Företag i fokus:

Stötta lokala företag – ”Upp till bevis för upphandlare”

Sodertalje-kommun-scaled-1

Kommunhuset. Arkivbild

Det offentliga köper varje år in varor, tjänster och byggentreprenader för cirka 800 miljarder kronor. Sverige är samtidigt på väg in i en lågkonjunktur där inflation, ränta, drivmedelspriser, elpriser och matpriser rusar i höjden. Då det offentligas behov är förhållandevis konstant, även under bistrare tider, ligger därför ett stort ansvar hos offentliga beställare att göra vad de kan för att sprida sina kontrakt till fler leverantörer, inte minst även till mindre företag.

Under pandemin tog många konsumenter initiativ till att göra vad de kan för att hjälpa företag att ta sig ur krisen, inte minst genom aktiva val att stödja mindre lokala leverantörer. I skenet av stundande konjunktur är det svårare för konsumenter att ta detta ansvar, då många tvingas hålla hårt i plånboken.

Offentliga beställare måste därför bli bättre att utforma sina offentliga upphandlingar så att de i högre utsträckning inkludera fler småföretag, så att även dessa kan få ta del av dessa 800 miljarder.

Offentliga kontrakt tenderar att växa. En stor del av alla annonserade upphandlingar utgör ramavtal som kan verka direkt uteslutande för småföretag. Den effektivitetsvinst som det offentliga uppnår måste vägas mot möjligheterna för småföretag att kunna vara med och lämna anbud. Inte minst i dessa tider. Genom ett aktivt val att dela upp stora kontrakt i mindre delar och därigenom beakta möjligheterna för fler företag att delta ges bättre möjligheter för företag att överleva.

(Annonslänk)

Fyra av fem jobb skapas i de små företagen. Många unga får sina första jobb i dessa företag. Om de försvinner, ökar arbetslösheten och med det också utanförskapet. Den lokala servicen försämras och tomma lokaler skapar en otryggare stadsbild. Därför är det så viktigt att stötta dessa småföretagare på alla sätt som är möjliga.

Lagen om offentlig upphandling, LOU, ger stora möjligheter att inkludera fler små- och medelstora företag. Detta är även ett uttalat intresse från EU-lagstiftaren. Nu är det upp till bevis för upphandlande parter att bredda sin leverantörsmångfald.

Den nya direktupphandlingsgränsen om 700 000 kronor och de nya beräkningsreglerna ger upphandlande parter ett större svängrum att ingå mer formlösa köp, inte minst när sammanräkningsregeln togs bort. Då många direktupphandlingar aldrig annonseras finns ett stort mörkertal kring vilket värde de totalt uppgår till. Vad vi däremot vet är att upphandlande parter borde bli bättre på att synliggöra direktupphandlingar och därigenom öka möjligheterna för mindre företag att ingå dessa köp. Allt för att stärka Sveriges konkurrenskraft, och samtidigt ge småföretag större möjligheter att ta sig ut i ljuset på andra sidan stundande lågkonjunktur. 

De är våra jobbskapare – samhällsbärare och välfärdsbyggare.

Magnus Johansson. Företagarnas expert på offentlig upphandling och konkurrens

Thomas Byström. Regionchef Företagarna Stockholms län

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 februari 2023 21:13
Senast uppdaterad: 28 februari 2023 21:13

Framtidens kvinnliga ledare – två av dem i Södertälje

2

Linn Sandberg Lahiri, CFO på Scania
Foto: Helene Grynfarb

Två ledare från Södertälje har blivit utvalda bland Sveriges chefsorganisation Ledarnas rankning av Framtidens kvinnliga ledare. Vinnaren tillkännages ikväll under en livesändning.

För artonde året i rad presenterar Sveriges chefsorganisation Ledarna sin lista över Framtidens kvinnliga ledare. Listan hyllar chefer och ledare som exemplifierar framgångsrikt ledarskap genom transparens och inkludering.

(Annonslänk)

I år har två av de utvalda ledarna sina verksamheter i Södertälje: Linn Sandberg Lahiri, CFO på Scania Industrial Maintenance, och Fiora Cheng Gårdemyr, Head of Scale Up & Strategic Partnerships på Scania.

– Det är såklart väldigt hedrande att ha blivit nominerad till listan över Framtidens kvinnliga ledare 2024. Jag hoppas att detta initiativ kan hjälpa till att lyfta jämställdhetsfrågan eftersom vi fortfarande har en bra bit kvar när det kommer till bl.a. jämställdhet i ledningsgrupper och styrelser såväl i Sverige som globalt, säger Linn Sandberg Lahiri, till Telgenytt

Totalt har 75 kandidater kvalificerat sig för listan efter hård konkurrens. Syftet med denna lista är att lyfta fram betydelsen av en jämställd chefsmarknad och att framhäva kvinnor som framstående förebilder inom ledarskap. De utvalda kvinnorna visar genom sitt arbete hur värdefullt ett gott ledarskap är.

Ikväll koras vinnaren under en livesändning, där årets mest framstående kvinnliga ledare kommer att få sin välförtjänta hyllning.

Se livsändningen här

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 14:46
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 14:46

Polisen söker ägare till upphittad hund i Södertälje

BDB1D6F5-F7C3-41B8-8CC5-A4CC82A4484B

Foto: Södertäljepolisen

En hund har upphittats bakom Ica Maxi Moraberg i Södertälje under torsdagsförmiddagen. Polisen söker nu hundens ägare.

(Annonslänk)

En bortsprungen hund har omhändertagits av polisen i Södertälje efter att ha hittats bakom Ica Maxi Moraberg idag, torsdag den 16 maj. Polisen uppmanar hundens ägare, eller personer som vet vem ägaren är, att kontakta dem.

Om du är hundens ägare eller har information om ägaren kan du ringa 114 14 eller besöka polisens reception. Södertäljepolisen hoppas att hunden snart kan återförenas med sin familj.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 12:48
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 13:13

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors