Företag i fokus:

Regionen stoppar 50 miljoner i felaktiga utbetalningar

2022_05_hemtjanst

Foto: Pexels

Region Stockholm har infört en övergripande funktion mot oegentligheter och välfärdsbrott inom hälso- och sjukvården. Funktionen har redan lett till misstänkta brott för 100 miljoner kronor och stoppade felaktiga utbetalningar för över 50 miljoner kronor per år.

Region Stockholm har sedan tidigare arbetat med att upptäcka oegentligheter inom hälso- och sjukvården genom granskningar. Men med den nya funktionen mot oegentligheter och välfärdsbrott som inrättades i augusti 2022, intensifieras arbetet ytterligare.

Funktionen har redan haft betydande effekt på brottsbekämpningen. Under årets första månader har lika många brottsanmälningar upprättats som tidigare gjorts under ett helt år.

– Den absoluta majoriteten av vårdgivarna i Stockholm gör varje dag ett fantastiskt jobb för att leverera en god och säker vård till stockholmarna. Men det finns oseriösa aktörer som utnyttjar offentliga medel för egen vinning, och priset för brotten får patienterna betala i form av kvalitetsbrister och sämre vård, säger Linnea Graaf, processledare fördjupade uppföljningar och samordnare mot välfärdsbrott i pressmeddelande.

(Annonslänk)

Genom att upptäcka och stoppa felaktiga utbetalningar har regionen kunnat förhindra brottslig verksamhet som kostat samhället över 50 miljoner kronor per år. Totalt har regionen polisanmält misstänkt välfärdsbrottslighet för över 100 miljoner kronor. Regionens nya funktion mot oegentligheter och välfärdsbrott är ett viktigt steg i att säkerställa en effektiv hantering av offentliga medel inom hälso- och sjukvården.

– På längre sikt ska arbetet leda till att vi blir ännu bättre på att förebygga att pengar betalas ut felaktigt. En viktig del i det är ett utökat samarbete med andra myndigheter, säger Linnea Graaf.

Funktionen ska stärka regionens förmåga att förebygga, upptäcka och stoppa välfärdsbrott, bland annat genom att: 

  • Initiera och genomföra egna granskningar utifrån inkomna signaler och misstänkta oegentligheter. Bistå internt med expertis för att undvika att oseriösa aktörer släpps in i systemet, både vad gäller enskilda ärenden och på strukturell nivå. 
  • Samverka med andra myndigheter (Polisen, IVO, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket med flera).  
  • Bygga upp effektiva analysmetoder och stärka förmågan att identifiera och anmäla misstänkta brott. 
  • Säkra arbetssätt och lärdomar för att bygga in kunskapen i ordinarie processer.  

Fakta: Region Stockholm.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2023 14:32
Senast uppdaterad: 29 april 2023 14:32

Stor polisnärvaro vid Södertälje sjukhus

Polis

Foto: Alexander Isa

Vid 18-tiden på tisdagen observerades flera poliser i full utrustning utanför Södertälje sjukhus, vilket ledde till oro och frågor från allmänheten.

Många nyfikna och bekymrade Södertäljebor kontaktade Telgenytt, och skickade in bilder för att få reda på vad som pågick.

Telgenytt kan nu bekräfta att polisinsatsen endast rörde sig om övning.

Polisen på plats för övning.
Foto: Alexander Isa

– Det är många som undrat, men det är bara en övning. Det är därför jag ställt fram skylten, säger en representant från sjukhuset till Telgenytt, som berättar att den tidigare inte var lika synlig.

Vid 19-tiden befann sig polisen fortfarande på platsen. Exakta detaljer kring övningens natur har inte offentliggjorts, eftersom polisen har valt att inte dela specifik information om övningens syfte eller innehåll.

Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 maj 2024 19:13
Senast uppdaterad: 7 maj 2024 19:13

Toppolitiker lämnar Moderaterna – Vill se ett maktskifte

Lärnestad Marita

Foto: Alexander Isa

Marita Lärnestad, som tidigare varit oppositionsråd för Moderaterna mellan 2002 och 2018, har tagit beslutet att lämna partiet för att ansluta sig till Liberalerna i Södertälje. Efter tolv år som gruppledare för Moderaterna i staden motiverar hon sitt val med Moderaternas beslut att bli stödparti till Socialdemokraterna.

– Jag var engagerad i Moderaterna för att jag ville se ett borgerligt maktskifte i Södertälje. När Moderaternas nya ledning valde att istället bli stödhjul till Boel Godner och Socialdemokraterna valde jag att gå ur, säger Marita Lärnestad, (L) f.d. moderat oppositionsråd.

(Annonslänk)

Efter att ha varit en framträdande gestalt inom Moderaterna i Södertälje i över ett decennium har Marita Lärnestad tagit det överraskande steget att gå över till Liberalerna. Under sin tid som oppositionsråd för Moderaterna och som gruppledare för partiet har hon spelat en betydande roll i den politiska arenan i staden.

Vi är väldigt glada att välkomna Marita. Med hennes decennielånga erfarenhet i Södertäljepoltiken
blir hon stor tillgång och förstärkning för Liberalerna. Vi välkomnar Marita och andra svikna tidigare
moderater till Liberalerna Södertälje, säger Metin Hawsho (L), gruppledare.

Lärnestad motiverar sitt beslut med Moderaternas strategiska vägval att bli ett stödparti till Socialdemokraterna, vilket inte överensstämde med hennes politiska övertygelser och visioner för Södertälje. Genom att ansluta sig till Liberalerna söker hon en plattform som bättre harmonierar med hennes politiska synsätt och målsättningar för stadens framtid.

– I 35 år har jag arbetat för ett maktskifte i Södertälje, nu vill jag avsluta arbetet i ett klart
borgerligt parti med Liberalerna, säger Marita Lärnestad, (L).

(Annons)

Den 16 maj, mellan kl 10-15 anordnas utbildningsmässa i Xenter i Tumba. Är du nyfiken på komvux – Klicka på bilden.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 maj 2024 13:45
Senast uppdaterad: 7 maj 2024 21:09

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors