Företag i fokus:

KD: Öronmärk 25 miljoner till trygghetsåtgärder

Anna Syrjänen Foto: Luca Mara.

Anna Syrjänen (KD), gruppledare kommunfullmäktige. Foto: Luca Mara.

Kristdemokraterna och den tidigare majoriteten lämnade förra året ifrån sig ett plusresultat på 457,4 miljoner kronor. Det är hela 356 miljoner bättre än budgeterat. Vi föreslår därför att 25 miljoner av överskottet öronmärks för fler trygghetsåtgärder i Södertälje kommun.

Årsredovisningen för 2022 visar bland annat att skolan gick med ett rejält plus. Det är i och för sig positivt att kunna samla i ladorna inför en osäker framtid, men samtidigt är det viktigt att beslutade resurser verkligen används för att möta Södertäljebornas behov inom utbildning, äldreomsorg och socialtjänst.

Av kommunfullmäktiges åtta mål är tre gulflaggade i bokslutet, det vill säga att insatser genomförts, men att man inte nått ända fram. Det gäller ”Resultaten i förskolan, skolan och vuxenutbildningen”, ”Medborgarna har inflytande” och ”Södertälje kommun minskar sina utsläpp och sin miljöbelastning”.

Förskolans kunskapsområden matematik, naturvetenskap och lek/spel visar sjunkande kunskapsnivåer, medan språkutvecklingen förbättras något. För grundskolan är trenden att det genomsnittliga meritvärdet och behörigheten till gymnasieskolans högskoleförberedande program försämras, utom till yrkesprogrammen. Sammantaget illustrerar detta behovet av det omfattande ”utbildningspaket” i syfte att förbättra resultaten, som KD presenterade i höstens skuggbudget.

(Annonslänk)

I årsredovisningen konstateras attvaldeltagandet sjönk, trots en vällovlig kommunal informationskampanj. Den fristående utvärderingen lyfter fram både lyckade och mindre lyckade åtgärder. En lärdom är att insatser under valåret behöver kompletteras med aktiviteter under hela mandatperioden. Hit hör bland annat medborgardialoger, till exempel om den egna stadsdelens utveckling, och utökade samarbeten med föreningar och samfund.

Södertälje brottas tidvis med höga halter av skadliga partiklar i stadsluften. Kommunen har påbörjat ett arbete som på sikt ska minska kommunens utsläpp och miljöbelastning, där samåkning och elcyklar vid hembesök nämns. Det är i och för sig bra, men räcker inte på långa vägar för att få bukt med partikelproblemen i stadskärnan. Vi vill påskynda arbetet med ombyggnader av ökända vägkorsningar, nya förbifarter, smartare trafikstyrning och -reglering, effektivare sandupptagning samt plantering av gröna barriärer utmed de mest belastade stråken.

Telgekoncernen går back med 28,9 miljoner kronor, vilket är en försämring med 251 miljoner jämfört med förra året. Förklaringen stavas högre räntekostnader och nedskrivningar i stadsnätet och Lunakvarteret. Vi vill här höja ett varningens finger för dyrare investeringar, större upplåning och betungande räntekostnader, som riskerar att urholka det ekonomiska utrymmet för kärnverksamheterna. Bara 74 procent av investeringarna blir verklighet och förseningar leder ofta till ökade kostnader. Det gäller därför att noga följa upp, men även att pröva och ompröva alla investeringsbeslut. Vi menar också att en ny översyn av Telges bolagsstruktur bör aktualiseras. Utred till exempel konsekvenserna av en försäljning av Telge Energi AB, som idag slåss om kunderna på en tuff elmarknad.

KD gick till val på att göra Södertälje tryggare att bo, leva och verka i. Vi föreslår därför, vid sidan av det vällovliga myndighetssamarbetet PAX, att 25 miljoner av det goda resultatet i bokslutet öronmärks för angelägna trygghetsskapande åtgärder. Det kan handla om fler trygghetskameror, bättre belysning av offentliga miljöer, nya mötesplatser i stadsdelarna och ökat underhåll av våra hårt åtgångna gator och cykelbanor.

Kristdemokraterna tar ansvar och har Södertäljebornas bästa för ögonen – även i opposition.

Anna Syrjänen (KD), gruppledare kommunfullmäktige

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 april 2023 05:00
Senast uppdaterad: 22 april 2023 01:03

Barn föll från balkong – Ambulanshelikopter tillkallad

Ambulans pressbild

Foto: Shamash Oyal

Enligt uppgifter till Telgenytt har en flicka fallit från en balkong i Geneta, vilket utlöste en omfattande räddningsoperation inklusive en ambulanshelikopter. Flickans skadeläge är ännu oklart.

Under måndagseftermiddagen inträffade en allvarlig olycka i Geneta där en liten flicka föll från en balkong. Räddningstjänsten, ambulanshelikopter och polis var snabbt på plats.

Foto: Shamash Oyal

Händelsen ägde rum strax efter klockan 16, då larmet gick om en kvinna som hade fallit från en hög höjd. Enligt uppgifter till telgenytt rör det sig om ett fall från första våningen från ett flerfamiljshus.

– Det rör sig om ett olycksfall, säger polisen till Telgenytt.

Skadeläget för flickan är ännu oklart, och sjukvårdspersonal arbetar intensivt för att stabilisera hennes tillstånd. Flera räddningsenheter, inklusive en ambulanshelikopter, kallades snabbt till olycksplatsen för att assistera i räddningstjänsten.

Enligt uppgifter till Telgenytt ska flickan ha ramlat från första våningen. Flickan ska enligt uppgifter vara vid 8 års åldern.

Foto: Shamash Oyal

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 maj 2024 16:55
Senast uppdaterad: 13 maj 2024 17:24

Åklagare avslutar utredning efter pistolskott i Ronna

IMG_1201

I samband med en polisinsats i Södertälje i slutet av april, där två misstänkta med vapenliknande föremål greps, har en förundersökning om tjänstefel mot en polisman som avlossade ett varningsskott lagts ned.

En polisinsats i Ronna, Södertälje i slutet av april resulterade i att två misstänkta pistolmän greps och ett varningsskott avlossades.

(Annonslänk)

Området där personerna greps spärrades av för teknisk undersökning, där polisen gjorde viktiga upptäckter, bland annat ett misstänkt vapen. En förundersökning rörande grovt vapenbrott har inletts, och de gripna, en 17-åring och en 19-åring, har tidigare häktats. De misstänks för grovt vapenbrott. Enligt uppgifter till LT är båda även misstänkta för mordförsök, något som åklagaren inte önskar kommentera.

Insatsen inleddes efter tips om personer med vapenliknande föremål. Under händelsen avlossade en polis ett varningsskott, vilket nu bedöms ha varit berättigat som en del av nödvärn.

Förutom det nedlagda fallet om tjänstefel, avvisade åklagaren även anklagelser om misshandel och hot i samband med gripandena, då inga bevis stödjer anklagelser om tjänstefel.

LÄSARVIDEO: Här grips misstänka pistolmämnen

Polisen på plats i Ronna efter gripandet i slutet av april
Foto: Shamash Oyal

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 maj 2024 12:23
Senast uppdaterad: 13 maj 2024 12:23

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors