Företag i fokus:

Efterfrågan på el ökar – ”Vi måste agera nu”

El eluttag

Foto: Alexander Isa

Vi måste agera nu, för att möta framtidens elbehov – det är slutsatsen i en ny rapport från branschorganisationen Energiföretagen Sverige. Att bygga ut elproduktion och elnät i takt med den omställning som sker i industri och samhälle är en viktig förutsättning för såväl regional tillväxt som svensk konkurrenskraft.

Viktigaste åtgärden här och nu är politiska beslut som kortar tillståndsprocesserna – det menar vd Åsa Pettersson och regionchef Catherine Lillo på Energiföretagen.

Sverige elektrifieras på nytt. Transportsektorn går över till eldrift, nya anläggningar byggs för batteritillverkning och tillverkningsindustrin ska bli fossilfri. Bland annat. Omställningen är ett led i Sveriges mål att bli ett fossilfritt land 2045, men det är också en medveten satsning från näringslivet när allt fler kunder efterfrågar klimatneutrala produkter.

Omställningen väntas bidra till regional tillväxt, arbetstillfällen och ökad konkurrenskraft; positiva effekter som de allra flesta välkomnar. Den andra sidan av myntet är att vårt elbehov ökar kraftigt kommande tjugo år, vilket kommer påverka Mittsverige som redan producerar mindre el än norra Sverige. Därmed ökar också behovet av att etablera och bygga såväl ny elproduktion som nya elnät.

Förra året producerade Sverige 170 TWh och elanvändningen var 140 TWh. Men redan 2030 väntas elbehovet öka till 210 TWh, vilket innebär att vi går från ett överskott till ett underskott. Då ska vi ta i beaktande att elområde 3, där Södertälje, Stockholm och Göteborg ligger, redan idag har ett underskott på el – ett gap som kommer att öka till 30 Twh år 2030.

Catherine Lillo, Regionchef Mitt Energiföretagen. Åsa Pettersson, VD Energiföretagen.

Med tanke på hur snabbt elbehovet växer och hur viktig omställningen är för hela Sverige – bör det ligga allra högst upp på den politiska dagordningen att göra allt vad man kan för att skapa rätt förutsättningar för att bygga ut det svenska elsystemet i takt med samhällets behov.

Vi menar att industrin och näringslivet är tydliga med sitt behov av el, men att utvecklingen går för långsamt på grund av politisk oenighet och trög lagstiftning. För att rusta Sverige för framtiden föreslår vi därför att regering och riksdag börjar med följande åtgärder:

• Det är kritiskt att snarast korta tiden det tar att bygga både elnät och elproduktion. Idag tar det alldeles för lång tid. Vi bör överväga att hantera ärenden med parallella myndighetsprocesser, att stamnätet pekas ut som riksintresse och införa incitament för vindkraftsetableringar. Vi behöver också incitament som gör att Sveriges kommuner välkomnar ny elinfrastruktur, på samma sätt som man välkomnar företag och andra samhällskritiska etableringar.

• För att möta ett framtida kraftigt ökat elbehov och nå klimatmålen krävs en från samhället beslutad planeringsram med delmål, förändrade lagar och regler och nya arbetssätt. Att fortsätta som vi hittills har gjort kommer inte att räcka. För det syftet föreslår Energiföretagen att det tillsätts en funktion inom Regeringskansliet som håller i detta arbete över tid. Styrning av myndigheterna så att målen kan nås och planen kan genomföras blir en central uppgift för funktionen.

Det är bråttom. Ska vi klara omställningen måste beslut fattas här och nu, med sikte på den elförsörjning som behöver finnas på plats i framtiden.

Åsa Pettersson, VD Energiföretagen
Catherine Lillo. Regionchef Mitt Energiföretagen

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 mars 2023 19:41
Senast uppdaterad: 12 mars 2023 19:41

Tre företag nominerade till Årets Cityföretag 2023

x1000w-Jarnagatan-sommar-2021-1120x700-1

Foto: Södertälje City

Södertälje City har offentliggjort de tre nomineringarna till Årets Cityföretag 2023, en utmärkelse som syftar till att hylla lokala verksamheter för deras bidrag till stadens puls och attraktionskraft.

I en nyligen genomförd presentation avslöjade Södertälje City de tre nominerade företagen för Årets Cityföretag 2023. Denna utmärkelse, som årligen delas ut av Södertälje City, erkänner de företag som spelar en betydande roll i att stärka såväl sin egen position som den övergripande attraktionskraften hos stadskärnan.

Genom att erbjuda exceptionell service bidrar de nominerade verksamheterna till att skapa nöjda besökare som bär med sig en positiv bild av Södertälje.

(Annonslänk)

De nominerade för årets pris är Caesar’s, ICA Kringlan och Johnells, vilka alla har utmärkt sig genom sitt engagemang för kvalitet och service. Dessa företag har enligt nominerigen på sitt sätt bidragit till att Södertäljes stadskärna förblir en levande och välkomnande destination för både lokalbefolkningen och besökare.

Vinnaren av Årets Cityföretag 2023 kommer att koras under Södertäljegalan den 16 april, en händelse som syftar till att främja det lokala näringslivet och uppmärksamma de organisationer, företag och personer som spelar en viktig roll för staden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 mars 2024 19:07
Senast uppdaterad: 20 mars 2024 19:07

Södertälje City återigen värd för prestigefyllt jurybesök

IMG-20240318-WA0028

Dikran Masso, från Telge fastigheter.
Foto: Södertälje City

För andra året i följd välkomnade Södertälje juryn för utmärkelsen Årets Stadskärna, vilket markerar ytterligare en viktig milstolpe i stadens utveckling och samarbete mellan lokala aktörer.

Södertälje hade åter äran att stå värd för jurybesöket i tävlingen om Årets Stadskärna, en händelse som för andra året i rad belyser stadens framsteg och engagemang för utveckling. En bred koalition av näringsidkare, fastighetsägare, tjänstemän och politiker samlades för att välkomna jurymedlemmarna och demonstrera de framsteg och projekt som genomförts för att förbättra stadskärnan.

VD för Södertälje City, Aljoša Lagumdžija (till höger), här tillsammans med medarbetare från ICA och Lindex i Södertälje centrum.
Foto: Södertälje City

Staden framhöll med stolthet flera initiativ som bidragit till dess dynamik det gångna året. Bland dessa fanns de uppskattade sommarplatserna, Mötesplats Södertälje och den populära Södertäljefestivalen. Vidare belystes viktiga långsiktiga projekt som Marenplan, utvecklingen av Slussholmen, det nya hotellet och Lunakvarteret, vilka tillsammans signalerar en spännande framtid för stadens hjärta.

Ett besök till Tom Tits Experiment, som uppskattats som ”stockholmarnas favoritmuseum”, stod också på agendan. Juryn fick uppleva en guidad tur och avnjuta en trevlig lunch, vilket gav en ytterligare dimension till deras besök i Södertälje. Projektet Mötesplats Södertälje, med dess fokus på barns rörelse och sommaraktiviteter, presenterades också som ett framgångsexempel på hur staden blir mer levande och inkluderande.

Avslutningsvis kommer Södertälje att delta i ett digitalt möte med juryn den 9 april, med spänning inför den 16 april då de nominerade städerna tillkännages på Svenska stadskärnors sociala medier. Södertäljes återkommande värdskap för detta prestigefyllda jurybesök understryker stadens ambition och dedikation till att kontinuerligt förbättra och revitalisera sin stadskärna.

Robil Haidari (C) och Håkan Buller (S), ordförande för stadsbyggnadsnämnden
Foto: Södertälje City

Foto: Södertälje City

Foto: Södertälje City

Foto: Södertälje City

Foto: Södertälje City

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 mars 2024 16:56
Senast uppdaterad: 20 mars 2024 16:56

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors