Företag i fokus:

DEBATT: Stoppa skattebetalarnas miljoner till Grafikens hus

E6212399-E365-47D5-AA49-0C31698EAAF0

Marcus Haavisto (RP). Ledamot i kultur och fritidsnämnden. 

Imorgon torsdag, den 23 februari, fattas beslut om pengar till två giganter inom kultur & fritidsnämndens verksamhetsområde: Grafikens hus och Oktoberteatern, delfinansiering sker genom att skära ned på Torekällbergets verksamhet. 

Kontorets förslag till Kultur och fritidsnämnden är att godkänna avtal om verksamhetsbidrag 2023 på 1 800 000 kr till stiftelsen Grafikens hus och 2 025 000 kr till Oktoberteatern.

Realistpartiet kommer att yrka på avslag till både Oktoberteatern och Grafikens hus önskade verksamhetsbidrag. När det gäller Oktoberteatern så är vår avsikt inte att helt neka det kommunala stödet, men vi anser att det måste ställas högre verksamhetskrav för barn och unga innan de kan tillgodoräkna sig stöd i denna storleksordning. 

När det gäller Grafikens hus så kommer vi yrka på att helt avveckla det kommunala stödet då det finns stora brister i dess verksamhet. 

Den stora lögnen har hela tiden varit vad detta skulle kosta, hur det skulle finansieras och vem som skulle stå för notan. 

  • Tidigare verksamhetsår så har det kommunala stödet rakt av gått till att avlöna ledningen för grafikens hus, inte dess verksamhet. 
  • Grafikens Hus har alldeles för dålig utförandegrad enligt nämndens prioriterade områden.
  • Vi ser med hänvisning till tidigare årsredovisningar att man ej kommer att kunna betala den skyhöga hyran på minst 350 000 kr per månad som Telge fastigheter behöver ta in för att täcka delar av renoveringskostnaden av fastigheten ”gjuteriet”, renoveringen skulle kosta ca 30 miljoner hette det, men har den dragit iväg till över 100 miljoner. ”Hyresgästen skall bära kostnaden” har det tidigare hetat, idag vet vi att det aldrig kommer att fungera ekonomiskt.
    Vi ser därför med stor oro på att det i slutändan kommer att innebära utökat stöd med ytterligare miljoner de kommande åren för att täcka hyreskostnaderna. 

Projektet har kostat Södertälje kommun 70 miljoner kronor mer än beräknat.

I slutändan så har skattebetalarna stått för huset, hyran, inredningen, verksamheten och de privata lönerna till styrelsen som driver bolaget.

Förra mandatperioden 27 januari 2022 krävde Realistpartiet, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Moderaterna att man ska stoppa ytterligare pengar till Grafikens Hus. Det ska nu bli intressant att se om någon har bytt uppfattning i frågan nu när majoriteten ser annorlunda ut? 

Som sylt på kakan så önskar man betala över fem hundratusen kronor i hyrensanpassning för just Grafikens Hus. Under det senaste nämndmötet så besöktes vi av företrädare för Grafikens hus, där fick de en direkt fråga om hur de planerar att betala för att hyresanpassa lokalerna?

Företrädarna svarade att man har egna medel och håller på att samla på sig ytterligare medel till ändamålet.

Men nu i efterhand så visar det sig att det inte var fullt sant, utan denna kostnad planerar nu den S-ledda majoriteten också skall hamna på dig som skattebetalare. Vilka ytterligare kostnader som tillkommer vet vi inte? Grafikens Hus övriga kravlista kallas hemlig och lämnas inte ut.  

På samma möte ska majoriteten skära ned på Torekällbergets budget, en budget som redan gör det svårt att bedriva verksamheten och man har tvingats ta entré av barnfamiljer och söka statliga stöd för att kunna bedriva sommaraktiviteter och 1800-tals veckan. 

Realistpartiet kommer självklart att rösta emot nedskärningarna på Torekällberget på bekostnad av de stora bidragen till främst Grafikens Hus. 

Marcus Haavisto (RP). Ledamot i kultur och fritidsnämnden. 

Läs även:

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 februari 2023 17:19
Senast uppdaterad: 22 februari 2023 17:24

Pilotprojekt med tillfälliga farthinder testas i sommar

Farthinder Foto: Cc

Foto: Creative Commons

Tycker du att det körs för snabbt där du bor? Då kanske du vill medverka i kommunens nya pilotprojekt som undersöker effekten av tillfälliga farthinder.

Mellan den 1 maj och 1 oktober kommer ett pilotprojekt att genomföras i kommunen för att undersöka effekten av tillfälliga farthinder. Projektet syftar till att öka tryggheten på gatorna och kommer att innefatta två olika typer av farthinder: gummigupp och blomlådor. Totalt fyra gator, varav två med gummigupp och två med blomlådor, kommer att delta i studien.

(Annonslänk)

För att vara med i projektet måste gatorna uppfylla vissa kriterier, bland annat att det finns minst 10 fastigheter på gatan, att det är villor eller radhus, samt att alla närmaste grannar godkänner. Dessutom får gatan inte vara en återvändsgata och måste ha en hastighetsbegränsning på 30 km/h. Ansvar för kommunikation med kommunen och skötsel av blomlådorna faller på de boende som ansöker.

Ansökningar ska skickas in senast den 13 mars 2024. Efter ansökningsperiodens slut kommer kommunen att välja ut de gator som bäst lämpar sig för projektet baserat på flera faktorer, inklusive gatans bredd och möjlighet för trafikmätning.

Hastighetsmätningar före, under och efter testperioden samt intervjuer med deltagande medborgare ska genomföras för att evaluera effekterna av farthindren. Resultaten från pilotprojektet kommer att användas för att besluta om och hur tillfälliga farthinder ska implementeras i kommunen framöver.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 22 mars 2024 00:23

UPPGIFTER: Populära serien spelas in i Södertälje

DSC_0098-2

Foto: Shamash Oyal

Med snöscotrar och snökanoner tog ett filmteam över Ragnhildsborgsbacken i februari. Nu har ännu en filmproduktion etablerat sig i Södertälje, denna gång vid den gamla platsen för Södertälje Praktiska gymnasiet.

I februari omskapades Ragnhildsborgsbacken i Södertälje till en pulserande filmplats, komplett med snöscotrar och snökanoner. Det omfattande filmteamet som arbetade där antydde en större satsning, med rykten om att det rörde sig om ett projekt för några av de ledande streamingplattformarna.

Nu har ännu en filmproduktion riktat sina blickar mot Södertälje. Denna gång var det vid Södra, Södertälje Hamn – tidigare hem för Södertälje Praktiska gymnasium – som blev platsen för det senaste projektet. Under torsdagen sattes tydliga skyltar som varnade för pågående filminspelning, men det verkliga dramat utspelade sig inne i tågvagnar, långt från allmänhetens ögon.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det den klassiska 80-talsserien Jönssonligan som får en modern tappning, med en planerad biopremiär under julen 2024. Detaljerna kring filmerna är fortfarande höljda i sekretess, eftersom filmteamen håller informationen strikt hemlig.

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 22 mars 2024 11:26

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors