Företag i fokus:

Inbjudan till samråd

AZ


AstraZeneca AB tillverkar läkemedelssubstanser och läkemedel i Snäckviken, Södertälje. AstraZeneca AB har som avsikt att under 2023, till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, inge en ansökan om ett ändringstillstånd enligt 9 kapitlet miljöbalken.

Ändringen gäller en ökning av produktionen av porösa partiklar från nuvarande 3,6 ton till 10 ton och därmed en ökad användning av PFOB (Perfluorooctyl bromid). Porösa partiklar används i inhalationsprodukter genom att läkemedelssubstanser fästs vid dem. Partiklarna har sådana egenskaper att de hålls svävande i flytande lösningar vilket ger förbättrad dosnoggrannhet jämfört med andra produkter i lösning inom inhalationsområdet. En annan fördel med porösa partiklar är att de i vissa produkter kan ersätta fluorerade gaser (f-gaser), som används i några av bolagets produkter globalt, och är en potent växthusgas. Produktionen av porösa partiklar motsvarar en liten del av den totala produktionen vid Snäckvikenanläggningen. Ansökan omfattar befintligt verksamhetsområde inom fastighet Pyramiden 18, Södertälje kommun.

Produktionen av porösa partiklar påverkar miljön genom bland annat utsläpp till luft, där en mindre mängd PFOB avgår till luft efter rening med dimensionerad reningsnivå på minst 99,5%. Annan miljöpåverkan från produktionen är kemikalieanvändning, energi- och vattenförbrukning, buller och generering av avfall. Vid ansökt verksamhet bedöms samtliga delar som påverkar miljön, förutom buller, öka proportionerligt med produktionsökningen. Bullervillkoren kommer fortsatt att innehållas och närmiljön bedöms inte påverkas av ändringen. En fullständig miljökonsekvensbeskrivning kommer att bifogas tillståndsansökan

För frågor eller för att erhålla samrådsunderlag, kontakta:
Tove Nordling
072-553 96 06
tove.nordling@sweco.se

Har ni upplysningar eller synpunkter på vad som bör ingå i miljökonsekvensbeskrivningen önskar vi att ni skickar dessa till oss senast den 6 mars 2023 via e-post till tove.nordling@sweco.se (märk gärna e-posten med ”AstraZeneca”), alternativt per post till: Box 34 044, 100 26 Stockholm (märk brevet med Tove Nordling).

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 februari 2023 04:00
Senast uppdaterad: 21 februari 2023 15:32

Knivattack mot tonåring – Misstänkt kvinna greps

polis

Arkivbild

En kvinna i 60-årsåldern är misstänkt för försök till grov misshandel efter att ha attackerat en tonåring med en kniv.

(Annonslänk)

Händelsen utspelade sig i centrala Södertälje tidigare i veckan, på onsdagseftermiddagen, då en ung man blev attackerad av en kvinna beväpnad med kniv. Incidenten inträffade strax efter att tonåringen hade lämnat en massagesalong.

Kvinnan, i 60-årsåldern, ska enligt uppgifter till Telgenytt ha sprungit aggressivt efter mannen och försökt attackera honom med kniven, men mannen lyckades undvika dådet.

Polisen tillkallades till platsen, och kvinnan kunde gripas. Hon misstänks nu för försök till grov misshandel. Motivet bakom attacken är ännu okänt.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 15:06
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 15:12

Inspektion avslöjar brister i arbetsmiljön på äldreboende

Äldre hemtjänst

Foto: Pexels

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion vid Mariekällgårdens äldreboende i Södertälje och identifierat flera brister i hanteringen av personalens trygghet och säkerhet. Krav har nu ställts på kommunen att förbättra sina rutiner.

Arbetsmiljöverket genomförde den 24 april en detaljerad inspektion av arbetsmiljön vid Mariekällgårdens Äldreboende. Inspektionen avslöjade att äldreboendet inte uppfyller lagkraven gällande rutiner för att hantera risker för våld och hot, vilket är avgörande för personalens säkerhet och välbefinnande.

Under besöket kunde det konstateras att äldreboendet saknar adekvata skriftliga rutiner för att regelbundet undersöka och bedöma riskerna med våld eller hot mot sina anställda. Detta bristfälliga säkerhetsarbete kan leda till att personal drabbas av ohälsa eller olycksfall innan förebyggande åtgärder hinner implementeras.

(Annonslänk)

Arbetsmiljöverket har ställt krav på att äldreboendet omedelbart utvecklar och implementerar tydliga rutiner för att undersöka och hantera dessa risker. Dessa rutiner ska inkludera specifikationer om när och hur riskbedömningarna ska genomföras, vilka som ska delta och vem som är ansvarig för att de utförs. Dessutom måste resultatet av riskbedömningarna dokumenteras skriftligt, och det ska göras en bedömning av riskernas allvarlighetsgrad.

En uppföljning är planerad den 28 juni, där äldreboendet förväntas visa hur de uppfyllt de uppställda kraven och hur de involverat både skyddsombud och arbetstagare i processen. Om bristerna inte åtgärdas tillfredsställande kan Arbetsmiljöverket vidta ytterligare åtgärder, inklusive föreläggande eller förbud, vilka kan innebära ekonomiska sanktioner.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 00:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors