Företag i fokus:

Efterfrågan på el ökar – ”Vi måste agera nu”

El eluttag

Foto: Alexander Isa

Vi måste agera nu, för att möta framtidens elbehov – det är slutsatsen i en ny rapport från branschorganisationen Energiföretagen Sverige. Att bygga ut elproduktion och elnät i takt med den omställning som sker i industri och samhälle är en viktig förutsättning för såväl regional tillväxt som svensk konkurrenskraft.

Viktigaste åtgärden här och nu är politiska beslut som kortar tillståndsprocesserna – det menar vd Åsa Pettersson och regionchef Catherine Lillo på Energiföretagen.

Sverige elektrifieras på nytt. Transportsektorn går över till eldrift, nya anläggningar byggs för batteritillverkning och tillverkningsindustrin ska bli fossilfri. Bland annat. Omställningen är ett led i Sveriges mål att bli ett fossilfritt land 2045, men det är också en medveten satsning från näringslivet när allt fler kunder efterfrågar klimatneutrala produkter.

Omställningen väntas bidra till regional tillväxt, arbetstillfällen och ökad konkurrenskraft; positiva effekter som de allra flesta välkomnar. Den andra sidan av myntet är att vårt elbehov ökar kraftigt kommande tjugo år, vilket kommer påverka Mittsverige som redan producerar mindre el än norra Sverige. Därmed ökar också behovet av att etablera och bygga såväl ny elproduktion som nya elnät.

Förra året producerade Sverige 170 TWh och elanvändningen var 140 TWh. Men redan 2030 väntas elbehovet öka till 210 TWh, vilket innebär att vi går från ett överskott till ett underskott. Då ska vi ta i beaktande att elområde 3, där Södertälje, Stockholm och Göteborg ligger, redan idag har ett underskott på el – ett gap som kommer att öka till 30 Twh år 2030.

Catherine Lillo, Regionchef Mitt Energiföretagen. Åsa Pettersson, VD Energiföretagen.

Med tanke på hur snabbt elbehovet växer och hur viktig omställningen är för hela Sverige – bör det ligga allra högst upp på den politiska dagordningen att göra allt vad man kan för att skapa rätt förutsättningar för att bygga ut det svenska elsystemet i takt med samhällets behov.

Vi menar att industrin och näringslivet är tydliga med sitt behov av el, men att utvecklingen går för långsamt på grund av politisk oenighet och trög lagstiftning. För att rusta Sverige för framtiden föreslår vi därför att regering och riksdag börjar med följande åtgärder:

• Det är kritiskt att snarast korta tiden det tar att bygga både elnät och elproduktion. Idag tar det alldeles för lång tid. Vi bör överväga att hantera ärenden med parallella myndighetsprocesser, att stamnätet pekas ut som riksintresse och införa incitament för vindkraftsetableringar. Vi behöver också incitament som gör att Sveriges kommuner välkomnar ny elinfrastruktur, på samma sätt som man välkomnar företag och andra samhällskritiska etableringar.

• För att möta ett framtida kraftigt ökat elbehov och nå klimatmålen krävs en från samhället beslutad planeringsram med delmål, förändrade lagar och regler och nya arbetssätt. Att fortsätta som vi hittills har gjort kommer inte att räcka. För det syftet föreslår Energiföretagen att det tillsätts en funktion inom Regeringskansliet som håller i detta arbete över tid. Styrning av myndigheterna så att målen kan nås och planen kan genomföras blir en central uppgift för funktionen.

Det är bråttom. Ska vi klara omställningen måste beslut fattas här och nu, med sikte på den elförsörjning som behöver finnas på plats i framtiden.

Åsa Pettersson, VD Energiföretagen
Catherine Lillo. Regionchef Mitt Energiföretagen

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 mars 2023 19:41
Senast uppdaterad: 12 mars 2023 19:41

Stor succé för SBBK Street Basket Challenge

ED6565AD-546F-430F-BB2D-F736C9DA8537

Foto: Privat

SBBK:s årliga skolturnering i street basket har återigen visat sig vara en kraftfull samlande händelse, med över 80 deltagande klasslag från Södertälje och Nykvarn. Elektrisk stämning, engagerade lärare och kämpande elever satte färg på veckans matcher.

– SBBK vill tacka alla lärare, elever och skolor för det fina engagemanget, supporten för varandra och för alla härliga matcher som spelats under gruppspelet, säger Alexander Wikner, Barn & Ungdomsansvarig SBBK, till Telgenytt.

Den gångna veckan har varit allt annat än vanlig för eleverna i Södertälje och Nykvarn, då SBBK arrangerade sin årligen återkommande Street Basket Challenge. Turneringen, som sträckte sig över tre dagar, lockade inte mindre än 82 klasslag från 14 olika skolor att visa upp sina basketfärdigheter i en vänlig men tävlingsinriktad miljö.

SBBK Street Basket Challenge lockar många deltagare.
Foto: Privat

Evenemanget inleddes den 5 mars med tävlingar för årskurs 3, följt av årskurs 4 den 6 mars, och avslutades återigen med årskurs 5 den 7 mars. Spelare, lärare och åskådare fyllde arenan med en elektrisk atmosfär som var palpabel under de många matcherna. Lärarnas engagemang i coachandet och elevernas entusiasm både på och utanför planen bidrog till en minnesvärd upplevelse för alla inblandade.

Street basket, som spelas 3 mot 3 med förenklade regler för att göra sporten tillgänglig för alla, valdes som turneringens format. Detta bidrog till en inkluderande och uppmuntrande atmosfär där sportens glädje och gemenskap stod i centrum. Matcherna dömdes skickligt av elever som studerar på basketprofilen vid Rosenborg samt vid NIU, basketgymnasiet, vilket gav en extra dimension av kamratskap och lärande till evenemanget.

Höjdpunkten för Street Basket Challenge är planerad till den 23 mars, då superfinalerna kommer att spelas i Täljehallen. Där väntar semifinaler, finaler och bronsmatcher för varje årskurs.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 9 mars 2024 23:14

Socialdemokraterna kickstartar Europavalet med dörrknackning

423600159_426036053225498_2351739099509638804_n

Socialdemokraternas Sarkis Khatchadourian knackar dörr i Södertälje inför Europaparlamentsvalet
Pressbild

Socialdemokraterna inleder idag, söndag, sin nationella valupptakt inför det kommande Europaparlamentsvalet, med en ambitiös plan att knacka dörr över hela Sverige. En digital sändning från Sveavägen 68 med partiledare och kandidater markerar startskottet för denna omfattande kampanj.

I en tid där digital kommunikation dominerar, väljer Socialdemokraterna att återgå till de klassiska metoderna av politisk handling genom att arrangera en omfattande dörrknackningskampanj över hela landet. Denna personliga approach syftar till att stärka banden till väljarna och diskutera partiets visioner och mål inför det kommande Europaparlamentsvalet.

(Annonslänk)

Valupptakten, som äger rum idag söndag, markerar början på en intensiv kampanjperiod och startar med en digital sändning direkt från Socialdemokraternas huvudkontor på Sveavägen 68. Sändningen leds av Gösta Brunnander, partiets valledare, med speciell medverkan av partiledaren Magdalena Andersson. Under eventet kommer företrädare och kandidater att delta digitalt från sina dörrknackningsplatser runtom i landet.

I Södertälje, en av de många städer där Socialdemokraterna aktivt kommer att bedriva sin kampanj, kommer partisekreterare Tobias Baudin att tillsammans med kandidaten Sarkis Khatchadourian personligen delta i dörrknackningen med start klockan 13:15.

Genom att kombinera traditionella kampanjmetoder med modern teknik hoppas Socialdemokraterna kunna mobilisera stöd och öka medvetenheten om de viktiga frågor som står på spel i det kommande Europaparlamentsvalet.

Läs även: – Södertäljebon Khatchadourian kandiderar i Europavalet

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 9 mars 2024 21:45

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors