Företag i fokus:

Stora skillnader när elever betygsätts i gymnasiet

Täljegymnasiet

Foto: Alexander Isa

Betygsättningen i svenska gymnasieskolor är inte likvärdig, och nu ska regeringen utreda hur den ska bli mer rättvis. Så här generösa är skolorna i Södertälje kommun. 

Forskare och skolmyndigheter har återkommande konstaterat att det finns stora brister i likvärdighet när det gäller betygsättning i Sverige. Ett betyg kan betyda något i den ena skolan och något annat i en annan – vilket gör att elever från olika gymnasieskolor får olika förutsättningar att komma in på högskoleutbildningar eller att klara gymnasieexamen. 

I höstas kom Riksrevisionen fram till att de insatser som hittills gjorts inte gett önskat resultat och på deras rekommendation har nu regeringen beslutat att utreda hur betygssättningen kan bli mer rättvis. 

– Om betygen inte rättvisande speglar elevers kunskaper kan det leda till negativa konsekvenser både för individ och samhälle. Det är därför viktigt att åtgärda de brister i systemet som synliggörs, sa skolminister Lotta Edholm (L) i ett pressmeddelande när utredningen presenterades.

Ett av få sätt att undersöka likvärdig betygssättning är att jämföra betyget på nationella provet och på betyget i hela kursen, vilket Skolverket gör varje år. Utifrån siffrorna går det inte att säga om eleverna har fått för höga eller låga betyg: det finns inga statliga regler för hur stor avvikelsen mellan prov- och kursresultat får vara och lärare kan göra bedömningen att elever nått kunskapsmålen även om de hade lägre betyg på provet.

Däremot går det att jämföra skolorna med andra skolor med liknande resultat på de nationella proven – och på så sätt se om en skola är mer eller mindre generös i sin betygssättning.

Kan ge negativa konsekvenser både för individ och samhälle enligt skolminister Lotta Edholm (L). Arkivbild

Generösa betyg i fem kurser i Södertälje

Newsworthy har analyserat skillnaden mellan provresultat och betyg i 15 kurser vid fem gymnasieenheter i Södertälje från vårterminen 2022. För varje kurs och varje skola har vi jämfört andelen elever som fått ett högre betyg på kursen som helhet än på nationella provet med andra skolor som har ungefär samma provresultat. I fem av de här kurserna var betygsättningen generösare än på i liknande skolor. I åtta var betygsättningen restriktivare.

På NTI Gymnasiet Södertälje var betygen generösare än i jämförda skolor i ett av tre kurser. I till exempel matematik 3c fick 29 procent av eleverna ett högre betyg på kursen än på nationella provet under vårterminen 2022. På de 35 andra skolor i landet som hade ungefär samma resultat på nationella provet var det i snitt 24 procent som fick ett högre betyg på kursen än på provet och NTI Gymnasiet Södertälje tillhör de skolor i jämförelsen som var mer generösa. På S:ta Ragnhildgymnasiet var man däremot restriktivare än jämförda skolor i fyra av fyra kurser.

Större avvikelse i friskolor

Skolornas avvikelser ändras ofta från år till år och från ämne till ämne. Generellt är det vanligare med högre kursbetyg i relation till provresultaten i friskolor. I Södertälje gick samtliga jämförda elever på friskolor. Enligt Skolverket är det också vanligare med generösare rättning av de nationella proven i friskolor, vilket kan innebära att skillnaden mellan kommunala och enskilda huvudmän kan vara ännu större i verkligheten. 

Samtidigt är skillnaderna mellan olika friskolor och olika kommunala skolor stor. Det finns friskolor som är mycket restriktiva och kommunala som är generösa och skillnaderna mellan de olika skoltyperna kan förklara en liten del av skillnaderna i betygssättning i relation till provresultaten, skriver Skolverket. De pekar också på att det förekommer relativ betygssättning, att betygen sätts i relation till klasskamraterna. Ju högre prestationsnivå i undervisningsgruppen desto mer restriktivare betygssättning.

Kurserna där högst andel fått högre betyg på kursen än på provet

SkolaKursAndel som fått högre betygI förhållande till liknande skolor*
Praktiska Gymnasiet SödertäljeMatematik 1A97 %
Örjanskolan gymSvenska 361 %Mycket generösare
Praktiska Gymnasiet SödertäljeSvenska 150 %
Mälardalens Tekniska GymnasiumSvenska 339 %Generösare
VackstanäsgymnasietSvenska 138 %Kring medel
Praktiska Gymnasiet SödertäljeEngelska 537 %
VackstanäsgymnasietEngelska 636 %Generösare
VackstanäsgymnasietMatematik 1A32 %Kring medel
Örjanskolan gymEngelska 631 %Generösare
NTI Gymnasiet SödertäljeMatematik 3C29 %Generösare

Skolor som räknas som ”mycket generösare” tillhör den tiondel där störst andel elever som fått ett högre betyg på kursen än på provet. Källa: Skolverket

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2023 05:00
Senast uppdaterad: 28 februari 2023 23:00

Ska du ha en privat fest – Det här behöver du veta

Öl skål beer fest

Foto: Pexels

Ska du ha en privat fest? Nu påminner Södertälje kommun om vikten av att söka tillfälligt serveringstillstånd i god tid inför vårens och sommarens fester i hyrda lokaler där alkohol ska serveras.

– Många glömmer bort eller inte känner till att de behöver ansöka om serveringstillstånd, och då kommer ansökningarna in för sent, säger Paula Lindström, tillståndshandläggare i Södertälje kommun.

(Annonslänk)

När våren och sommaren närmar sig ökar antalet festliga tillställningar som bröllop, dop och studentfiranden. För de som planerar att hålla sina fester i hyrda lokaler, där alkoholservering är önskvärd, påminner Södertälje kommun om vikten av att ansöka om tillfälligt serveringstillstånd. Detta gäller särskilt om lokalen normalt används för försäljning av livsmedel, som en restaurang eller ett café, och inte redan har ett befintligt serveringstillstånd.

Privatpersoner som vill servera alkohol på sina privata tillställningar måste ansöka om tillståndet för slutna sällskap hos kommunen. Även de som redan innehar ett stadigvarande serveringstillstånd men behöver göra tillfälliga ändringar, som förlängd serveringstid, måste göra en ny ansökan. Handläggningstiden för dessa tillstånd uppgår normalt till mellan tre och fyra veckor, så det är viktigt att ansöka i god tid för att undvika komplikationer och förseningar.

– Vi råder dig som ska ha fest att kolla upp vad som gäller i den lokal där du ska vara. Och du får gärna ringa eller mejla till oss för att fråga om råd, säger Paula Lindström.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 16 april 2024 00:59

DEBATT: Liberalerna satsar en halv miljard på skolan

2022_05_Skola-bok

Foto: Alexander Isa

En bra skolgång stärker barns och ungas framtidsutsikter och möjligheter att leva ett meningsfullt liv efter egna villkor. Det förebygger utanförskap, kriminalitet och ohälsa. Men skolan fungerar inte utan lärare som varje dag arbetar för att ge barn kunskaperna som krävs för att bygga sitt eget liv.

(Annonslänk)

Den ekonomiska situationen i samhället har pressat skolorna hårt och runt om i landet larmas det om varsel. Därför prioriterar Liberalerna skolan med ett av de största tillskotten i en vårändringsbudget under de senaste 20 åren: 500 miljoner kronor. Det motsvarar drygt 1300 lärartjänster i ett halvår.

Skolan står inför stora utmaningar och det kräver resurser. Andra partier kan prioritera annat men vi kommer alltid att sätta skolan först. Det finns ingen bättre investering än att investera i nästa generation. För Södertälje kommer detta innebära cirka 4-5 miljoner kronor att investera i skolan. 

”Kanske kan dessa nya pengar gå till södertäljeeleverna”

Det är särskilt tacksamt eftersom att majoriteten i Södertälje lyckats slarva bort ett tidigare statsbidrag av liknande storlek för skolböcker. Kanske kan dessa nya pengar gå till att södertäljeeleverna får nya skolböcker ändå. 

Gång på gång täcker regeringen upp för att Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet inte satsar tillräckligt på skolan i Södertälje. Det är inte hållbart. Södertäljes elever måste kunna räkna med en välfinansierad skola även om olyckan skulle inträffa och utbildningsdepartementet hamnar under kontrollen av ett annat parti än Liberalerna. 

För att återuppbygga kunskapsnationen Sverige behöver svensk skola återgå till grunderna. Vi behöver stärka lärarnas auktoritet i klassrummen och se till att vi får bort stöket i klassrummen. Den vansinniga digitaliseringshetsen måste upphöra och skolböckerna måste tillbaka in klassrummen. 

Vi vet att detta inte är tillräckligt. Det är inte en mirakelkur som kommer att lösa alla problem, men det är ett tillskott som kan lätta på den ekonomiska bördan. Framöver fortsätter Liberalerna som Sveriges skolparti vårt arbete med att återupprätta en stark kunskapsskola med fokus på faktakunskaper och förmågor som att läsa, skriva och räkna.

Metin Hawsho,
gruppledare Liberalerna Södertälje

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:57

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors