Företag i fokus:

KRÖNIKA: Jag ser bara mörker för våra barn

331227499_714275173698355_3489362152861148064_n

Moa Simper-Allen

Jag källsorterar och det har jag gjort sedan mina yngre tonår. Jag vill tillägga att jag inte skriver det här för att jag ska få en klapp på axeln för att jag ska anses vara duktig som gjort det sedan tidig ålder eller för att jag är särskilt insatt när det kommer till miljön. Utan för att det är så jag har lärt mig att det är såhär man ska göra.

Jag minns än idag när jag gick med min mor vid Bårstafältet, vi pratar om när jag var i 10-års åldern och var lite små-lat och la en pantflaska på vägen och fortsatte gå. Min mor stannade till direkt och var som nästan rosenrasande för att jag hade lagt den där. – ”Sådär gör du absolut inte, plocka upp den genast och släng den i en soptunna när vi väl passerar en!”.

När jag bodde hemma hos mina föräldrar i vårt lilla radhus så hade vi sorteringskärl utanför, det fanns det för varje hus längst hela radhuslängorna som hade enkel markering för varje bytta. Ofärgat glas, färgat glas, kartonger, papper med mera. Det var enkelt att bara lägga det där det skulle vara och det fick både jag och min lillebror gå ut och sortera många gånger. För det är så vi lärt oss att såhär ska man göra.

Nu bor jag i en bostadsrätt tillsammans med min man och våra två små barn i Mariekäll i Södertälje. Ett av de bättre familjevänligare områdena i staden. Vi flytta hit hösten 2019, mycket lugnt område med många trevliga grannar.

Här har vi en förening som håller olika aktiviteter för oss boenden som bland annat vårstädning varje år, där alla som bor i området kan delta för att hålla området rent och städat.

Vi har avfallsanläggning för matavfall och andra sopor med nyckellås för att bara vi boenden ska kunna slänga våra avfallssopor. När andra som inte bor i området kom hit för att slänga sitt fylldes de snabbare än vad blixten slog ner. Sopbilarna åkte hit oftare än vanligt för att tömma.

Det fanns en återvinningsstation tidigare vid Vasa Handelsplats där invånare kunde slänga sådant som vanliga hushållsavfall. Den togs bort på grund av att sådant som skulle kastas på en återvinningscentral slängdes där istället. Nu har det kommit till Mariekäll istället. Hit kommer folk från alla möjliga områden i staden och lämnar av sådant som inte ska lämnas av här.

Kastad TV-apparat i Mariekäll. Foto: Privat

Här ska det, som vid vilken återvinningsstation som helst, endast slängas vanliga hushållsavfall som kartong och lättare plastförpackningar. Inte soffor, tv-apparater, trasiga vitrinskåp, vagnar, handfat, dunkar med farliga kemikalier, tavlor eller fritöser.

Det är problematiskt. Inte bara för oss boenden, utan även för alla djur som bor i skogen intill, alla barn och äldre i området som kan komma åt det farliga avfallet. Vid backen mot äldreboendet Mariekällgården har avfallet fallit längst ner med vägen.

Har man orken att packa en bil eller släpvagn för att ta sig hit för att lasta av sitt stora avfall, ska man ha lika mycket ork att ta sig till en faktiskt återvinningscentral som vi har. Två av dem i Södertälje – Moraberg och Tveta.

På återvinningscentralerna får man ett besökskort där man som boende i Södertälje har möjligheten att slänga just stora avfall, farliga kemikalier och trädgårdsavfall upp till 25 gånger per år på 3 kubikmeter, bra va? 

Det är vi vuxna som våra barn har att skylla på när dem kommer bo i något som liknar Chernobyl i framtiden. Det är vi vuxna som har ansvaret att faktiskt TA ett ansvar och göra något som är så fruktansvärt enkelt som att källsortera och slänga större avfall där det ska vara.

Att ni som gör sånt här inte skäms. Nedskräpning är ett av dem vanligaste brotten i Sverige och kostar ofantligt mycket skattepengar. Lägg omedelbart av med detta. Ni försämrar hälsan för barn som ska växa upp till det här. Det är ni som utplånar naturen, havet och djuren. Därför ser jag bara mörker för våra barn.

Moa Simper-Allen.
24 år och småbarnsmamma. Född och uppvuxen i Södertälje.

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 februari 2023 11:17
Senast uppdaterad: 10 maj 2024 17:20

LISTA: Här tar nya och uppfräschade lekplatser form

Park-23Pexel

Foto: Pexel

Med start 2023 och under 2024 kommer Södertälje kommun att bygga flera nya lekplatser och rusta upp befintliga för att skapa trygga och inspirerande miljöer för barn och familjer.

(Annonslänk)

Kommunen planerar att bygga nya lekplatser i Järna, Hölö och Enhörna samt uppgradera befintliga lekplatser i Pershagen och Bergvik. Målet är att skapa säkra och kreativa lekmiljöer som lockar barn i olika åldrar.

Nya lekplatser:

Järna – Enegärdet: På Enegärdet i Järna byggs en ny stadsdelslekplats med inspiration från platsens historiska arv. Lekplatsen kommer att inkludera en vikingaby i miniatyr och ha områden för både större och mindre barn. Det kommer att finnas gungor, rutschkana, klätterställningar och naturleksområden som är anpassade för pedagogisk verksamhet. Den natursköna platsen erbjuder också utsiktsplatser och picknickområden. Byggstart är planerad till 2024.

Hölö – Skogsnära lekplats: Nära Hölö idrottsplats byggs en ny lekplats inspirerad av naturen. Lekplatsen kommer att inkludera traditionella lekredskap som gungor, rutschkana och sandlåda, samt picknickbord och sittplatser. Naturliga inslag som träd, buskar och rörligt material som grus och träpinnar kommer att uppmuntra fantasifull lek och biologisk mångfald.

Skiss på lekplatsen i Hölö
Bild: Södertälje kommun

Enhörna – Harvarevägen: Vid Harvarevägen i Enhörna planeras en traditionell lekplats med gungor, rutschkana och en traktorformad lekutrustning. Lekplatsen kommer att vara tillgänglighetsanpassad och omgivas av planteringar inspirerade av åkerfält och ängsväxter. Det finns också planer på att behålla och integrera en mindre boulebana. Byggstart är planerad till 2024.

Uppfräschning av befintliga lekplatser:

Bergvik – Tobaksparken: Tobaksparkens lekplats i Bergvik, belägen nära kanalen, genomgår just nu en upprustning som ska vara klar sommaren 2024. Uppdateringar inkluderar nya gungor, klätterställningar, fler sittplatser och bord, samt en konstnärlig touch med ljusskulpturer formade som ekollon. Området har också blivit mer tillgänglighetsanpassat och fått ny belysning.

Lekplatsen vid i Bergvik.
Bild/Illustration: Södertälje kommun

Pershagen – Trollsjön: Lekplatsen vid Trollsjön i Pershagen ska rustas upp med nya lekredskap och anpassade ytor för olika åldrar. En lekyta för yngre barn upp till 3-4 år kommer att skapas, och klätterställningar för äldre barn kommer att installeras. Byggstart är planerad till sommaren 2024.

Dessa satsningar syftar till att förbättra lekmöjligheterna för barn och familjer i området, och skapa trygga, tillgängliga och inspirerande lekplatser som alla kan njuta av.

Läs även: Så kan nya lekplatsen på Slussholmen se ut

Lekplatsen vid Trollsjöns i Pershagen.
Foto: Södertälje kommun

Tobaksparken i Bergvik kommer att prydas med vackra ljusskulpturer i form av ekollon. Bilden är från en annan park.
Foto: Södertälje kommun

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 23:06

Singelolycka – Fordon körde av vägen

725DA0FD-C2EB-4F30-ADE9-4AD3A18C158F_1_201_a

Foto: Shamash Oyal

Ett fordon körde av vägen och in i en bergsvägg. Inga personskador rapporterades, och orsaken till olyckan är ännu okänd.

(Annonslänk)

Vid 21-tiden på torsdagskvällen inträffade en trafikolycka i Fornhöjden där ett fordon körde av vägen och kraschade in i en bergsvägg. Enligt räddningstjänsten skadades inga personer vid singelolyckan.

– Vi har inte åkt ut på den händelsen. Det kom in till oss att en person hade åkt av vägen och stod illa till. Ingen person kom till skada och det fanns inget behov av räddningstjänstens hjälp på plats, säger Emil på räddningstjänsten, till Telgenytt.

Orsaken till olyckan är fortfarande oklar och i nuläget väntar fordonet på att bärgas bort från platsen.

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 22:20
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors