Företag i fokus:

KD föreslår friluftsbad vid Glasbergasjön

5B4A8E0B-613C-4EEE-9CD6-CDA99FEF374B

Foto: Google / Pressbild KD

Glasberga är en populär och naturskön stadsdel i Södertälje. Stor inflyttning har medfört en omfattande exploatering och brist på rekreationsmöjligheter. Kommunen har därför inventerat området och bland annat föreslagit en ny aktivitetspark vid våtmarken.

Kristdemokraterna välkomnar detta. Det är en fråga som vi drivit länge och som var viktig för oss i den senaste valrörelsen. Vi samtalade med boende i området för att få en bild av behoven och tips och idéer på vad som efterfrågas. Tack vare att KD drev på arbetet i majoriteten under den gångna mandatperioden presenterades nyligen en utredning för kommunstyrelsen.

Utredningen föreslår en allaktivitetspark vid entrén till Glasberga, men konstaterar samtidigt att stadsdelen har begränsningar i form av brist på kommunal mark, fornminnen och dagvattenrening. Slutsatsen är dock att de lättillgängliga gräsytorna vid våtmarken kan utvecklas för lek, spontanidrott och rekreation. Den upphöjda delen i söder kan med fördel planteras med träd och omvandlas till en inbjudande park. Växtlighet utefter hårt trafikerade väg 225 kan effektivt skärma av trafikbuller och skapa en lugnare miljö.

Under året sker ytterligare analyser kring geoteknik, skyfallskartering, lämpliga aktiviteter samt möblering och utrustning. I det fortsatta arbetet vill Kristdemokraterna också studera möjligheten till att anlägga ett friluftsbad vid Glasbergasjön. Vi menar att förutsättningarna är ypperliga för att skapa en mindre badplats, med en bit sandstrand, en enkel badbrygga, en avskild grillplats och gärna toalettfaciliteter. Här kan invånare i alla åldrar mötas och heta sommardagar ta ett svalkande dopp i sjöns kristallklara vatten.

Ett utomhusbad vid Glasbergasjön skulle garanterat bli ett välkommet tillskott i rekreationsutbudet och göra hela bostadsområdet ännu mer attraktivt.

Robert Halef (KD), Ordförande, partiavdelningen Södertälje

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 februari 2023 05:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:16

Knivattack mot tonåring – Misstänkt kvinna greps

polis

Arkivbild

En kvinna i 60-årsåldern är misstänkt för försök till grov misshandel efter att ha attackerat en tonåring med en kniv.

(Annonslänk)

Händelsen utspelade sig i centrala Södertälje tidigare i veckan, på onsdagseftermiddagen, då en ung man blev attackerad av en kvinna beväpnad med kniv. Incidenten inträffade strax efter att tonåringen hade lämnat en massagesalong.

Kvinnan, i 60-årsåldern, ska enligt uppgifter till Telgenytt ha sprungit aggressivt efter mannen och försökt attackera honom med kniven, men mannen lyckades undvika dådet.

Polisen tillkallades till platsen, och kvinnan kunde gripas. Hon misstänks nu för försök till grov misshandel. Motivet bakom attacken är ännu okänt.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 15:06
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 15:12

Inspektion avslöjar brister i arbetsmiljön på äldreboende

Äldre hemtjänst

Foto: Pexels

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion vid Mariekällgårdens äldreboende i Södertälje och identifierat flera brister i hanteringen av personalens trygghet och säkerhet. Krav har nu ställts på kommunen att förbättra sina rutiner.

Arbetsmiljöverket genomförde den 24 april en detaljerad inspektion av arbetsmiljön vid Mariekällgårdens Äldreboende. Inspektionen avslöjade att äldreboendet inte uppfyller lagkraven gällande rutiner för att hantera risker för våld och hot, vilket är avgörande för personalens säkerhet och välbefinnande.

Under besöket kunde det konstateras att äldreboendet saknar adekvata skriftliga rutiner för att regelbundet undersöka och bedöma riskerna med våld eller hot mot sina anställda. Detta bristfälliga säkerhetsarbete kan leda till att personal drabbas av ohälsa eller olycksfall innan förebyggande åtgärder hinner implementeras.

(Annonslänk)

Arbetsmiljöverket har ställt krav på att äldreboendet omedelbart utvecklar och implementerar tydliga rutiner för att undersöka och hantera dessa risker. Dessa rutiner ska inkludera specifikationer om när och hur riskbedömningarna ska genomföras, vilka som ska delta och vem som är ansvarig för att de utförs. Dessutom måste resultatet av riskbedömningarna dokumenteras skriftligt, och det ska göras en bedömning av riskernas allvarlighetsgrad.

En uppföljning är planerad den 28 juni, där äldreboendet förväntas visa hur de uppfyllt de uppställda kraven och hur de involverat både skyddsombud och arbetstagare i processen. Om bristerna inte åtgärdas tillfredsställande kan Arbetsmiljöverket vidta ytterligare åtgärder, inklusive föreläggande eller förbud, vilka kan innebära ekonomiska sanktioner.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 00:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors