Företag i fokus:

DEBATT: ”Telgebostäder, erkänn missen och ta ansvar”

Granberg

Telgebostäders styrelseordförande,Helena U. Forslund (S), ger ett minst sagt svamligt och märkligt svar på min insändare: ”Telgebostäders inkompetens ger Södertäljebor högre hyror”

I Helenas svar kan vi läsa: Olika skäl har dessvärre medfört att Telge Bostäder, trots en uttalad ambition, inte kunnat få del av investeringsstödet. Det beror bland annat på plan- och bygglovsfrågor och arkitektoniska- och tekniska förutsättningar. Det handlar också om uttolkning av regler och våra lönsamhetskrav, som säkerställer att bostadsprojekten blir ekonomiskt hållbara på sikt. – Slut citat.

Svammelfrasen med fina ord: Helena säger att av olika skäl som plan- och bygglovsfrågor samt arkitektoniska och tekniska förutsättningar samt tolkningar av regler är orsaken till att man inte fick statligt investeringsstöd i byggnationen av Gullpudrans serviceboende och gammelgården 1 i Hölö.

Låt mig översätta till vanlig svenska: Telgebostäder fick inte det statliga investeringsstödet för att man inte följde de enkla reglerna som en 5e klassare kan läsa sig till här:
Förordning (2016:881) om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande.

8 § – Så står det tydligt! – Citat:  Stöd får lämnas om;
   1. en ansökan om stöd har kommit in innan projektet påbörjas,
   2. projektet kommer att påbörjas inom ett år från det att beslut om stöd enligt 16 § har fattats och färdigställas inom två år från den dag det har påbörjats,
   3. projektet till sin karaktär är ägnat att säkerställa relativt lägre boendekostnader genom att normhyran per kvadratmeter boarea per år, i förekommande fall inklusive bostadens andel i sådana areor för gemensamma aktiviteter som avses i 6 § 2, vid tillträdet inte får överstigaa) 1 550 kronor i Stockholmsregionen. Slut citat.

Det har med andra ord inget att göra med ”bygglovsfrågor samt arkitektoniska och tekniska förutsättningar” – Det är så enkelt att när Telge Bostäder tog ut en högre hyra än 1550 kr/kvm så diskvalificerade man sig själva för stödet, och inte bara en gång, utan 2 gånger. Även då i Hölö projektet gammelgården 1!  

När tidningen Hem & Hyra vill intervjua Telgebostäders ansvariga om hur man kunnat missa denna enkla regel 2 gånger och därmed lägger kostnaden på hyresgästerna så vill man inte svara och hänvisar till Cecilia Kumlin, avdelningschef affärsutveckling som svarar också med en mängd svammel om att ”vi trodde” och vi hade ”ambitioner” osv.

Men sammanfattningsvist kan man sammanfatta med frågan reportern på Hem & Hyra ställer till Cecilia- Citat:

Länsstyrelsen beslutade att ni skulle få 7,5 miljoner kronor i investeringsstöd i september 2021. Sedan fick ni aldrig några pengar eftersom ni tog ut en högre hyra än stödet medgav. Kan du förklara varför? Cecilias svar: – Vi fortsatt debiterade den högre nivån enligt rådande hyresavtal. Fortfarande med intentionen om att återbetala retroaktivt vid eventuell utbetalning av investeringsstöd.
– Detta vet vi nu, med facit i hand, att det var felaktigt och när vi ansökte om utbetalning fick vi därför avslag. – Slut citat.”

Kommentar till det: Facit fanns innan i Förordning (2016:881) om statligt investeringsstöd.

På ren svenska så fick man inte investeringsstödet för att man inte följde reglerna om att ta ut en max hyra på 1550 kr kvm/år. Så enkelt är det. Och man undrar ju om dem som inte klarar av att följa så enkla regler arbetar kvar? Eller åtminstone har blivit omplacerade för att undvika ytterligare ekonomiskt skada för bolaget och medborgarna?

I fallet gullpudran – trygghetsboenden på Västergatan, så anser jag att Telgebostäder helt enkelt får ta ekonomiskt ansvar för sin egen miss och inte lägga det på seniorerna som bor där.

Så Telgebostäder, bara lägg er platt och erkänn missen och ta ansvar! 

Joakim Granberg, Realistpartiet  

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 februari 2023 11:00
Senast uppdaterad: 10 februari 2023 19:59

Bedrägeri mot äldre kvinna i Nykvarn – Smycken stulna

Äldre hemtjänst

Arkivbild

En äldre kvinna i Nykvarn blev utsatt för bedrägeri när en man utgav sig för att vara från ett inkassobolag och stal hennes smycken.

Tidigt på tisdagsmorgonen den 8.20 blev en äldre kvinna i Nykvarn offer för ett bedrägeri. En man knackade på hennes dörr och påstod sig representera ett inkassobolag. Genom att framföra övertygande argument lyckades mannen övertyga kvinnan om att lämna ifrån sig sina smycken.

Händelsen har lett till att en anmälan om bedrägeri har upprättats, och polisen har inlett en utredning för att identifiera och gripa gärningsmannen.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 februari 2024 15:04
Senast uppdaterad: 27 februari 2024 15:08

DEBATT: Majoriteten driver en handelsfientlig parkeringscirkus

IMG_9139

Parkeringen vid centralstationen
Foto Alexander Isa

Förra året var det möjligt för Södertäljeborna att parkera avgiftsfritt i två timmar på tre parkeringsplatser: Tom Tits, Torekällskolan och Centralstationen. Då beräknades den avgiftsfria parkeringen kosta 6 miljoner i uteblivna parkeringsintäkter för kommunen. 

(Annonslänk)

Den första januari skulle den avgiftsfria parkeringen enligt socialdemokraterna, moderaterna och miljöpartiets gemensamma majoritetsbudget, försvinna från Södertälje från alla parkeringar. Detta möttes av stor befogad kritik från media, opposition och framförallt Södertäljes invånare.

Panikartat la majoriteten därför fram ett nytt förslag bara veckor efter att budgeten antagits där gratisparkeringen fanns kvar men bara vid Centralstationen och Torekällskolan. Tom Tits parkering, som är den största av de tre och den enda som täcker den norra stadskärnan fick inte fortsätta vara avgiftsfri I det nya beslutet, som bara skulle gälla fram till sista mars, räknades kostnaderna om igen. Vad de räknades om till, går inte längre att se eftersom att dokumentet försvunnit från både kommunens diarium och från kommunens system för möteshandlingar. 

I fredags fick vi däremot nya besked. Den politiska majoriteten har ändrat sig igen. Den här gången är det Torekällskolan och Sorbonne som får två timmar avgiftsfri parkering. Nu vet vi också vad kostnaden beräknas vara för kommunen: fyra miljoner per år. Hela härvan med alla turer fram och tillbaka har slutat i besparingar för totalt två miljoner kronor och hundratals färre avgiftsfria parkeringsplatser, med mindre trafik in till stadskärnan och sämre förutsättningar för cityhandeln som resultat. 

”Varje år får kommunen in över sju miljarder kronor i intäkter”

Varje år får kommunen in över sju miljarder kronor i intäkter. Det är svårt att acceptera att denna politiska parkeringscirkus för att spara två enstaka miljoner har varit värt det för Södertäljeborna

Det är snurrigt, oproffsigt och slarvigt av den så kallade “stabila” politiska majoriteten. Det hade varit bättre om de kunde stå för sitt ursprungliga förslag att ta bort all gratis parkering. Då hade det i alla fall blivit tydligt för väljarna vad Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill. Ännu bättre hade det varit om Liberalernas förslag om att behålla två timmar avgiftsfri parkering på samma platser som invånarna vant sig vid hade röstats igenom när budgeten beslutades i november. 

Södertäljes invånare förtjänar tydlighet och öppenhet. Inte en velande politisk ledning som inte vet vad den vill.

Metin Hawsho,
Gruppledare (L)

Alvin Hanna,
Ledamot i tekniska nämnden (L)

Läs även: – Nya gratis parkeringsregler i Södertälje från april

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 februari 2024 08:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:57

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors