Företag i fokus:

Tony Garabet (KD): Fritidskort för aktiva barn och unga

fotboll barn sport

Bild: Pexels

Fritidskortet är en reform som syftar till att ge fler barn och ungdomar möjlighet att delta i idrotts-, kultur-, frilufts- och föreningslivet. Alla unga mellan 8 och 16 år kommer att få ett kort med ett belopp att använda för fritidsaktiviteter inom idrottsrörelsen, friluftsföreningar och andra organisationer.

Barn som lever i socioekonomiskt utsatta hushåll erhåller ett högre belopp på sina kort. Det är viktigt att barn inte slutar med sina fritidsaktiviteter på grund av ekonomiska hinder. Även unga med funktionsnedsättningar uppmärksammas. Satsningen ska främja en jämlik hälsa och motverka fysisk och psykisk ohälsa.

E-hälsomyndigheten har huvudansvaret för att förbereda och införa fritidskortet i början av nästa år. Arbetet sker tillsammans med berörda myndigheter, kommuner och regioner samt civilsamhället. Regeringen har under 2023 avsatt 50 miljoner kronor för förberedelserna och 2024 beräknas över 700 miljoner öronmärkas för reformens genomförande.

De organisationer som genomför aktiviteterna måste ha en långsiktig och seriös verksamhet. Tydliga kriterier tas fram för vilken typ av verksamhet som kortet kan användas till. Verksamheterna ska vara ledarledda och långsiktiga, eftersom syftet med fritidskortet är att främja ungas trygghet och gemenskap i vardagen.

Tony Garabet, Kristdemokraterna. Ledamot, kultur- och fritidsnämnden

Södertäljeprofilen och numera ledamot, kultur- och fritidsnämnden, Tony Garabet.

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 april 2023 15:05
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:16

Kommunen stärker kampen mot våld i nära relationer

Kvinna Woman Pexels

Foto: Pexels

Efter framgångar med tidigare åtgärder, lanserar kommunen en uppdaterad strategi för att bekämpa våld i nära relationer och hedersrelaterat våld för perioden 2024–2027.

I december 2023 godkände kommunstyrelsen den nya handlingsplanen ”Fri från våld 2024–2027”, en fortsättning på det arbete som påbörjats med den föregående planen för åren 2021-2023. Denna tidigare plan ledde till att fler våldsutsatta sökte stöd, vilket tyder på en minskning av mörkertalet. Den nya handlingsplanen syftar till att vidareutveckla dessa framsteg och adressera utmaningar som uppdagats under arbetets gång.

En markant förbättring har noterats inom kommunens samtliga verksamheter, där över 80% av socialtjänstens anställda har utbildats i att hantera våld i nära relationer och hedersrelaterat förtryck. Även personal från Telge Bostäder och utbildningskontoret har genomgått relevant utbildning, vilket stärkt kompetensen i dessa frågor på bred front.

Johannes Evers Gester, kommunens koordinator för frågor kring våldsförebyggande arbete, rapporterar om positiva resultat från dessa insatser och betonar vikten av den fortsatta kampen mot våld. Med flytten av samordnarfunktionen från Socialkontoret till Kommunstyrelsekontoret i början av 2024, har en än mer sammanhållen och effektiv approach tagits för att förebygga våld.

– Sedan årsskiftet 2023/24 har samordnarfunktionen flyttat från Socialkontoret till Kommunstyrelsekontoret. Redan efter två månader kan jag se att flytten bidrar till en positiv effekt i frågan. Anledningen till att funktionen flyttats är för att ännu tydligare kunna verka förebyggande mot våld, säger Johannes Evers Gester, kommunens koordinator i ett pressutskick, och fortsätter.

(Annonslänk)

– Även styrgruppen som jag leder har ändrats under föregående år från att vara endast representanter från socialkontoret till att nu innefatta alla berörda kommunkontor. Fördelen är att arbetet blir mer samordnat avseende insatser, till exempel så är det lättare att nå medborgarna med samma budskap och stöd.

Den reviderade handlingsplanen fokuserar på fem centrala områden: våldsförebyggande arbete, återfallsförebyggande insatser för våldsutövare, aktiva åtgärder för att upptäcka våldsutsatthet, specifika insatser för våldsutsatta vuxna och barn, samt systematisk kunskaps- och metodutveckling. Dessa fokusområden speglar en helhetsorienterad strategi för att inte bara bemöta utan även förebygga våld på lång sikt.

Initiativet understryker kommunens engagemang för att skapa en tryggare tillvaro för alla invånare, där våld i nära relationer och hedersrelaterat våld aktivt motarbetas genom utbildning, stödinsatser och samarbete över förvaltningsgränserna.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 7 april 2024 02:25

Man väcktes av inbrottstjuvar – blev slagen och rånad

Polis

Arkivbild

Under natten kallades polisen till en adress i Södertälje. Väl på plats visade det sig att en man utsatts för inbrott och misshandel i sin egen bostad.

En Södertäljebo ringde och larmade polisen när han upptäckte att inkräktare hade tagit sig in i hans hem under natten.

Trots att tjuvarna märkte att han var i bostaden, avbröt de inte inbrottet utan fortsatte istället. Händelsen inträffade lite efter midnatt, runt 01:30.

Mannen rapporterade att han blivit hotad med kniv av flera gärningsmän, misshandlad och bestulen på sina personliga ägodelar. Som följd av detta har polisen initierat en utredning med anklagelser om misshandel, allvarliga hot, brott mot hemfrid samt skadegörelse.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 april 2024 17:22
Senast uppdaterad: 6 april 2024 17:22

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors