Företag i fokus:

DEBATT: Det är dags att byta ut kronan mot euron

Euro

Bild: Alexander Isa

Idag på Europadagen den 9:e maj firar vi unionen som bidragit till fred och frihet i Europa. Sverige har varken ekonomiskt eller politiskt råd att fortsätta stå utanför valutasamarbetet. Liberalerna tror på värdet av ett starkt och enat EU. Ensam är inte stark. Sverige behöver delta fullt ut i europasamarbetet och säga ja till euron. 

EU:s föregångare, kol- och stålunionen grundades ur andra världskrigets ruiner och tron på att handel och samarbete skulle förhindra nya krig i Europa. Samarbetet har fört Europas länder närmare varandra. Idag kan EU:s medborgare bo, arbeta och studera var de vill i EU och den inre marknaden har gjort medlemsländerna friare och rikare än någonsin tidigare.

”Vårt vassaste vapen mot Putin”

Nu är det åter krig i Europa och enigheten inom EU är avgörande faktor för att bekämpa det ryska anfallskriget och hjälpa Ukraina vinna kriget. Ensamma skulle EU:s länder aldrig kunna bidra med det ekonomiska, humanitära eller militära stöd Ukraina behöver. Enigheten och sammanhållningen är vårt vassaste vapen mot Putin. 

En hörnsten i det europeiska samarbetet är den gemensamma valutan, euron. En stark gemensam valuta bidrar till att främja sammanhållningen inom unionen. Ett svenskt medlemskap i euron skulle gynna både Sverige och europasamarbetet och ytterligare stärka EU:s inflytande i världen. 

(Annonslänk)

Att införa euron skulle också göra Sverige rikare. De senaste tio åren har den svenska kronan stadigt förlorat i värde gentemot euron. Mindre valutor är mer sårbara. I en orolig omvärld försvagas den svenska kronan vilket driver upp priserna på allt vi behöver. Hushåll som redan vänder på varje krona får ännu mindre kvar i plånboken och tuffare att handla mat och betala månadens räkningar för att Sverige står utanför valutasamarbetet. 

Förutom de ekonomiska skälen så är svenskt deltagande i eurosamarbetet en fråga om makt. Utanför euron gör Sverige sig mindre inflytelserikt i EU-samarbetet. Vi placerar oss själva på avbytarbänken medan medlemsländerna i euron fattar avgörande beslut om EU:s ekonomiska framtid. 

”Nu måste Sverige ta nästa steg ”

Ensam är inte stark och precis som i frågan om Nato bör Sverige följa med vårt grannland Finland, som är med i euron sedan länge. Ska svenska intressen tas tillvara behöver Sverige sitta med vid bordet, precis som Finland. 

20 år har gått sedan Sverige senast tog ställning till euron och sedan dess har både Sverige, Europa och världen förändrats. Sveriges medlemskap i EU har ökat vårt välstånd och gjort Europa starkare. Nu måste Sverige ta nästa steg och delta i EU-samarbetet fullt ut. Det är dags att byta ut kronan mot euron.

Karin Karlsbro, europaparlamentariker (L) 

Metin Hawsho, gruppledare Liberalerna Södertälje

Metin Hawsho (L)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 maj 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:15

Miranda Tibbling vinner sjätte raka världscupsguld

7C8C0DFA-99BA-4965-8163-1268164A2D09

Foto: Julien Blanc/Svenska Gymnastikförbundet

Miranda Tibbling från Järna befäster sin position som världens bästa i parkour genom att ta hem sitt sjätte raka världscupsguld. – Det är första tävlingen efter min meniskskada så jag var extra nervös, säger Miranda till Svenska Gymnastikförbundet.

Finalerna i damernas speed och herrarnas freestyle i Frankrike skulle ursprungligen ha avgjorts på lördagen, men på grund av stora förseningar sköts de upp till söndagen. Detta innebar att de svenska stjärnorna Miranda Tibbling och Elis Torhall fick ladda om mentalt för en förmiddagstävling – en utmaning de klarade med bravur.

(Annonslänk)

Dagen började med semifinalen i damernas speed, där Miranda, som nyligen återhämtat sig från en meniskskada, kvalificerade sig med tävlingens snabbaste tid. I semifinalen levererade hon återigen ett imponerande run och tog sig vidare till finalen. Trots en nervös start där Ella Bucio från Mexiko satte en snabb tid, lyckades Miranda avsluta starkt och tog hem guldet, trots en mindre vurpa precis innan mållinjen.

– Jag är jätteglad. Jag har varit väldigt nervös den här tävlingen faktiskt, det är första tävlingen efter min meniskskada så jag var extra nervös. Men det har varit jättekul att vara här, det är alltid jättebra publik här i Frankrike så det gav extra pepp. Det är såklart press att gå ut som favorit, det blir nästan jobbigare och jobbigare ju fler gånger det går bra, men jag försöker att tänka att så länge jag gör mitt bästa så spelar det ingen roll vad det blir för resultat, säger Miranda Tibbling.

Svenska stjärnorna Miranda Tibbling och Elis Torhall.
Foto: Julien Blanc/Svenska Gymnastikförbundet

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 maj 2024 16:00
Senast uppdaterad: 14 maj 2024 14:40

Södertälje bland de minst barnvänliga kommunerna

Södertälje

Foto: Alexander Isa

En ny kartläggning från Länsförsäkringar visar att Vellinge är Sveriges mest barnvänliga kommun, medan Södertälje hamnar bland de minst barnvänliga.

Länsförsäkringar har sammanställt en ranking av Sveriges kommuner baserat på 14 variabler som speglar hur barnvänliga de är ur barnens perspektiv.

– En bra start i livet bygger bland annat på möjligheten till en god utbildning, i en trygg miljö med ett aktivt liv vid sidan av skolan. Det ger barn bra förutsättningar att växa och utveckla de färdigheter och kunskaper som behövs för att möta vuxenlivets utmaningar samt för att skapa sig en ekonomisk trygghet, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

(Annonslänk)

Variablerna omfattar fritid, idrott, skola och trygghet. Resultaten visar att Vellinge, med sina attraktiva boendemiljöer och höga standard inom barnomsorg och utbildning, tar förstaplatsen. Södertälje däremot hamnar långt ner på listan, på plats 270 av 290.

Generellt sett toppas listan av medelstora kommuner belägna utanför de större tätorterna, medan mindre kommuner ofta ligger längre ner. Analysen visar även en tydlig korrelation mellan kommunernas barnvänlighet och bostadspriser – ju bättre placering i rankingen, desto högre kvadratmeterpriser på bostadsmarknaden.

Där det är bäst för barnen är det generellt sett också dyrast att bo.

– Med kartläggningen vill vi undersöka vilka möjligheter och utmaningar en barnfamilj har i landets kommuner och hur detta avspeglar prisbilden på bostadsmarknaden, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

– De kommuner som är mest attraktiva för barnfamiljer att bo i har en högre prislapp. Prisbilden kan ses som en sammanfattande pengamässig indikator på boendemiljöns attraktivitet. I den mån man vill bo där det är bäst får man vara beredd att betala för att ta sig över tröskeln alternativt bo på en mindre yta, säger han.

Nykvarns kommun placeras på plats 170 av landets 290 kommuner.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 maj 2024 12:15
Senast uppdaterad: 14 maj 2024 12:15

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors