, trots en uttalad ambition, inte kunnat få del av investeringsstödet. Det beror bland annat på plan- och bygglovsfrågor och arkitektoniska- och tekniska förutsättningar. Det handlar också om uttolkning av regler och våra lönsamhetskrav, som säkerställer att bostadsprojekten blir ekonomiskt hållbara på sikt. – Slut citat.

Svammelfrasen med fina ord: Helena säger att av olika skäl som plan- och bygglovsfrågor samt arkitektoniska och tekniska förutsättningar samt tolkningar av regler är orsaken till att man inte fick statligt investeringsstöd i byggnationen av Gullpudrans serviceboende och gammelgården 1 i Hölö.

Låt mig översätta till vanlig svenska: Telgebostäder fick inte det statliga investeringsstödet för att man inte följde de enkla reglerna som en 5e klassare kan läsa sig till här:
Förordning (2016:881) om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande.

8 § – Så står det tydligt! – Citat:  Stöd får lämnas om;
   1. en ansökan om stöd har kommit in innan projektet påbörjas,
   2. projektet kommer att påbörjas inom ett år från det att beslut om stöd enligt 16 § har fattats och färdigställas inom två år från den dag det har påbörjats,
   3. projektet till sin karaktär är ägnat att säkerställa relativt lägre boendekostnader genom att normhyran per kvadratmeter boarea per år, i förekommande fall inklusive bostadens andel i sådana areor för gemensamma aktiviteter som avses i 6 § 2, vid tillträdet inte får överstigaa) 1 550 kronor i Stockholmsregionen. Slut citat.

Det har med andra ord inget att göra med ”bygglovsfrågor samt arkitektoniska och tekniska förutsättningar” – Det är så enkelt att när Telge Bostäder tog ut en högre hyra än 1550 kr/kvm så diskvalificerade man sig själva för stödet, och inte bara en gång, utan 2 gånger. Även då i Hölö projektet gammelgården 1!  

När tidningen Hem & Hyra vill intervjua Telgebostäders ansvariga om hur man kunnat missa denna enkla regel 2 gånger och därmed lägger kostnaden på hyresgästerna så vill man inte svara och hänvisar till Cecilia Kumlin, avdelningschef affärsutveckling som svarar också med en mängd svammel om att ”vi trodde” och vi hade ”ambitioner” osv.

Men sammanfattningsvist kan man sammanfatta med frågan reportern på Hem & Hyra ställer till Cecilia- Citat:

Länsstyrelsen beslutade att ni skulle få 7,5 miljoner kronor i investeringsstöd i september 2021. Sedan fick ni aldrig några pengar eftersom ni tog ut en högre hyra än stödet medgav. Kan du förklara varför? Cecilias svar: – Vi fortsatt debiterade den högre nivån enligt rådande hyresavtal. Fortfarande med intentionen om att återbetala retroaktivt vid eventuell utbetalning av investeringsstöd.
– Detta vet vi nu, med facit i hand, att det var felaktigt och när vi ansökte om utbetalning fick vi därför avslag. – Slut citat.”

Kommentar till det: Facit fanns innan i Förordning (2016:881) om statligt investeringsstöd.

På ren svenska så fick man inte investeringsstödet för att man inte följde reglerna om att ta ut en max hyra på 1550 kr kvm/år. Så enkelt är det. Och man undrar ju om dem som inte klarar av att följa så enkla regler arbetar kvar? Eller åtminstone har blivit omplacerade för att undvika ytterligare ekonomiskt skada för bolaget och medborgarna?

I fallet gullpudran – trygghetsboenden på Västergatan, så anser jag att Telgebostäder helt enkelt får ta ekonomiskt ansvar för sin egen miss och inte lägga det på seniorerna som bor där.

Så Telgebostäder, bara lägg er platt och erkänn missen och ta ansvar! 

Joakim Granberg, Realistpartiet  

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 februari 2023 11:00
Senast uppdaterad: 10 februari 2023 19:59

Ger stöd till evenemang – En boost för lokala initiativ

Södertälje kommun

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun välkomnar ansökningar för sitt evenemangsbidrag 2024, med ett totalt anslag på 500 000 kronor. Detta initiativ syftar till att stärka Södertäljes varumärke genom att stödja evenemang som bidrar till kommunens attraktivitet.

I ett nytt drag för att främja Södertäljes ställning som en levande och innovativ plats, utlyser kommunen nu möjligheten att söka bidrag för evenemang som kan bidra till detta mål. Med en pott på en halv miljon kronor för 2024, står dörren öppen för arrangörer av varumärkesstärkande aktiviteter att ansöka om finansiellt stöd. Storleken på det enskilda bidraget varierar och baseras på flera faktorer, däribland evenemangets omfattning.

Evenemangsbidraget avser att stärka Södertäljes anseende som en attraktiv plats för både besökare och boende. För att säkerställa att bidragen fördelas rättvist och i linje med kommunens visioner, baseras urvalet på fastställda riktlinjer och en varumärkesplattform, samt specifika prioriteringar för 2024. Ansökningstillfällen ges vid fyra tillfällen under året, med slutdatum satta till den 8:e april, 10:e maj, 10:e september och 15:e november.

(Annonslänk)

För 2024 har kommunen identifierat fyra teman av särskild vikt för evenemangsbidraget: digitala evenemang och innovation, världskultur, ungdomars innovationer, samt språk- och läsutveckling. Dessa teman reflekterar kommunens ambitioner att inte bara främja kulturell mångfald och teknisk framåtblick, utan även att engagera unga i innovativa processer och stärka språklig och litterär utveckling.

Ansökningar bedöms av en evenemangsgrupp bestående av representanter från olika delar av kommunens organisation, för att säkerställa en mångsidig och rättvis bedömning. Särskilt fokus läggs på nya initiativ, evenemang som är under etablering, samt de som anses ha särskild betydelse för kommunens utveckling och varumärkesbyggande.

Med detta bidrag hoppas Södertälje kommun att inte bara berika det lokala kulturlivet utan även inspirera till nya initiativ som kan bidra till en positiv utveckling.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 mars 2024 10:37
Senast uppdaterad: 27 mars 2024 10:37

Här är arkitektvinnaren för Lunakvarteret

ab43b6e0b9406f34_800x800ar

Segraren ”Himlen är vårt tak”.
Foto: Södertälje kommun

Våren 2023 inleddes en arkitekttävling som ska utgöra grunden för detaljplanen av Lunakvarteren. Nu har vinnaren korats.

(Annonslänk)

Södertälje stadskärna står inför en spännande utveckling. Tävlingen, som inleddes våren 2023 och lockade flera kreativa förslag med målet att återuppliva och förnya stadens hjärta.

Efter en noggrann granskning av flera tävlingsbidrag, bland annat ”Flätan”, ”Det sammanvävda Luna” och ”Vid samma bord”, utsågs ”Himlen är vårt tak” till segrare. En jury bestående av representanter från Telge Fastigheter, Södertälje kommun och Sveriges Arkitekter, bedömde förslagen baserat på uppsatta kriterier. Det vinnande bidraget ska nu ligga till grund för den nya detaljplanen för Lunakvarteret och kommer att implementeras av Telge Fastigheter, antingen i sin helhet eller delvis.

– Vi är otroligt stolta och glada över att få förtroendet att utveckla ett av Södertäljes mest välkända kvarter, säger Mårten Leringe, partner och arkitekt för CF Möller, till Södertälje kommun.

En modern vision för Södertälje.

Presentationen av det vinnande bidraget ägde rum under tisdagen, inför ögonen på flera representanter från kommunen. ”Himlen är vårt tak” lovar en omvandling till en modern och attraktiv stadskärna där människor vill spendera sin tid.

– Transformationen av Lunakvarteren är ett ambitiöst och framtidsinriktat projekt med höga ambitioner för att skapa trivsel för både människor och vårt klimat. Här kombineras varsamt rivande med byggnation som har låg klimatpåverkan. Vår förhoppning är att transformationen av Luna kan bli en förebild för andra städer i Sverige och Skandinavien, säger Mårten Leringe.

Foto: Södertälje kommun

Detaljerade planer för ”Himlen är vårt tak” avslöjar en noggrant genomtänkt design som inte bara berikar den lokala miljön utan även bidrar till stadens övergripande estetik. Konceptet inkluderar innovativ dagsljusföring, strategisk fördelning av olika verksamheter och välplanerade entréer och orienteringar. Dess unika diagonalaxel skapar en överblick som sträcker sig bortom kvarterets gränser, och förslagets hantering av områdets nivåskillnader tros kunna skapa långsiktigt värde för Södertälje.

Arkitekturen, som kännetecknas av en avvägd skala och känslig gestaltning, utlovar att bli en kvalitetshöjare för staden, ge Lunakvarteren en distinkt karaktär och identitet, och framförallt, skapa en plats där Södertäljeborna vill vara.

Foto: Södertälje kommun

Juryns motivering:
Det vinnande bidraget ”Himlen är vårt tak” övertygar genom sättet att sortera och välja åtgärder som skapar värde. Det gäller för landskapet, staden, kvarteret och människorna som ska vistas här. De genomtänkta lösningarna berikar omgivningen i alla riktningar. Förslaget bedöms mycket övertygande med vacker dagsljusföring, olika verksamheters fördelning och placering, samt hur entréer utformas och orienteras.

Man kan dra nytta av nivåskillnaderna, vilket ger högt långsiktigt värde genom de förutsättningar som strukturen skapar. Här ser vi attraktiva och inbjudande platser och en arkitektur som formas med avvägd skala samt inkännande gestaltning som kan tillföra staden stora kvaliteter och ge Luna stark karaktär och identitet.

BILDEXTRA – Se samtliga tävlingsbidrag

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 mars 2024 20:00
Senast uppdaterad: 26 mars 2024 23:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors