Företag i fokus:

Här besöker juryn Södertälje för utvärdering – ”Kändes overkligt”

S

Togs emot av centrumchefen Aljosa Lagumdžija.

Förra veckan besökte juryn för ”Årets Stadskärna” Södertälje, vilket var en milstolpe i centrumföreningen Södertälje Citys arbete under de senaste 10 åren.

Jurybesöket av fem styrelsemedlemmar från organisationen Svenska Stadskärnor var det sista steget i ansökningsprocessen till ”Årets Stadskärna”.

Under besöket sattes ett gediget program ihop som började på stadshuset där representanter från Södertälje Citys styrelse och kommunen berättade om stadens organisation och arbete. Efter fika och bakverk begav sig juryn ut på en tur genom staden med flera stopp på olika platser.

– Vi hade gediget program för vår jury där vi ville visa Södertäljes bästa sidor genom en bred mix. Allt från smaker till, aktiviteter, evenemang och lyckade utvecklingsprojekt, säger Aljoša Lagumdžija, VD, Södertälje City till Telgenytt.

Chefen för centrumföreningen Södertälje City, Aljoša Lagumdžija, tillsammans med jurymedlemmarna. Foto: Södertälje City.

Vid Stationsplan fick jurymedlemmarna träffa Mikael ”Affe” Alfredsson från Södertäljepolisen där han berättade om det gemensamma trygghetsarbete i Södertälje. Därefter gick turen vidare genom stadsparken och Marenplan, där juryn fick information om projektet ”Sommargatan” och Marenhotellet.

Vid Köpmangatan och Kanaltorget visades utvecklingen av nya bostäder och torg. Vid Stora Torget fick juryn lära sig om Scania och deras satsningar på Science Park och hållbara färdmedel och avslutades med en lunchpaus.

Efter lunchen fortsatte besöket i norra stadskärnan med ett besök på Ad Astra by Elite och Science Park där utvecklingen av hela området presenterades av förändringsledaren Isak Eriksson från Södertälje kommun.

Mikael ”Affe” Alfredsson från Södertäljepolisen. Foto: Södertälje City.

Efter den sista hållplatsen avslutades sattes det punk i den sista delan av ansökningsprocessen till ”Årets Stadskärna. Ett mål som Centrumföreningen haft i nästan tio år.

– Vi har strävat efter det här målet så pass länge att det kändes overkligt att ha jury på besök. Känner mig glad och stolt över alla representanter från Södertälje som deltog och gjorde sitt yttersta och levererade spännande och intressanta presentationer om vårt utvecklingsarbete, säger Aljosa.

Inom kort väntas organisationen Svenska Stadskärnor meddela sin bedömning om Södertäljes utveckling och kvalitet som stadskärna.

Läs även: – Ny serie om Södertälje tar upp kampen mot streamingjättarna

SBBKs klubbdirektör, Johan Strömwall. Foto: Södertälje City

Foto: Södertälje City

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 mars 2023 05:00
Senast uppdaterad: 27 mars 2023 05:38

Fastighetsägare vinner strid mot kommunen

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

En fastighetsägare i Södertälje har vunnit en rättslig strid motSödertälje kommun gällande en komplementbyggnad, vilket innebär att det tidigare kommunala beslutet nu upphävs.

I en nyligen avslutad rättsprocess har Länsstyrelsen upphävt ett beslut från Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun som berörde en komplementbyggnad på en fastighet i Brunnsängsområdet.

(Annonslänk)

Det initiala beslutet, daterat 26 september 2023, krävde att fastighetsägarna skulle avlägsna en komplementbyggnad och förenade detta med ett böter. Fastighetsägarna överklagade, vilket resulterade i att Länsstyrelsen granskade ärendet noggrant.

Länsstyrelsen identifierade flera brister i kommunens hantering, bland annat en otydlighet om vem av de två fastighetsägarna föreläggandet riktades mot. Denna brist på precision, särskilt när det gällde vitet, ansågs tillräcklig för att upphäva beslutet helt. Dessutom betonade Länsstyrelsen att den aktuella byggnaden var en bygglovsbefriad friggebod och inte hindrade allmänhetens användning av området, vilket var en av de punkter som fastighetsägarna hade framfört i sitt överklagande.

I april meddelade Länsstyrelsen sitt beslut att upphäva ett tidigare föreläggande från Södertälje kommun.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:49

Dödligt våld ökar – de flesta fall utanför kriminella miljöer

Polis-1

Arkivbild

Det dödligt våldet har ökat markant i Sverige. Men en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att två av tre fall av dödligt våld i Sverige sker utanför kriminella miljöer.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) sker två av tre fall av dödligt våld i Sverige utanför kriminella miljöer. Sverige har högre nivåer av dödligt våld mot unga män jämfört med övriga Europa, men lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen.

Dödligt våld i Sverige kan delas in i tre huvudkategorier: våld i kriminella miljöer, våld inom familjen (inklusive partnervåld) och våld i samband med spontanbråk och dispyter. Under perioden 2018–2021 utgjorde våld i kriminella miljöer den största kategorin, med cirka 34 procent av fallen, medan två tredjedelar av fallen inträffade i andra sammanhang.

(Annonslänk)

– En nästan lika stor kategori som dödligt våld i kriminell miljö är olika typer av spontana bråk och dispyter med dödlig utgång. Det kan uppstå till exempel i missbrukarkretsar men det kan också handla om konflikter kopplade till alkohol och nöjeslivet, ungdomsvåld eller svartsjukegräl. Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, och då ingår även partnervåld i den kategorin, säger Klara Hradilova Selin, utredare, Brå, i ett pressmeddelande.

Dödligt våld mot unga män i åldern 15–29 år har ökat markant i Sverige, främst på grund av dödsskjutningar i kriminella miljöer. År 2021 var nivån för dödligt våld mot unga män 42 avlidna per miljon invånare, jämfört med 28 per miljon i Europa.

Sex av tio kvinnor som dödades i Sverige under perioden 2018–2021 föll offer för sina nuvarande eller tidigare partners. Sverige har dock lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen jämfört med Europa i stort, med 2,9 avlidna per miljon invånare i Sverige mot 6 per miljon i Europa år 2021.

Medan dödligt våld i kriminella miljöer har ökat, har andra kategorier av dödligt våld haft varierande trender. Dödligt partnervåld minskade under andra hälften av 2000-talet och stabiliserades under 2010-talet. Under mitten av 2010-talet noterades en uppgång i dödligt våld vid spontanbråk och dispyter, som därefter legat på en högre stabil nivå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors