Företag i fokus:

Kommunchefer bodde hos bolag som gynnas av hotellplaner

F82BDE82-B2CA-47A4-9750-AB0FA19ECCA3

Faktura från Södertuna Slott till Södertälje kommun.

Södertälje kommun tar striden om ett hotellbygge på Torekällberget när domstolen säger nej till en privat fastighetsägare. Nu har kommunen lämnat in en överklagan till Mark- och miljööverdomstolen.

Samtidigt som kommunen arbetar för ett hotell på Torekällberget övernattade höga chefer på Södertuna Slott, som också ägs av samma aktör som ska driva det tilltänkta hotellet på Torekällberget.

En handling som kan anses som jäv, enligt de nya riktlinjer mot korruption som kommunstyrelsen själva skrivit under på.

Fastighetsägarens förslag om ett hotell och världshus godkändes av kommunen och detaljplanen antogs sommaren 2022. Upprörda invånare försökte stoppa planerna, men när de inte fick gehör av kommunen vände de sig till domstolen. Där fick de medhåll av Mark- och miljödomstolen som menar att kommunen har gjort fel.

Nu har Södertälje kommun valt att ta striden mot domstolen och överklagar beslutet som den privata fastighetsägare Qetar AB påverkas av. Samtidigt har det framkommit, under processens gång, att höga kommunchefer bott hos det bolag som gynnas av att planerna om ett hotellbygge på Torekällberget godkänns, Södertuna slott.

I början av februari publicerade Telgenytt en insändare där skribenten lyfte fram trovärdighetsproblem inom Samhällsbyggnadskontoret. Samtidigt som den kommunala förvaltningen arbetar med hotellärendet på Torekällberget har de haft konferens på Södertuna slott – upprepade gånger.

Södertuna slott. Foto: Creative Commons

2022 hade Södertuna Slott AB en redovisad omsättning på närmare 38 miljoner kronor och cirka 4.8 miljoner kronor i resultat efter finansnetto. Södertuna slott, som ligger utanför Gnesta, tillhör nämligen Svenska Kulturpärlor – som också ska driva hotellet på Torekällberget och därmed gynnas av att planerna blir klara.

”Varför väljer man att förlägga sina möten hos just denna aktör när det finns ramavtal med andra aktörer vars ärenden man just nu inte handlägger?”, skrev skribenten i ett debattinlägg hos Telgenytt.

I april 2022 antog kommunstyrelsen nya riktlinjer för att motverka korruption, mutor, jäv och oegentligheter. Riktlinjerna är en fortsättning av arbetet med Pax, kommunens sammarbeta med bland annat polisen för att motverka grov organiserad brottslighet i kommunkoncernen.

Telge Inköp, som hanterar kommunens alla ramavtal och upphandlingar, väljer att inte kommentera ärendet enlig LT.

Om förslaget om ett värdshus, med hotell och restaurang, på Torekällberget blir av återstår att se. Södertälje kommun skickade i veckan in en överklagan till Mark- och miljööverdomstolen och skrevs under av kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S).

Läs även: – Kommunens konferenser på Södertuna Slott – ”Helt sanslöst”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 februari 2023 09:05
Senast uppdaterad: 17 februari 2023 09:07

Knivattack mot tonåring – Misstänkt kvinna greps

polis

Arkivbild

En kvinna i 60-årsåldern är misstänkt för försök till grov misshandel efter att ha attackerat en tonåring med en kniv.

(Annonslänk)

Händelsen utspelade sig i centrala Södertälje tidigare i veckan, på onsdagseftermiddagen, då en ung man blev attackerad av en kvinna beväpnad med kniv. Incidenten inträffade strax efter att tonåringen hade lämnat en massagesalong.

Kvinnan, i 60-årsåldern, ska enligt uppgifter till Telgenytt ha sprungit aggressivt efter mannen och försökt attackera honom med kniven, men mannen lyckades undvika dådet.

Polisen tillkallades till platsen, och kvinnan kunde gripas. Hon misstänks nu för försök till grov misshandel. Motivet bakom attacken är ännu okänt.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 15:06
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 15:12

Inspektion avslöjar brister i arbetsmiljön på äldreboende

Äldre hemtjänst

Foto: Pexels

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion vid Mariekällgårdens äldreboende i Södertälje och identifierat flera brister i hanteringen av personalens trygghet och säkerhet. Krav har nu ställts på kommunen att förbättra sina rutiner.

Arbetsmiljöverket genomförde den 24 april en detaljerad inspektion av arbetsmiljön vid Mariekällgårdens Äldreboende. Inspektionen avslöjade att äldreboendet inte uppfyller lagkraven gällande rutiner för att hantera risker för våld och hot, vilket är avgörande för personalens säkerhet och välbefinnande.

Under besöket kunde det konstateras att äldreboendet saknar adekvata skriftliga rutiner för att regelbundet undersöka och bedöma riskerna med våld eller hot mot sina anställda. Detta bristfälliga säkerhetsarbete kan leda till att personal drabbas av ohälsa eller olycksfall innan förebyggande åtgärder hinner implementeras.

(Annonslänk)

Arbetsmiljöverket har ställt krav på att äldreboendet omedelbart utvecklar och implementerar tydliga rutiner för att undersöka och hantera dessa risker. Dessa rutiner ska inkludera specifikationer om när och hur riskbedömningarna ska genomföras, vilka som ska delta och vem som är ansvarig för att de utförs. Dessutom måste resultatet av riskbedömningarna dokumenteras skriftligt, och det ska göras en bedömning av riskernas allvarlighetsgrad.

En uppföljning är planerad den 28 juni, där äldreboendet förväntas visa hur de uppfyllt de uppställda kraven och hur de involverat både skyddsombud och arbetstagare i processen. Om bristerna inte åtgärdas tillfredsställande kan Arbetsmiljöverket vidta ytterligare åtgärder, inklusive föreläggande eller förbud, vilka kan innebära ekonomiska sanktioner.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 00:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors