Företag i fokus:

Guldgänget från Södertälje föll på mållinjen i Talang

IMG_9504 2

Skrämdump: Tv4

18 elever från Kuba Dance Company från Södertälje föll på mållinjen när semifinalen i Talang avgjordes under fredagskvällen.

Den tredje februari fick de stående ovationer och fyra solklara ”Ja” från Talang-juryn. Ikväll var det dags för semifinal som gjordes upp av fem aktörer. Kuba dance company tog sig vidare till topp tre under kvällens tävling, men till finalplatsen fanns det endast två platser att dela ut.

Ena platsen kneps av matematikgeniet Samet som briljerade och fick svenska folkets röster. Kvar stod Guldgänget, Kuba dance company från Södertälje, mot sjuåriga Helena och hennes mamma Madelene som rest hela vägen från Spanien för att medverka i Talang.

När den den sista finalplatsen slutligen skulle delas ut gjordes det av juryn som röstade på sin favorit.

– Jag vill se mer av Kuba dance company, sade jurymedlemmen, Viktor Norén, och lade sin röst på guldgänget från Södertälje.

Dock gick det inte hela vägen. Resterande jurymedlemmar lade sina röst på andra aktören, Helena och mamma Madelene, och därmed tog resan slut för dansläraren Mara Izgin och eleverna på Kuba Dance Company.

– När ni gjorde er audition så sa jag att ni är en dansgrupp som är verkligen behövs i Sverige och det står jag fortfarande fast vid, sade Johanna Nordström.

Men för Södertälje lever hoppet vidare. När finalen i Talang går av stapeln den 17 mars intas scenen av Södertäljebon, 18-åringen Nour Al Jabiri, som fick en golden buzzer den 27 januari och därmed en direktplats till finalen i Talang.

Noor Al Jabiri från Södertälje. Pressbild: Talang / TV4.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 mars 2023 21:51
Senast uppdaterad: 10 mars 2023 21:51

Kommunanställd tvingas lämna – avslöjad för fusk

Sodertalje-kommun

Foto: Alexander Isa

En anställd vid Södertälje kommun har upptäckts för att ha både tagit emot lön och fakturerat kommunen genom eget bolag för samma arbete, det rapporterar LT.

Enligt en uppgiftslämnare till LT har en kommunanställd nyligen tvingats lämna sin tjänst. Detta efter att ha blivit avslöjad för ekonomiskt bedrägeri genom att ta emot lön från kommunen samtidigt som personen fakturerade kommunen för samma arbetsinsatser genom ett eget bolag.

Detta ska ha pågått under en längre tid utan kommunens vetskap och upptäcktes förra året när en annan anställd inom kommunen larmade om oegentligheterna.

LT har bekräftat att personen deltog i ett evenemang som kommunens representant under en ledig dag, men fakturerade arrangörerna över 3 000 kronor genom sitt privata bolag.

– Det hela ledde till att den här personen fick säga upp sig för att slippa polisanmälan, säger uppgiftslämnaren till tidningen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 januari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 25 januari 2024 08:29

Stor satsning på infrastrukturen planerad för Södertälje

C

Gustav Hemming (C). Pressbild

Trafikverket presenterade förra veckan sitt inriktningsunderlag för infrastrukturplaneringen, med särskilt fokus på Södertäljes roll i den regionala utvecklingen.

Den 15 januari lade Trafikverket fram sitt inriktningsunderlag för den kommande planperioden 2026–2037. Underlaget, som även skickades på extern remiss, inkluderar Södertälje som en viktig del av regionens infrastrukturella framtid. Enligt Gustav Hemming (C), behöver Stockholmsregionen, inklusive Södertälje, betydande investeringar för att stärka och säkra sin infrastruktur.

(Annonslänk)

– Från ett Stockholmsperspektiv är insatser för att säkra framkomligheten genom Södertälje, en bättre järnväg mellan Oslo och Stockholm och nya stambanor starkt motiverade både för beredskapen för konkurrenskraften och för klimatet, säger Hemming (C), infrastrukturregionråd i Region Stockholm.

Trafikverket betonade vikten av att noggrant utvärdera kostnader och nyttor i nya infrastrukturprojekt, med en prioritering på drift och underhåll. I dagsläget saknas dock finansiering för nya infrastrukturprojekt. Dessutom uppmärksammas ett finansieringsgap på cirka 140 miljarder kronor som krävs för att underhålla befintlig infrastruktur.

– Vi har en stor underhållsskuld i Stockholmsregionen och i landet i övrigt. Regeringen behöver skjuta till mer pengar till regionerna i länsplanerna. Att Trafikverket och regeringen pratar om beredskap saknar trovärdighet när regeringen inte tillför de medel som behövs, Gustav Hemming (C), infrastrukturregionråd.

Slutligen framhåller Trafikverket utmaningen med att nå de uppsatta klimatmålen med de nuvarande styrmedlen, vilket kan påverka både regional och nationell infrastrukturutveckling. Denna situation understryker behovet av förnyade ansträngningar och strategier för att säkerställa en hållbar och effektiv infrastruktur i Södertälje och Stockholmsregionen.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 januari 2024 19:51
Senast uppdaterad: 24 januari 2024 19:51

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors