Företag i fokus:

Nu är ansökan inskickad till ”Årets Stadskärna 2023”

QM-certifiering-inlaggsbild-hemsida

Tomas Björck, Södertälje Citys ordförande, och Aljosa Lagumdzija, VD för Södertälje City.

Nu uppfyller Södertälje samtliga krav för att utses till Årets Stadskärna 2023. – ”Nu är en formell ansökan skriven, presentationsmaterial har samlats och Södertälje är officiellt med i matchen.”, skriver Södertälje City i ett pressmeddelande.

– Efter hårt arbete har vi lyckats utforma en ansökan vi är stolta över. Den innehåller många goda exempel och insatser som vi genomfört i samverkan, och som gett resultat, säger Tomas Björck, VD Björcks Resor och ordförande, Södertälje City.

Tidigare har Södertälje inte kunnat delta då en av förutsättningarna är att inneha kvalitetsmärkningen QM, Quality Mark. 2021 tilldelades Södertälje ett kvitto på hur stadens aktörer aktivt arbetar tillsammans för en positiv utveckling och därmed det viktiga certifikatet för att kunna nomineras.

– Det här känns roligt. Ansökan är ett kvitto på att det hänt och händer mycket positivt i stadskärnan. Stadskärnan har en spännande utveckling framför sig, vilket inte minst samverkan och de stora investeringar som externa aktörer och kommunen gör vittnar om, säger Jonas Karlsson, Näringslivschef, Södertälje kommun.

Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City och Jonas Karlsson, Näringslivschef Södertälje kommun.

Utmärkelsen ”Årets Stadskärna” delas varje år ut till en stad i Sverige som har utvecklat stadskärnan på ett framgångsrikt sätt genom tydliga mål och god samverkan mellan nyckelaktörer på platsen. Nästa steg i ansökansprocessen är ett jurybesök i staden där representanter från Svenska Stadskärnor kommer att få ta del av projekt och insatser som genomförts under det senaste decenniet.

– Vi hoppas juryn ser att vår stad har haft en positiv utveckling och att det finns långsiktiga utvecklingsplaner för en ännu mer attraktiv och välkomnande stadskärna framöver – vårt gemensamma vardagsrum här i Södertälje, säger Tomas Björck.

I ansökan betonar centrumföreningen att Södertälje fortfarande har utmaningar som stad och samhälle, såsom kriminalitet och våldsdåd. Trots detta har Södertälje kommun, fastighetsägare, näringsliv och föreningsliv tillsammans fortsatt att utveckla staden i en positiv riktning. ”Kämpaglöd är en del av Södertäljes DNA”, skriver Södertälje City i ansökan.

– Vi valde också att skriva sju väldigt konkreta ”case studys”, korta berättelser från verkligheten som gör det tydligt hur vi lärt oss jobba närmare varandra ännu bättre, och hur vi kan lyfta stadskärnan tillsammans. Utmärkelsen handlar just om att upptäcka styrkan i samarbeten och det är just vad vi gjort i Södertälje, säger Aljoša Lagumdžija, VD, Södertälje City.

Vinnaren utses av organisationen Svenska Stadskärnor i Helsingborg, som utsågs till ”Årets Stadskärna 2022”, den 31 maj 2023.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 mars 2023 13:24
Senast uppdaterad: 18 mars 2023 13:29

Fordon fattade eld under färd vid Nykvarn

Olycka

Arkivbild

Motorn på en bil började ryka och ledde till en fullt utvecklad brand, vilket fick flera räddningsenheter att snabbt rycka ut.

Vid klockan 14:14 på torsdagen fick SOS Alarm ett larm om en bilbrand i Fållnäs, Nykvarn. En bilist som upplevde att fordonet började ryka under färd lyckades köra in till vägrenen innan bilen blev helt övertänd.

Räddningstjänsten anlände snabbt till platsen på den mötesfria vägen i Nykvarn. Vid deras ankomst var branden redan fullt utvecklad, men tack vare bilistens snabba agerande kunde värre konsekvenser undvikas. Ingen person rapporterades skadad i samband med händelsen.

Orsaken till branden är fortfarande under utredning.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 maj 2024 15:20
Senast uppdaterad: 9 maj 2024 15:20

DEBATT: Majoriteten sviker avtal och löften

Godner-Rosen-Greg

Politiska majoriteten. Boel Godner(S), Alexander Rosenberg(M) och Lars Greger (MP)
Foto: Lucas T

Majoriteten sviker ingångna avtal och löften. Några exempel Assyriska Fotbollsföreningen, Grafikens Hus, Farstanäs camping. Konsekvenserna blir orimliga antingen för kommunen själv, aktörerna, våra invånare eller föreningar. 

(Annonslänk)

Grafikens hus förespeglades under 8 år att de skulle kunna få komma in i Gjuteriet dit de ville flytta sin fantastiska verksamhet från Mariefred efter att lokalen de hade där brann ned. Ett starkt varumärke med genomslag nationellt och internationellt, en ”dragare” som man säger i besöksnäringen. Ett varumärke som kompletterar till exempel Tom Tits som besöksmål. Samtidigt arbetade de med våra barn i skolor och förskolor med utveckling av kreativa verksamheter. 

Södertälje skulle återigen bli en starkare Kulturstad med Oktober, El Sistema, Grafikens Hus, en stark kulturskola, biblioteksverksamhet, amatörteater och mycket mer. Grafikens hus skulle definitivt stärkt Södertälje som Svensk och internationell kulturstad. Med andra ord ett svek både mot Grafikens Hus och Södertäljes invånare.

”Majoriteten tror inte på kraften hos entreprenörer som vill etablera sig i Södertälje”

Den politiska majoriteten tror inte på kraften hos entreprenörer som vill etablera sig i Södertälje inom besöksnäringen. Hanteringen av Farstanäs camping är ett exempel på det. Där avbröts satsningen på en ny restaurangbyggnad när den redan var beställd. Det är märkligt att man utger sig för att vara expert på restaurangaffären, trots att flera goda exempel från närliggande golfbanor att bra restauranger mycket väl kan drivas på landsbygden på säsongsberoende besöksplatser. Dessutom är den nya gästhamnen exempel på att det mycket väl kan vara riktigt att kommunen satsar i faciliteterna för att sedan arrendera ut till duktiga entreprenörer. Här har man svikit kommuninvånare, entreprenör och blivande besökare och arrendatorer från när och fjärran. Sorgligt!

Det tredje exemplet och det senaste är Assyriska fotbollsföreningen, en förening som framgångsrikt under 50 år i med- och motgång bedrivit och bedriver en omfattande fotbollsverksamhet för unga och seniorer. En verksamhet som de ska ha all heder av. Efter en period i händerna på okunniga personer med för stora ambitioner har de hamnat i ekonomiska trångmål, vilket naturligtvis är dåligt och en utmaning. 

”Kommunen drar ut på processen för att sedan ställa krav som riskerar driva föreningen i konkurs”

Den nuvarande styrelsen mötte majoriteten 2022 (S, Mp, C, KD) efter två tuffa pandemi år med den bestämda uppfattningen att göra rätt för sig. Utan tvekan vill föreningen representerad av bland annat ordförande Moussa Esa betala av föreningens skulder till Södertälje kommun. Att då storebror kommunen drar ut på processen för att sedan ställa krav som riskerar driva föreningen i konkurs är obegripligt och inte det alternativ vi uppfattade att dåvarande majoriteten vare sig ville eller såg framför sig. Centerpartiet gjorde det definitivt inte. 

Vår uppfattning är att det är en rimlig avbetalningsplan som ska avtalas. Om AFF går upp ytterligare i seriesystemet kan avbetalningstakten avsevärt höjas, vilket naturligtvis ska ske när de ekonomiska förutsättningarna blir bättre. En avbetalningsplan som både hanterar hela skulden och klarar av att föreningen fortsatt bedriver den för Södertälje så viktiga och omfattande ungdomsverksamheten. 

Tre exempel på olika typer av svek från den nuvarande majoriteten (S, M, Mp). Svek mot de ingående aktörerna, kommunen själv, och stora delar av Södertäljeborna.

Tage Gripenstam,
Gruppledare Centerpartiet

Leif Åhlin,
Ordförande Centerpartiet

Läs även: INSÄNDARE: Tacka Boel Godner för en mörk vår

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 maj 2024 14:30
Senast uppdaterad: 9 maj 2024 14:18

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors