Företag i fokus:

Stora skillnader när elever betygsätts i gymnasiet

Täljegymnasiet

Foto: Alexander Isa

Betygsättningen i svenska gymnasieskolor är inte likvärdig, och nu ska regeringen utreda hur den ska bli mer rättvis. Så här generösa är skolorna i Södertälje kommun. 

Forskare och skolmyndigheter har återkommande konstaterat att det finns stora brister i likvärdighet när det gäller betygsättning i Sverige. Ett betyg kan betyda något i den ena skolan och något annat i en annan – vilket gör att elever från olika gymnasieskolor får olika förutsättningar att komma in på högskoleutbildningar eller att klara gymnasieexamen. 

I höstas kom Riksrevisionen fram till att de insatser som hittills gjorts inte gett önskat resultat och på deras rekommendation har nu regeringen beslutat att utreda hur betygssättningen kan bli mer rättvis. 

– Om betygen inte rättvisande speglar elevers kunskaper kan det leda till negativa konsekvenser både för individ och samhälle. Det är därför viktigt att åtgärda de brister i systemet som synliggörs, sa skolminister Lotta Edholm (L) i ett pressmeddelande när utredningen presenterades.

Ett av få sätt att undersöka likvärdig betygssättning är att jämföra betyget på nationella provet och på betyget i hela kursen, vilket Skolverket gör varje år. Utifrån siffrorna går det inte att säga om eleverna har fått för höga eller låga betyg: det finns inga statliga regler för hur stor avvikelsen mellan prov- och kursresultat får vara och lärare kan göra bedömningen att elever nått kunskapsmålen även om de hade lägre betyg på provet.

Däremot går det att jämföra skolorna med andra skolor med liknande resultat på de nationella proven – och på så sätt se om en skola är mer eller mindre generös i sin betygssättning.

Kan ge negativa konsekvenser både för individ och samhälle enligt skolminister Lotta Edholm (L). Arkivbild

Generösa betyg i fem kurser i Södertälje

Newsworthy har analyserat skillnaden mellan provresultat och betyg i 15 kurser vid fem gymnasieenheter i Södertälje från vårterminen 2022. För varje kurs och varje skola har vi jämfört andelen elever som fått ett högre betyg på kursen som helhet än på nationella provet med andra skolor som har ungefär samma provresultat. I fem av de här kurserna var betygsättningen generösare än på i liknande skolor. I åtta var betygsättningen restriktivare.

På NTI Gymnasiet Södertälje var betygen generösare än i jämförda skolor i ett av tre kurser. I till exempel matematik 3c fick 29 procent av eleverna ett högre betyg på kursen än på nationella provet under vårterminen 2022. På de 35 andra skolor i landet som hade ungefär samma resultat på nationella provet var det i snitt 24 procent som fick ett högre betyg på kursen än på provet och NTI Gymnasiet Södertälje tillhör de skolor i jämförelsen som var mer generösa. På S:ta Ragnhildgymnasiet var man däremot restriktivare än jämförda skolor i fyra av fyra kurser.

Större avvikelse i friskolor

Skolornas avvikelser ändras ofta från år till år och från ämne till ämne. Generellt är det vanligare med högre kursbetyg i relation till provresultaten i friskolor. I Södertälje gick samtliga jämförda elever på friskolor. Enligt Skolverket är det också vanligare med generösare rättning av de nationella proven i friskolor, vilket kan innebära att skillnaden mellan kommunala och enskilda huvudmän kan vara ännu större i verkligheten. 

Samtidigt är skillnaderna mellan olika friskolor och olika kommunala skolor stor. Det finns friskolor som är mycket restriktiva och kommunala som är generösa och skillnaderna mellan de olika skoltyperna kan förklara en liten del av skillnaderna i betygssättning i relation till provresultaten, skriver Skolverket. De pekar också på att det förekommer relativ betygssättning, att betygen sätts i relation till klasskamraterna. Ju högre prestationsnivå i undervisningsgruppen desto mer restriktivare betygssättning.

Kurserna där högst andel fått högre betyg på kursen än på provet

SkolaKursAndel som fått högre betygI förhållande till liknande skolor*
Praktiska Gymnasiet SödertäljeMatematik 1A97 %
Örjanskolan gymSvenska 361 %Mycket generösare
Praktiska Gymnasiet SödertäljeSvenska 150 %
Mälardalens Tekniska GymnasiumSvenska 339 %Generösare
VackstanäsgymnasietSvenska 138 %Kring medel
Praktiska Gymnasiet SödertäljeEngelska 537 %
VackstanäsgymnasietEngelska 636 %Generösare
VackstanäsgymnasietMatematik 1A32 %Kring medel
Örjanskolan gymEngelska 631 %Generösare
NTI Gymnasiet SödertäljeMatematik 3C29 %Generösare

Skolor som räknas som ”mycket generösare” tillhör den tiondel där störst andel elever som fått ett högre betyg på kursen än på provet. Källa: Skolverket

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2023 05:00
Senast uppdaterad: 28 februari 2023 23:00

Väntade två timmar innan läkare upptäckte hjärtinfarkt

Sjukhus

Foto: Alexander Isa

En äldre man drabbades av bestående hjärtsvikt efter att ha väntat två timmar på akuten i Södertälje sjukhus innan en hjärtinfarkt upptäcktes, enligt en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

(Annonslänk)

En allvarlig händelse inträffade nyligen på Södertälje sjukhus där en äldre man som sökte vård för bröstsmärtor fick vänta två timmar innan läkare upptäckte tecken på hjärtinfarkt via EKG. Trots att mannen undersöktes 15 minuter efter ankomsten och prioriterades för en läkarbedömning inom 120 minuter, blev EKG:et inte omedelbart tolkat på grund av brister i kommunikationen och journalsystemet.

Mannen, som var i akut behov av ballongvidgning av hjärtats kranskärl, en procedur som inte erbjuds på Södertälje sjukhus, transporterades till ett annat sjukhus för ingreppet. Under behandlingen utvecklade han hjärtsvikt och lungödem på grund av den initiala fördröjningen i handläggningen.

Sjukhuset har nu anmälts för denna händelse, och utredning pågår för att förbättra rutinerna och förebygga liknande fall i framtiden.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 april 2024 08:30
Senast uppdaterad: 21 april 2024 13:13

Kontinuitet på backsidan: ”Glad och tacksam”

Daniel Norbe

Daniel Norbe var bland de första spelarna Emil Georgsson värvade när han tog över tjänsten som sportchef 2022
Foto: Shamash Oyal

Backen Daniel Norbe har varit spelare i SSK två år. Han tillhör den stomme som började sättas 2022 när klubben tog ett omtag efter att ha klarat negativt kval med nöd och näppe.

-När vi tog beslutet, jag och min familj att stanna så var det egentligen ett ganska lätt beslut i slutänden, säger Norbe till Telgenytt.

När vi når Daniel så befinner han sig på Öland med familjen. Det är de sista dagarna med ledighet innan träningen för spelarna börjar igen på måndag.

-Man får försöka njuta lite av sista ledigheten innan det drar i gång, säger hockeybacken, bördig från Småland.

Men kan ändå se fram emot att starten på förberedelserna och sommarträningen inför säsongen 2024-25 bara är några dagar borta.

-Ja, man börjar ändå komma över lite slutet av säsongen som vi hade, börjar känna revanschlust i kroppen. Det ska bli kul att träffa laget igen och dra i gång så man kan blicka framåt.

Så förra säsongen är helt lagd till handlingarna och fullt fokus framåt?

-Både och skulle jag säga. Vi kan inte göra något åt det som har varit men det har varit väldigt tufft för mig personligen. Jag ljuger om jag säger att jag har släppt det helt och hållet.

Daniel Norbe fortsätter resonera:

-Det har blivit bättre men man är fortfarande sjukt besviken och man går fortfarande ibland runt och grubblar på vad det var som hände egentligen.

-Jag hoppas det blir bättre nu när vi sätter i gång med träningen och man träffar laget.

”Försöker alltid ge 100 procent av mig själv”

Tar man med sig något man vill göra annorlunda för att få ett bättre slutresultat?

-Nu när det lagt sig lite är det klart att vi inför nästa säsong får försöka ta med oss en bra och stabil grundserie. Men vi måste verkligen hitta ett sätt att toppa formen och vara helt redo för slutspel kommande säsong. Vilket vi inte var nu.

Foto: Daniel Hansson

”Skit samma att vi kom tvåa”

Ett antal veckor har gått sedan det blev färdigspelat för SSK och krutröken har lagt sig. Men när Telgenytt efter hand börjat prata med spelare i laget, har de till stor del själva tagit upp diskussionen om sin besvikelse efter den tidiga sortin ur slutspelet. Så även Norbe.

-Vi kommer tvåa i grundserien, det är ju bra. Det är många lag som satsar i den här ligan, så det var väldigt starkt av oss att ha många av de konkurrenterna bakom oss.

-Men nu efter säsongen när det tog slut som det gjorde så känner man ju lite, ”skit samma” att vi kom tvåa i grundserien. Det är inte så att man sitter och är nöjd över det nu.

-Det är i slutspelet det gäller, då spelar det egentligen ingen roll om du kommer etta eller sexa i tabellen. Utan det är då vi ska vara som bäst och det var vi inte.

Siktar mot A-laget: ”Man måste förtjäna sin plats”

Även om HA är en bra liga så är det inte högsta nivå. Vad får dig att stanna kvar i SSK?

-Det är mycket. Innan jag valde att stanna så fanns det ju andra tankar, det var andra lag och ligor som var intresserade. När vi tog beslutet, jag och min familj att stanna, så var det egentligen ett ganska lätt beslut i slutänden.

-Jag trivs enormt bra, med hockeyn framför allt, det som är det viktigaste. Även vid sidan av hockeyn, det är en stor anrik klubb som satsar uppåt.

-Även om det inte gick som vi ville den här säsongen så är jag helt säker på att vi kommer vara med nästa säsong och tampas om det.

Foto: Daniel Hansson

”Stormtrivs”

-Vi har ju ändå börjat en resa efter några tyngre år, det är inte så längesen det var negativt kval. Vi är på rätt väg, hela föreningen är på rätt väg, säger Daniel.

-Jag tror vi kan ha en jäkla rolig resa framför oss, det är riktigt kul att få vara med. Är både glad och tacksam att man har minst två år till här.

-Jag har bara positiva saker att säga om Södertälje, som lag, förening och dess fans. Jag stormtrivs här verkligen.

Gör nytta i det tysta: ”Stora chanser att ta klivet upp”

Som nämnts tidigare i texten börjar barmarksträningen i veckan som kommer. Det är inte något i den delen av förberedelserna som påverkade hur säsongen slutade, det hävdar SSK- backen.

-Nu är det sommarträningen man får ha fokus på. Där har vi haft det riktigt bra uppstyrt de här två somrarna som jag har varit här tidigare. Jag vet att man kommer bygga upp sig och vara helt redo när försäsong och allt det börjar.

-Det är vad som är prio ett just nu, att göra så bra sommarträning som möjligt.

#27 är pålitlig vid blålinjen i powerplay, har utvecklats till en tvåvägsback i SSK
Foto: Shamash Oyal

Grossman har betytt mycket

-Sedan finns det ju alltid saker i spelet att slipa på. Jag tränade exempelvis extra på mitt defensiva spel till den här säsongen som var. Där tycker jag utvecklade mig ganska mycket, känner att jag tog stora kliv framåt där.

-Det är något man vill fortsätta med, samtidigt hålla i min offensiva sida med den rollen jag har att producera framåt. Det är viktigt att man inte glömmer bort det. Som alltid vill man bli bättre på allt men man får säkert bryta ner det och hitta små detaljer som kommer hjälpa mig framåt.

-Inför den här säsongen var det defensiva spelet som jag sa och tycker jag där tog stora kliv, fortsätta med det och försöka vara med och bidra ännu mer, offensivt som defensivt.

Dahlström: ”Inget svårt beslut från min sida”

Speciellt i spelet utan puck och man man-spelet.

-Det kan jag hålla med om. Jag har tagit väldigt mycket hjälp av Nicklas Grossman där, han är väldigt duktig och har en skaplig karriär bakom sig.
Han vet vad det handlar om, är väldigt duktig på att ta fram videoklipp, visa och ge feedback. Både vad man gör bra och vad han tycker man ska jobba på mer.

Grossman har slutat sin roll som fystränare i SSK och kommer fortsättningsvis att coacha i båset. Norbe fortsätter att betona den forne NHL-backens betydelse för hans egna utveckling i det defensiva spelet.

-Efter träningar är han alltid kvar och hjälper en med saker som både han och jag själv känner behöver nötas lite extra. Han har jag mycket att tacka, har hjälpt mig mycket på bara en säsong. Det ska bli kul att fortsätta jobba med honom.

Foto: Daniel Hansson

Hur mycket tar man på sig personligen att ert powerplay hackade?

-Vi var en hel enhet som inte fungerade. Fick det inte att stämma på slutet, det var inte bara jag eller någon annans fel, utan det var alla fem som fick förtroendet.

-Som lag hade vi många PP mot Karlskoga som vi inte utnyttjade, vi hade kunnat avgöra både en och två matcher om vi varit mer effektiva där.

Hade höga förväntningar på sig: ”Jag hade extremt många chanser”

Norbe Självkritisk

-Det är klart att man känner att man sviker laget när jag är en av de som får stort förtroende i den spelformen. Det vet man om i ett slutspel att både powerplay och boxplay är sjukt viktigt, har du bra specialteams kan du vinna matcher på det.

-Det hade vi inte, det är klart att man själv går igenom det och är besviken på sig själv. Framför allt på oss fem som får mycket förtroende. Ingen av oss satt och var glad över det utan vi alla kände ju att vi var besvikna på oss själva, tyvärr råkade vi komma in i en riktig dipp.

-Det var långa stunder under säsongen vi låg på höga procent i powerplay där vi kände att det flöt på väldigt bra. Sedan har vi motståndare som scoutar oss, då gäller det att försöka hitta nya lösningar, vi kom inte riktigt åt Karlskoga.

-Här är något man får ta med sig in i nästa säsong, att man inte kör på samma saker hela tiden utan man måste ha en plan B om det skulle vara så att motståndarna läser en för mycket.

Tycker ändå det fanns spelartyperna och skickligheten för att hitta lösningar i powerplay, men det blir väl så när det låser sig?

-Men man kan inte bara säga så heller, att det låste sig och skita i det, utan det är för dåligt av oss som fick förtroendet. Så det är ju ingen ursäkt men jag tycker ändå att vi skapade en del bra chanser. Vi var inte tillräckligt heta med att trycka in puckarna.

-Nä, det är för dåligt av oss som fick det förtroendet, det finns inte så mycket mer att säga.

Magnus Bogren och Mattias Zackrisson får sällskap av Nicklas Grossman i båset från start kommande säsong
Foto: Daniel Hansson

Nicklas Grossman tar som sagt steget ner i båset som en av tre coacher till hösten. Som ny fystränare har SSK anställt Niclas Bergfors som förut varit utvecklingsansvarig på ungdomssidan. Oavsett bytet anser Daniel Norbe att träningen kommer hålla lika hög nivå som tidigare under Grossman.

-Som fystränare vet jag ingenting, har träffat honom i hallen innan han blev det. Jag känner inte honom men har koll på hans hockeykarriär och är helt övertygad om att det kommer bli bra. Så det kommer bli kul och intressant när det drar i gång på måndag att se hur det blir med honom.

-Grossa kommer säkert att vara med lite och berätta hur vi har jobbat hittills. Sedan har Bergfors säkert sina idéer också. Jag tror det kan bli jättebra.

Vad har du för uppmaning till de som tvekar på att skaffa säsongskort?

-Det låter klyschigt, men de betyder mer än vad man tror med det stödet de ger. Vi ska vara väldigt glada över de fans vi har och hoppas verkligen att vi kommer att ha samma stöd nästa år.

-Förhoppningsvis kommer det ännu fler och hoppas att vi kan bjuda dem på något bra tillbaka. Se till att ta lärdom av den här säsongen och inte göra dem besvikna igen.

-Jag hoppas att så många som möjligt ser det som vi. Att den resan vi har påbörjat nu slutade inte alls som vi ville förra säsongen men att vi är på rätt väg i föreningen.

-Är helt säker på att vi kommer ha ett riktigt bra lag på banan när nästa säsong drar i gång igen. Tror vi kan bjuda på en bra och rolig hockey, hoppas så många som möjligt vill komma och stötta oss.



Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 21 april 2024 13:06

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors