Företag i fokus:

Livsfarliga gaser spreds i bostad när barn låg och sov

8F7A02D0-972C-40E8-889E-A996CDFBD84C

Foto: Privat.

En elsparkcykel i familjen Varlis hem orsakade en dramatisk händelse när den plötsligt exploderade och utsöndrade osynliga och livsfarliga gaser. Nu vill de varna andra föräldrar om riskerna med exploderande litiumjonbatterier och uppmanar till försiktighet vid laddning av elprylar – särskilt under kvälls- och nattetid.

Marinos Varli, åtta år gammal, var ivrig över att äntligen kunna köra sin elsparkcykel igen efter vintern. Men vid laddning uppstod en livsfarlig situation.

Det var under tisdagskvällen som elsparkcykeln stod på laddning i hallen precis bredvid ytterdörren, med köket i anslutning. Storebrodern Cristiano, 15 år, befann sig i köket bara några meter från sparkcykeln när han åt sin kvällsmat efter fotbollsträningen samtidigt som hans småsyskon sov på övervåningen och föräldrarna befann sig i vardagsrummet.

Helt plötsligt inträffade en hög explosion och familjens 15-åring kunde samtidigt se hur sparkcykeln blixtrade till och började spruta massvis med rök när han vände på blicken. Ytterligare två höga smällar följde varpå föräldrarna varnades högljutt. När de rusade in i hallen möttes de av en brinnande elsparkcykel och en tjock, illaluktande rök.

Familjens elsparkcyckel. Bild: Privat

Eftersom sparkcykeln stod precis vid ytterdörren och blockerade utgången vågade ingen närma sig den – oroliga för att elden skulle sprida sig. Innan föräldrarna hann tänka klart agerade 15-åringen Christiano blixtsnabbt. Han sprang ut på grannarnas altan i bara t-shirt och shorts, gick runt till radhusets framsida och låste upp dörren utifrån. När detta var gjort tog fadern tag i elsparkcykeln och slängde ut den.

Kvar efter den brinnande elsparkcykeln återstod en svart fläck på golvet och en illande doft som spred sig i familjens radhus.

– Både ytterdörr, balkong och alla fönster öppnades för att vädra, men lukten blev ännu starkare och det blev outhärdligt. När lukten nådde barnens sovrum som låg och sov på övervåningen bestämde vi oss för att ringa 114 14 för att fråga om råd, säger mamman Stephanie Varli till Telgenytt som förklarade tydligt att det inte brann längre.

Men faran var långt ifrån över.

Platsen i hallen där elsparkcykeln exploderade. Bild: Privat

– Larmcentralen bad oss omedelbart att lämna bostaden och tillkallade snabbt ambulans och brandkåren. Vi var helt omedvetna om faran om som följer med batterier som exploderar. Det här måste allmänheten veta om säger mamman Stephanie Varli till Telgenytt.

När räddningstjänsten och ambulanspersonalen anlände agerade de omedelbart och eskorterade familjen till en säkrare plats där deras hälsotillstånd undersöktes och de försetts med syrgasmasker.

Efter incidenten fördes hela familjen till Huddinge sjukhuset där de genomgick hälsokontroller och blev utskrivna tidigt på onsdagsmorgonen klockan 05:00, drygt sju timmar efter incidenten. Tyvärr var det inte möjligt för dem att återvända tillbaka till sitt hem på grund av de farliga gaserna som frigjordes.

Bostaden har därför avspärrats och kommer att behöva saneras och för tillfället bor familjen hos anhöriga och väntar på klartecken för att kunna återvända. Nu vill familjen sprida medvetenhet om de faror som följer med batterier som exploderar.

– Batterier i elsparkcyklar, telefoner, och andra elektroniska enheter kan bli farliga om de exploderar. Vi var fullständigt ovetande om riskerna och de gaser som avges vid batteriexplosioner. Det är av största vikt att sprida denna information till allmänheten så att de kan vara medvetna om dessa faror, avslutar Stephanie Varli.

Enligt Varli har bolaget som ursprungligen sålde elsparkcyklen försatts i konkurs, men märket (Denver) säljs fortfarande av andra leverantörer.

Familjens 15-åring, Christiano Varli, vårdades av ambulanspersonal. Bild: Privat.

Läs även: – Faran med elsparkcyklar – Det här behöver du veta

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 maj 2023 15:15
Senast uppdaterad: 8 maj 2023 08:43

Pensionär krävs på stort belopp för felaktiga utbetalningar

äldre hemtjänst 1 Pixabay

Foto: Pexels

Pensionsmyndigheten har beslutat att kräva tillbaka över 360 000 kronor från en pensionär i Södertälje efter att felaktiga utbetalningar upptäckts.

(Annonslänk)

En pensionär i Södertälje måste återbetala totalt 361 874 kronor till Pensionsmyndigheten efter att ha fått felaktiga utbetalningar av garantipension och bostadstillägg under perioden november 2021 till februari 2024. Enligt myndigheten har pensionären vistats utomlands under en längre tid utan att anmäla detta, vilket ledde till att ersättningarna betalades ut felaktigt.

Totalt handlar det om felaktiga utbetalningar på 230 562 kronor i garantipension och 131 312 kronor i bostadstillägg.

Pensionsmyndigheten mottog information från Försäkringskassan och Södertälje kommun som tydde på att pensionären inte längre var bosatt i Sverige. Efter vidare utredning och kontroller hos Migrationsverket, som visade att pensionären reste ut ur landet den 2 oktober 2021 utan att återvända, beslöt myndigheten att stoppa utbetalningarna från och med mars 2024.

Trots att pensionären fick möjlighet att lämna synpunkter på utredningen, inkom inga sådana synpunkter. Därför har Pensionsmyndigheten nu beslutat att kräva tillbaka det felaktigt utbetalda beloppet och överlämnat ärendet till Försäkringskassan för vidare hantering.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 02:00

Södertälje kommun fastställer framtiden för hemtjänsten

Undersköterska Vård Hemtjänst Pressbild: Vardaga

Pressbild: Vardaga

Från och med 2025 kommer hemtjänsten i Södertälje att utföras av kommunen och två privata leverantörer, med en fördelning där kommunen står för 60 procent och de privata leverantörerna för 40 procent av tjänsterna.

På kommunstyrelsens möte den 17 maj 2024 beslutades att framtidens hemtjänst i Södertälje ska delas mellan kommunen och två privata leverantörer. Kommunen kommer att ansvara för 60 procent av hemtjänsten, medan de privata leverantörerna kommer att stå för 40 procent.

Det nuvarande ramavtalet med privata hemtjänstutförare kommer inte att förlängas när det löper ut i december 2025. En ny upphandling ska genomföras innan dess för att säkerställa en smidig övergång.

(Annonslänk)

Från 2018 till 2022 verkade kommunen själva som utförare tillsammans med Attendo, Aros och Eveo. I dagsläget bedrivs hemtjänsten av kommunen, Eveo och Saand, men med en justerad fördelning som inte alltid har kunnat genomföras fullt ut på grund av svårigheter att få in kvalificerade anbud och avtal som har hävts, vilket har lämnat två platser lediga.

Med den nya fördelningen ges de privata leverantörerna en större andel av tjänsterna jämfört med tidigare. Istället för fyra utförare som tidigare planerat blir det nu enbart två från och med 2025 som får större andelar.

– Det är viktigt att vi har en fortsatt stabil hemtjänst i Södertälje. Att vi nu ger en större andel till respektive privat utförare kan bidra till just det, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör i Södertälje kommun.

Kommunens beslut att justera andelarna för hemtjänsten syftar till att förbättra tjänsternas kvalitet och säkerställa att både kommunala och privata aktörer kan bidra till vården av kommunens invånare på ett effektivt sätt.

Läs även – Attendo lämnar hemtjänsten i Södertälje

Karin Björkryd, omsorgsdirektör Södertälje kommun.
Foto: Liza Simonsson

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 01:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors