Företag i fokus:

KD: Utbilda personalen om våld i nära relationer bland äldre

Hemtjänst äldre gammal

Foto: Pexels

Våld i nära relationer är en angelägen fråga. Ett område som förtjänar mer uppmärksamhet och kunskap är våld mot och mellan äldre.

En undersköterska i Visby sammanfattade problematiken så här: ”Vi inom hemtjänsten såg saker som skedde i hemmen och som vi kände inte var rätt. Det kunde till exempel handla om hur vi upplevde relationen mellan par eller att vi såg blåmärken. Men vi visste aldrig vad vi skulle göra. Vi stod handfallna.”

På Gotland har man sedan tio år jobbat strukturerat med de här frågorna och en särskild arbetsplan – FREDA – har tagits fram. Den syftar till att ge de anställda i hemtjänsten kunskap och verktyg för hur man ska agera om man misstänker att någon brukare utsätts för våld. Arbetet har fått stöd av Socialstyrelsen och inspirerat flera andra kommuner.

Anna Syrjänen (KD), gruppledare kommunfullmäktige. Foto: Luca Mara.

Det finns förmodligen ett behov av att också Södertälje kommun ökar ambitionen för att höja kompetensen hos personal inom äldreomsorgens olika verksamheter. Vi behöver med säkerhet en genomtänkt intern struktur för att förbättra stödet till våldsutsatta äldre.

Här är det också värt att påminna om att våldet kan finnas i flera former och se olika ut. Oftast tänker vi nog på kvinnan som offer och mannen som förövare. Men våldet kan även ta sig motsatt uttryck, där mannen är ett offer, något som Akillesjourerna lyft fram. Våldet kan förstås också förgifta en samkönad relation. Det råder fortfarande stereotypa föreställningar, som ofta bygger på bristande kunskap.

Kristdemokraterna i Södertälje vill därför att äldreomsorgsnämnden tar fram en utbildningsplan just för att höja kompetensen hos vår engagerade personal i frågor som rör våld i nära relationer bland äldre.

Anna Syrjänen, Kristdemokraterna.
gruppledare kommunfullmäktige.

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 april 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:16

Bröderna Ashour och Andre tar över Coops tidigare lokal

11223344556677

Foto: Alexander Isa

Bröderna Ashour och Andre Anwer tar över den före detta Coop-butiken på Klockarvägen i Geneta. Planen är att öppna livsmedelsbutiken VARDAX marknad med fokus på både svenska och internationella varor. En intervju genomfördes för att få reda på deras planer och tankar inför den kommande etableringen.

– Vi såg potentialen direkt och tvekade inte att signera för lokalen, säger bröderna till Telgenytt, och berättar att de tar tjänstledigt från Scania för att följa drömmen.

Bröderna Ashour, 32, och Andre, 24, båda med en maskiningenjörsexamen i bagaget från KTH samt MBA – Internationell marknadsföring vid EU Business School Barcelona, öppnar inom kort sin nya livsmedelsbutik i Geneta, men exakt öppningsdatum hålls hemligt. På deras Instagramsida pågår en tävling där följare kan gissa öppningsdatumet för chansen att vinna ett presentkort värt tusen kronor. Tävlingen avslutas den första maj.

Idag är båda tjänstemän på Scania, men de har tagit tjänstledigt för att satsa helhjärtat på sin dröm och den egna verksamheten.

– Jag har alltid sagt att Scania är en riktigt bra arbetsgivare. Scania sitter i hjärtat. Men å andra sidan, vi kommer från en entreprenörsfamilj. Vår äldre bror driver eget företag utomlands. Farsan har alltid haft eget och vi har blivit inspirerade av det de har lyckats åstadkomma och följa den vägen, säger Ashour.

Coop på Klockarvägen i Geneta blir livsmedelsbutiken VARDAX.
Bild: Kartor

Den nya livsmedelsbutiken på Klockarvägen kommer att erbjuda en mix av svenska och internationella varor i syfte att attrahera både gamla och nya kunder. Nu ser de fram emot att etablera sig som en lokal handelsplats.

– Vi har alltid haft entreprenörskap i blodet, och att driva eget känns helt rätt. När den här lokalen blev ledig såg vi potentialen direkt och tvekade inte att signera för lokalen, säger yngre brodern Andre.

Bröderna har lång erfarenhet inom livsmedelsbranschen och har tidigare ägt två butiker. När de fick kännedom om att lokalen blev tillgänglig för nya aktörer skickade de in en förfrågan om att hyra lokalen, men det fanns flera intressenter och konkurrensen var stenhård.

– Det var inte enkelt att ta över lokalen. Det hölls många intervjuer av hyresvärden för att hitta rätt personer och rätt företag, men också för att säkerställa att det är några seriösa aktörer som kliver in.

Efter en noggrann genomgång av hyresvärden föll valet slutligen på bröderna.

Bröderna Ashour och Andre Anwer
Foto: Alexander Isa

Med sin bakgrund och erfarenhet känner de sig redo att ta steget och öppna den nya butiken i Geneta. Lokalen, som har en total yta på cirka 1000 kvadratmeter, erbjuder gott om utrymme för kunder att röra sig bekvämt. Dessutom finns det parkeringsmöjligheter för cirka 45 bilar, vilket gör det lätt för kunder att besöka butiken.

Det är en stor lokal ni tar över. Hur går tankarna kring det.

– Vi har letat efter lokal länge och det finns få bra lokaler i Södertälje. När vi fick den här chansen tvekade vi inte helt enkelt. Själva lokalen är välkänd. Trafikflödet här är jättebra, det är oerhört många som kör förbi och att det är ett centralt läge, säger Andre.

Ni har nämnt att det blir en internationell butik. Vilka regioner kommer ni att fokusera på?

– Förutom mat från mellanöstern som förstås kommer ha den största andelen i butiken kommer vi även ha mat från Balkan och Indien. Enligt vår marknadsundersökning åker många Indier som bor och jobbar i Södertälje till Kista för att storhandla. Vi kommer se till att de väljer oss genom att erbjuda ett brett indidiskt sortiment.

Trots utmaningar under etableringsprocessen är de entusiastiska över möjligheten att driva sin egen butik i Geneta och ser fram emot att bidra till det lokala samhället. Genom att erbjuda en blandning av lokala och internationella varor samt fokusera på kundservice och tillgänglighet, hoppas bröderna på att skapa en framgångsrik och populär livsmedelsbutik i Södertälje.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 april 2024 20:00
Senast uppdaterad: 27 april 2024 18:02

INSÄNDARE: Ursäkta, men vad är det ni skriver Telgenytt?

Södertälje kommun

Arkivbild

Ni skriver i en artikel att Södertälje kommun uppnått rekordhögt betyg i Nöjd Kund-Index, där de har klättrat från 72 till 75. Vad är det för självbelåtna trumpeter som kommunen presenterar och som Telgenytt fångar upp? Ska vi applådera åt kommunen.

Varför framgår det inte att de trots denna lilla förbättring placerar sig bland de sämsta kommunerna i landet. Dessutom undrar jag vilken undersökning som använts för att presentera denna statistik. Vilka företag är inblandade?

Statistiken ger absolut inte en rättvis bild. SKR får gärna fråga mig om min upplevelse. Jag kan säga här och nu att denna kommun förtjänar kritik. Jag kan av egen erfarenhet intyga att denna kommun inte är företagarvänlig, särskilt inte för oss med icke-svenska förfäder.

”Jag lade ner mina planer på att starta företag i Södertälje”

Jag försökte starta en verksamhet i Södertälje som krävde dialog och vissa godkännanden från Södertälje kommun. Men det blev ett rent helvete, om jag får uttrycka mig så.
För att göra en lång historia kort; när jag var klar med dialogen med kommunen trodde jag att det minsta bekymret skulle vara att öppna ett bankkonto för mitt företag.

Men nej, inte en enda bank ville öppna ett nytt företagskonto. Jag behandlades som en kriminell och inte ens ett belastningsregister skulle rentvå mig. Så jag lade ner mina planer på att starta ett mindre företag i Södertälje.

Detta är resultatet av kommunledningens ständiga smutskastning av oss Södertäljebor som pågått i åratal. Skadan är förödande!

”Nästa steg verkar vara att sätta stopp för företagarna innan de ens hinner etablera sig”

För några år sedan fick folk sina bankkonton stängda. Jag ryckte på axlarna och tänkte att det måste vara något fel som gjorts. Varför skulle någon annars bli av med sitt bankkonto, men idag skulle det inte förvåna mig om oskyldiga Södertäljebor drabbades.

Men nästa steg verkar vara att sätta stopp för företagarna innan de ens hinner etablera sig i Södertälje. Jag är fortfarande chockad och mår dåligt över hur orättvist jag behandlades.

Framtiden ser mörk ut för företagare och unga entreprenörer i Södertälje, om du inte bär efternamnet Svensson. Så jag undrar, Södertälje kommun, vilka företag har Svenska Kommun och Regioner, SKR, baserat detta Nöjd Kund-Index på?

Vi som har behandlats illa har inte fått säga vårt.

/Trötter

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 april 2024 11:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors