Företag i fokus:

Efterfrågan på el ökar – ”Vi måste agera nu”

El eluttag

Foto: Alexander Isa

Vi måste agera nu, för att möta framtidens elbehov – det är slutsatsen i en ny rapport från branschorganisationen Energiföretagen Sverige. Att bygga ut elproduktion och elnät i takt med den omställning som sker i industri och samhälle är en viktig förutsättning för såväl regional tillväxt som svensk konkurrenskraft.

Viktigaste åtgärden här och nu är politiska beslut som kortar tillståndsprocesserna – det menar vd Åsa Pettersson och regionchef Catherine Lillo på Energiföretagen.

Sverige elektrifieras på nytt. Transportsektorn går över till eldrift, nya anläggningar byggs för batteritillverkning och tillverkningsindustrin ska bli fossilfri. Bland annat. Omställningen är ett led i Sveriges mål att bli ett fossilfritt land 2045, men det är också en medveten satsning från näringslivet när allt fler kunder efterfrågar klimatneutrala produkter.

Omställningen väntas bidra till regional tillväxt, arbetstillfällen och ökad konkurrenskraft; positiva effekter som de allra flesta välkomnar. Den andra sidan av myntet är att vårt elbehov ökar kraftigt kommande tjugo år, vilket kommer påverka Mittsverige som redan producerar mindre el än norra Sverige. Därmed ökar också behovet av att etablera och bygga såväl ny elproduktion som nya elnät.

Förra året producerade Sverige 170 TWh och elanvändningen var 140 TWh. Men redan 2030 väntas elbehovet öka till 210 TWh, vilket innebär att vi går från ett överskott till ett underskott. Då ska vi ta i beaktande att elområde 3, där Södertälje, Stockholm och Göteborg ligger, redan idag har ett underskott på el – ett gap som kommer att öka till 30 Twh år 2030.

Catherine Lillo, Regionchef Mitt Energiföretagen. Åsa Pettersson, VD Energiföretagen.

Med tanke på hur snabbt elbehovet växer och hur viktig omställningen är för hela Sverige – bör det ligga allra högst upp på den politiska dagordningen att göra allt vad man kan för att skapa rätt förutsättningar för att bygga ut det svenska elsystemet i takt med samhällets behov.

Vi menar att industrin och näringslivet är tydliga med sitt behov av el, men att utvecklingen går för långsamt på grund av politisk oenighet och trög lagstiftning. För att rusta Sverige för framtiden föreslår vi därför att regering och riksdag börjar med följande åtgärder:

• Det är kritiskt att snarast korta tiden det tar att bygga både elnät och elproduktion. Idag tar det alldeles för lång tid. Vi bör överväga att hantera ärenden med parallella myndighetsprocesser, att stamnätet pekas ut som riksintresse och införa incitament för vindkraftsetableringar. Vi behöver också incitament som gör att Sveriges kommuner välkomnar ny elinfrastruktur, på samma sätt som man välkomnar företag och andra samhällskritiska etableringar.

• För att möta ett framtida kraftigt ökat elbehov och nå klimatmålen krävs en från samhället beslutad planeringsram med delmål, förändrade lagar och regler och nya arbetssätt. Att fortsätta som vi hittills har gjort kommer inte att räcka. För det syftet föreslår Energiföretagen att det tillsätts en funktion inom Regeringskansliet som håller i detta arbete över tid. Styrning av myndigheterna så att målen kan nås och planen kan genomföras blir en central uppgift för funktionen.

Det är bråttom. Ska vi klara omställningen måste beslut fattas här och nu, med sikte på den elförsörjning som behöver finnas på plats i framtiden.

Åsa Pettersson, VD Energiföretagen
Catherine Lillo. Regionchef Mitt Energiföretagen

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 mars 2023 19:41
Senast uppdaterad: 12 mars 2023 19:41

Viktiga poäng står på spel för NIF

Jesper-Lindström

Jesper Lindström. Foto: RG Foto-Media

Det står mer på spel än 3 poäng för Jesper Lindström som ställs mot sin bror under söndagen.


Svenska Superligan Herr
Omgång 19

Nykvarns IBF (12) – FBC Kalmarsund (6)
Matchstart: 17:00

Nykvarn: 
F, F, F, F, F
Kalmarsund: V, V, V, V, V

NIF står inför en utmanande uppgift när de tar emot FBC Kalmarsund i den 19:e omgången av SSL i Furuborghallen.

Efter en tuff förlust mot AIK, där matchen avgjordes på straffar till AIK:s fördel, befinner sig NIF nu på en 12:e plats i tabellen. Efter lördagens resultat finns det risk att nykomlingen hamnar under nedflyttningsstrecket vid en förlust.

Albin och Nicklas Hedstål har varit med om detta förr, frågan är om Nicklas kan utjämna till 1–1 i matcher. Foto: Per Wiklund

Söndagens match förväntas bli en intensiv batalj, särskilt med den extra kryddan att tränaren Nicklas Hedstål möter sin son Albin Hedstål i bortalaget. Rond 1 gick till Albin och Kalmarsund, men nu står det ännu mer på spel för NIF, som känner av konkurrensen från nykomlingen Karlstad som har samma poäng men en match mer spelad. Det blir en spännande match där varje poäng blir avgörande för att undvika nedflyttningsstrecket.

Jonny, Gustav, Jesper Lindström ställs mot Tobias Lindström. Foto: Per Wiklund

Kalmarsund går in i matchen med en imponerande 6–3 seger över Pixbo IBK och har nu säkrat sin femte raka vinst. Gästerna har dock haft en utmanande höst enligt flera experter. En av de tidigare matcherna var mot just NIF, där Kalmarlaget till sist lyckades säkra segern efter förlängning.

Den framstående världsklasspelaren Kim Nilsson har varit frånvarande i flera matcher på grund av skada, men har nyligen återvänt till matchprotokollet. Hans närvaro blir avgörande för Kalmarsund att kunna nå ända till slutspelet.

Denna match innebär inte bara en spännande drabbning mellan två lag, utan bjuder även på ännu en inbyggd familjebatalj. För NIF står tränare och pappan Jonny samt bröderna Gustav och Jesper Lindström i rampljuset, och för Kalmarsund är det ingen mindre än Tobias Lindström.

Familjebanden är tydliga, och den inre tävlingsandan lär vara på topp när familjen Lindström och Hedstål möter varandra på planen. För publiken blir det en möjlighet att bevittna den extra intensiteten och passionen som uppstår när familjemedlemmar står på varsin sida av planen.

#2 Dennis Andersson med ett leende på läpparna under uppvärmningen mot AIK. Foto: Per Wiklund

En spelare med en speciell koppling till NIF är backen Dennis Andersson. Trots att han tidigare representerade Salems IF har han nu återvänt till sina ungdomsår i NIF. Andersson genomgick svåra personliga prövningar och valde att flytta tillbaka hem för att främja sitt välmående. Det återstår att se hur mycket speltid han får mot sitt gamla lag, men framförallt ska det bli kul att få se Andersson tillbaka i NIF-tröjan och önskar honom allt det bästa.

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 januari 2024 12:45
Senast uppdaterad: 28 januari 2024 12:45

Nu är anmälan öppen för årets nomineringar

0508CE15-9154-46F5-B412-2ADBC2A478F8

Tidigare vinnare; Kvinnovation och Mamma United.

Nu har anmälan öppnat för den årliga nomineringen till Jämställdhetspriset. Vem tycker du bör prisas?

Varje år delar Södertälje kommunen, tillsammans med flera aktörer, ut utmärkelsen Jämställdhetspriset. Ett pris till en person, förening eller företag som haft stor betydelse för jämställdheten i Södertälje. 

Jämställdhetspriset handlar bland annat om att kvinnor, män, flickor och pojkar ska ha samma inflytande att forma samhället och sina egna liv.

Nu är det dags att nominera den du tycker är värd att belönas med jämställdhetspriset 2024. I fjol tilldelades utmärkelsen till Mamma United, ett samarbete med SBB, Victoriahem i Södertälje och mödrar i Ronna och Fornhöjden.

”Föreningen har med stort engagemang, långsiktighet och tålamod lyckats nå en målgrupp som samhället generellt har svårt att nå ut till. Att stärka kvinnor som lever i socialt utsatta områden är en av flera viktiga pusselbitar för att öka psykisk hälsa, bryta ensamhet och isolering samt bidra till ett samhälle fritt från våld. Gruppen mammor är en viktig förebyggande kraft som lätt glöms bort men Mamma United hjälper dem att skapa en känsla av meningsfullhet genom att ge deltagarna rätt verktyg att påverka sin egen livssituation.”, löd nomineringen 2023 när Mamma United tog emot utmärkelsen.

Mamma United Södertälje. Foto: Duaa Veder,

Kommunen delar priset till den som visat på insatser som:

  • pekar på nya vägar för att öka jämlikheten
  • visar på konkreta samhällsvinster genom ett ökat jämställdhetstänk
  • motverkar diskriminering på grund av kön
  • utvecklar jämställdhetsarbetet inom utbildningsområdet
  • utvecklar den egna arbetsplatsen, föreningen eller företaget så att jämställdhet mellan könen ökar
  • motverkar mäns våld mot kvinnor
  • motverkar våld i nära relationer

Priset delas ut den 8 mars under den Internationella kvinnodagen i stadshuset.

Tidigare vinnare:

2023: Mamma United
2022: Kvinnovation
2021: Södertälje Basketbollklubb
2020: Södertälje SK
2019: Livet Bitch!
2018: Tjejhuset
2017: Telge SIBK
2016: Juventas systrar

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 januari 2024 08:30
Senast uppdaterad: 28 januari 2024 03:46

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors