Företag i fokus:

Inbjudan till samråd

AZ


AstraZeneca AB tillverkar läkemedelssubstanser och läkemedel i Snäckviken, Södertälje. AstraZeneca AB har som avsikt att under 2023, till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, inge en ansökan om ett ändringstillstånd enligt 9 kapitlet miljöbalken.

Ändringen gäller en ökning av produktionen av porösa partiklar från nuvarande 3,6 ton till 10 ton och därmed en ökad användning av PFOB (Perfluorooctyl bromid). Porösa partiklar används i inhalationsprodukter genom att läkemedelssubstanser fästs vid dem. Partiklarna har sådana egenskaper att de hålls svävande i flytande lösningar vilket ger förbättrad dosnoggrannhet jämfört med andra produkter i lösning inom inhalationsområdet. En annan fördel med porösa partiklar är att de i vissa produkter kan ersätta fluorerade gaser (f-gaser), som används i några av bolagets produkter globalt, och är en potent växthusgas. Produktionen av porösa partiklar motsvarar en liten del av den totala produktionen vid Snäckvikenanläggningen. Ansökan omfattar befintligt verksamhetsområde inom fastighet Pyramiden 18, Södertälje kommun.

Produktionen av porösa partiklar påverkar miljön genom bland annat utsläpp till luft, där en mindre mängd PFOB avgår till luft efter rening med dimensionerad reningsnivå på minst 99,5%. Annan miljöpåverkan från produktionen är kemikalieanvändning, energi- och vattenförbrukning, buller och generering av avfall. Vid ansökt verksamhet bedöms samtliga delar som påverkar miljön, förutom buller, öka proportionerligt med produktionsökningen. Bullervillkoren kommer fortsatt att innehållas och närmiljön bedöms inte påverkas av ändringen. En fullständig miljökonsekvensbeskrivning kommer att bifogas tillståndsansökan

För frågor eller för att erhålla samrådsunderlag, kontakta:
Tove Nordling
072-553 96 06
tove.nordling@sweco.se

Har ni upplysningar eller synpunkter på vad som bör ingå i miljökonsekvensbeskrivningen önskar vi att ni skickar dessa till oss senast den 6 mars 2023 via e-post till tove.nordling@sweco.se (märk gärna e-posten med ”AstraZeneca”), alternativt per post till: Box 34 044, 100 26 Stockholm (märk brevet med Tove Nordling).

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 februari 2023 04:00
Senast uppdaterad: 21 februari 2023 15:32

MINGELBILDER v.18 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0008

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.15

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 20:00
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:29

Världens starkaste material i fokus i Södertälje

2022_01_1200px-Sodertalje_Science_Park

Foto: KTH

Svenska företag och forskare samlades i Södertälje för att utforska möjligheterna kring världens tunnaste och starkaste material – SIO Grafen.

I slutet på april samlades svenska företag och forskare i Södertälje Science Park för att utforska och utveckla användningen av grafen, världens tunnaste och starkaste material. Grafen, känt för att vara elektriskt ledande, böjbart och transparent, har potential att revolutionera flera industrier. Möjligheten att stärka det svenska näringslivet och bidra till ett hållbart samhälle stod i centrum för mötet.

(Annonslänk)

Mötet, en del av det nationella strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, markerade en milstolpe med över 230 organisationer involverade i mer än 200 projekt för att driva fram innovationer med grafen.

Deltagarna, som inkluderade storföretag och startups, fokuserade särskilt på nya finansieringsmöjligheter från både nationella program inom Impact Innovation och EU.

Lager av materialet SIO Grafen.
Pressbild

– Intresset för deeptech är enormt och här spelar 2D-material en viktig roll som ett svenskt styrkeområde. EU satsar stort på att vara ledande inom avancerade material och här måste Sverige vara en nyckelspelare, säger Elisabeth Sagström-Bäck, i ett pressmeddelande.

Grafen, som består av en enkel lager av kolatomer ordnade i ett tvådimensionellt skikt, har unika egenskaper som styrka, flexibilitet och förmåga att leda elektricitet, vilket gör det till ett mångsidigt material för användning i allt från elektriska kompositer till biosensorer.

Produktionen av grafen i Sverige, som nu sker både i form av flagor och filmer, stöds av en växande industriell kapacitet, vilket speglar landets ambitioner att vara en ledare inom avancerade materialteknologier. SIO Grafen, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, fortsätter att vara en katalysator för dessa framsteg, med sitt huvudkontor vid Chalmers Industriteknik i Göteborg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 11:30
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:45

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors