Företag i fokus:

5 vanliga missuppfattning om kreditkort

CRED.1-89

Kreditkort är en av de mest använda betalningsmetoderna i dagens samhälle, men trots det finns det fortfarande många missförstånd kring hur korten fungerar. Dessa missförstånd kan leda till oönskade ekonomiska konsekvenser för konsumenter som använder kreditkort. Det kan även leda till att många går miste om fördelarna som många kreditkort erbjuder. 

Vanliga missförstånd om kreditkort består bland annat om felaktiga antaganden om kreditkortsräntor samt missuppfattningar om för vem ett kreditkort lämpar sig. Det är viktigt att förstå dessa vanliga missförstånd så att du kan använda ditt kreditkort på ett ansvarsfullt och effektivt sätt. 

Missuppfattningar om kreditkort

  1. Missuppfattningen om att kreditkort endast leder till att man behöver betala extra avgifter skapar en felaktig bild av kreditkort och avskräcker potentiella användare. Faktum är att det finns många kreditkort som är helt utan avgifter, och som dessutom erbjuder olika förmåner såsom cashback, rabatter och bonuspoäng.

Genom att använda sig av en tjänst som Alltomkreditkort kan man enkelt jämföra olika kreditkort och deras avgifter, förmåner och begränsningar. Detta kan hjälpa konsumenter att hitta det kreditkort som passar deras behov och ekonomi bäst. Där kan man även läsa recensioner och omdömen från andra användare vilket kan vara till hjälp i beslutet om vilket kreditkort man ska välja.

  1. Många tror fortfarande att det är bättre att använda ett vanligt bankkort vid betalningar eftersom de tror att bankkorten ger dem samma eller fler fördelar som ett kreditkort. Men faktum är att dessa personer missar många av förmånerna som kommer med att använda ett kreditkort. Bankkort erbjuder nämligen inte de extra förmåner som ett kreditkort kan ge, till exempel bonuspoäng, cashback eller rabatter vid inköp.

Genom att använda ett kreditkort kan man tjäna in poäng eller få pengar tillbaka på varje köp, vilket kan vara till stor fördel om man handlar med kort frekvent. Dessutom kan kreditkort erbjuda extra försäkringsskydd, såsom försäkring mot stöld och förlust av varor, prisgaranti och förlängd garantitid, vilket ger en extra trygghet.

  1. Det är inte ovanligt att kreditkort blir förknippade med höga räntor och avgifter, vilket avskräcker många från att använda dem. Detta är dock inte nödvändigtvis sant utan beror helt på hur du väljer att använda ditt kreditkort.

En viktig faktor att ha i åtanke är att kreditkortsfakturan måste betalas i tid för att undvika ränta och avgifter. Om man betalar fakturan i tid, fungerar ett kreditkort på samma sätt som ett vanligt bankkort, och det tillkommer inga extra avgifter. Det är först när man inte betalar i tid eller överskrider kreditgränsen som ränta och avgifter kan tillkomma.

I många fall kan kreditkort till och med sakna avgifter som bankkort har, som exempelvis valutapåslag när man handlar från utländska webbplatser eller betalar i utländsk valuta. 

  1. En vanlig missuppfattning om kreditkort är att de bara är till för personer med hög inkomst. Detta är dock inte sant då det finns kreditkort som kan passa olika personer med olika inkomst- och köpmönster.

Faktum är att ett kreditkort kan vara en fördel för personer med lägre inkomst eftersom det kan ge möjlighet att ta del av förmåner som cashback, bonuspoäng och olika försäkringar vid inköp, vilket kan spara pengar på sikt. Dessutom kan ett kreditkort ge personer med lägre inkomst möjlighet att betala av större köp i en takt som passar deras budget genom att de räntefria dagarna nyttjas. 

När det gäller kreditkort kan det finnas olika typer av kort som passar olika personer beroende på deras behov och inkomst. Till exempel kan det finnas kreditkort som erbjuder lägre ränta och avgifter för personer med lägre inkomst, eller kort som erbjuder mer exklusiva förmåner som passar personer med högre inkomst. 

  1. Missuppfattningen att det är bäst att endast betala det minsta beloppet på kreditkort kan vara väldigt problematiskt för din ekonomiska situation. Att bara betala det minsta beloppet leder till att du betalar en högre månadsavgift på grund av räntan som tillkommer på din nyttjade och obetalda kredit. 

Istället är det viktigt att betala så mycket som möjligt på ditt kreditkort varje månad. Ju mer du betalar, desto snabbare kan du betala av din kredit och därmed betala mindre ränta. Genom att betala mer än det minsta beloppet varje månad kan du också undvika att hamna i en skuldfälla. 

Så använder du ett kreditkort på rätt sätt 

Att använda kreditkort på ett ansvarsfullt sätt innebär att man använder det som ett verktyg för att betala för sina inköp och hantera sina ekonomiska utgifter på ett effektivt sätt, utan att skapa onödig skuld eller ekonomisk stress. 

Innan du använder ditt kreditkort är det viktigt att sätta upp en budget och ha en uppfattning om dina inkomster och utgifter. Detta hjälper dig att undvika att spendera mer än du har råd med och skapa onödig skuld. Ett av de bästa sätten att undvika höga räntor och skuld är att betala av hela saldot på ditt kreditkort varje månad. Detta minimerar de kostnader du måste betala och håller dina utgifter under kontroll. Det kan även vara fördelaktigt att endast använd kreditkortet för nödvändiga utgifter, som matvaror och räkningar, istället för att använda det för impulsköp eller onödiga saker. Detta hjälper dig att hålla dina utgifter under kontroll och undvika onödig skuld. Var noga med att övervaka dina transaktioner och kontrollera ditt saldo regelbundet för att undvika bedrägerier eller oväntade avgifter. Om du upptäcker några oegentligheter bör du omedelbart kontakta din kreditkortleverantör.

Text:

INNEHÅLL FRÅN TREDJEPARTS

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 maj 2023 08:47
Senast uppdaterad: 12 maj 2023 09:16

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors