Företag i fokus:

5 vanliga missuppfattning om kreditkort

CRED.1-89

Kreditkort är en av de mest använda betalningsmetoderna i dagens samhälle, men trots det finns det fortfarande många missförstånd kring hur korten fungerar. Dessa missförstånd kan leda till oönskade ekonomiska konsekvenser för konsumenter som använder kreditkort. Det kan även leda till att många går miste om fördelarna som många kreditkort erbjuder. 

Vanliga missförstånd om kreditkort består bland annat om felaktiga antaganden om kreditkortsräntor samt missuppfattningar om för vem ett kreditkort lämpar sig. Det är viktigt att förstå dessa vanliga missförstånd så att du kan använda ditt kreditkort på ett ansvarsfullt och effektivt sätt. 

Missuppfattningar om kreditkort

  1. Missuppfattningen om att kreditkort endast leder till att man behöver betala extra avgifter skapar en felaktig bild av kreditkort och avskräcker potentiella användare. Faktum är att det finns många kreditkort som är helt utan avgifter, och som dessutom erbjuder olika förmåner såsom cashback, rabatter och bonuspoäng.

Genom att använda sig av en tjänst som Alltomkreditkort kan man enkelt jämföra olika kreditkort och deras avgifter, förmåner och begränsningar. Detta kan hjälpa konsumenter att hitta det kreditkort som passar deras behov och ekonomi bäst. Där kan man även läsa recensioner och omdömen från andra användare vilket kan vara till hjälp i beslutet om vilket kreditkort man ska välja.

  1. Många tror fortfarande att det är bättre att använda ett vanligt bankkort vid betalningar eftersom de tror att bankkorten ger dem samma eller fler fördelar som ett kreditkort. Men faktum är att dessa personer missar många av förmånerna som kommer med att använda ett kreditkort. Bankkort erbjuder nämligen inte de extra förmåner som ett kreditkort kan ge, till exempel bonuspoäng, cashback eller rabatter vid inköp.

Genom att använda ett kreditkort kan man tjäna in poäng eller få pengar tillbaka på varje köp, vilket kan vara till stor fördel om man handlar med kort frekvent. Dessutom kan kreditkort erbjuda extra försäkringsskydd, såsom försäkring mot stöld och förlust av varor, prisgaranti och förlängd garantitid, vilket ger en extra trygghet.

  1. Det är inte ovanligt att kreditkort blir förknippade med höga räntor och avgifter, vilket avskräcker många från att använda dem. Detta är dock inte nödvändigtvis sant utan beror helt på hur du väljer att använda ditt kreditkort.

En viktig faktor att ha i åtanke är att kreditkortsfakturan måste betalas i tid för att undvika ränta och avgifter. Om man betalar fakturan i tid, fungerar ett kreditkort på samma sätt som ett vanligt bankkort, och det tillkommer inga extra avgifter. Det är först när man inte betalar i tid eller överskrider kreditgränsen som ränta och avgifter kan tillkomma.

I många fall kan kreditkort till och med sakna avgifter som bankkort har, som exempelvis valutapåslag när man handlar från utländska webbplatser eller betalar i utländsk valuta. 

  1. En vanlig missuppfattning om kreditkort är att de bara är till för personer med hög inkomst. Detta är dock inte sant då det finns kreditkort som kan passa olika personer med olika inkomst- och köpmönster.

Faktum är att ett kreditkort kan vara en fördel för personer med lägre inkomst eftersom det kan ge möjlighet att ta del av förmåner som cashback, bonuspoäng och olika försäkringar vid inköp, vilket kan spara pengar på sikt. Dessutom kan ett kreditkort ge personer med lägre inkomst möjlighet att betala av större köp i en takt som passar deras budget genom att de räntefria dagarna nyttjas. 

När det gäller kreditkort kan det finnas olika typer av kort som passar olika personer beroende på deras behov och inkomst. Till exempel kan det finnas kreditkort som erbjuder lägre ränta och avgifter för personer med lägre inkomst, eller kort som erbjuder mer exklusiva förmåner som passar personer med högre inkomst. 

  1. Missuppfattningen att det är bäst att endast betala det minsta beloppet på kreditkort kan vara väldigt problematiskt för din ekonomiska situation. Att bara betala det minsta beloppet leder till att du betalar en högre månadsavgift på grund av räntan som tillkommer på din nyttjade och obetalda kredit. 

Istället är det viktigt att betala så mycket som möjligt på ditt kreditkort varje månad. Ju mer du betalar, desto snabbare kan du betala av din kredit och därmed betala mindre ränta. Genom att betala mer än det minsta beloppet varje månad kan du också undvika att hamna i en skuldfälla. 

Så använder du ett kreditkort på rätt sätt 

Att använda kreditkort på ett ansvarsfullt sätt innebär att man använder det som ett verktyg för att betala för sina inköp och hantera sina ekonomiska utgifter på ett effektivt sätt, utan att skapa onödig skuld eller ekonomisk stress. 

Innan du använder ditt kreditkort är det viktigt att sätta upp en budget och ha en uppfattning om dina inkomster och utgifter. Detta hjälper dig att undvika att spendera mer än du har råd med och skapa onödig skuld. Ett av de bästa sätten att undvika höga räntor och skuld är att betala av hela saldot på ditt kreditkort varje månad. Detta minimerar de kostnader du måste betala och håller dina utgifter under kontroll. Det kan även vara fördelaktigt att endast använd kreditkortet för nödvändiga utgifter, som matvaror och räkningar, istället för att använda det för impulsköp eller onödiga saker. Detta hjälper dig att hålla dina utgifter under kontroll och undvika onödig skuld. Var noga med att övervaka dina transaktioner och kontrollera ditt saldo regelbundet för att undvika bedrägerier eller oväntade avgifter. Om du upptäcker några oegentligheter bör du omedelbart kontakta din kreditkortleverantör.

Text:

INNEHÅLL FRÅN TREDJEPARTS

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 maj 2023 08:47
Senast uppdaterad: 12 maj 2023 09:16

Telge gör framsteg i hållbarhet – men utmaningar kvarstår

Telge

Foto: Alexander Isa

Telge avslöjar idag sin hållbarhetsrapport för 2023, där koncernen visar framsteg i flera områden men också identifierar utmaningar som kräver uppmärksamhet.

– Vi gör framsteg men vi är inte nöjda med det här resultatet. De närmaste åren måste vi höja förändringstakten i vårt energi- och klimatarbete för att ta oss dit vi vill, säger Maria Richtnér, hållbarhetschef, Telge AB, i ett pressutskick.

(Annons)

Den 16 maj, mellan kl 10-15 anordnas utbildningsmässa i Xenter i Tumba. Är du nyfiken på komvux – Klicka på bilden.

Idag, den 7 maj, avtäcker Telge sin hållbarhetsrapport för 2023 och delar med sig av både framsteg och utmaningar. Koncernen noterade en tredje årlig minskning av sin energianvändning samtidigt som de fortsatte övergången från fossila bränslen till el och biodrivmedel. Trots detta ökade dock utsläppen av växthusgaser under samma period.

En betydande del av Telgekoncernens energianvändning går till fastighetsdrift. Under 2023 minskade energianvändningen per kvadratmeter för fastighetsbestånden inom Telge Fastigheter och Telge Bostäder till den lägsta nivån på många år, tack vare effektiviseringsåtgärder som inkluderar smarta system för energihantering.

Graf, Telge

Utsläppen av växthusgaser från koncernens verksamheter, främst genererade av fordon, ökade något under 2023.

Detta berodde till stor del på att Telge Återvinning fick ett ökat ansvar för hanteringen av hushållsavfall, inklusive insamlingen av återvinningsbara förpackningar från FTI.

Graf, Telge

Trots att energianvändningen inom koncernen fortsatte att minska ökade dock utsläppen av växthusgaser från den inköpta energin. Begränsad tillgång på biobränslen och hög konkurrens om klimatvänlig fjärrvärme i Södertälje var några faktorer som bidrog till detta.

Telgekoncernens hållbarhetsrapport för 2023, anpassad till EU:s nya standard för hållbarhetsredovisning (CSRD), kommer att finnas tillgänglig i sin helhet på telge.se från och med den 7 maj. Rapporten följer Green House Gas Protocol för att redovisa klimatavtrycket och indelas i tre scopes som täcker både direkta och indirekta utsläpp från koncernens verksamheter och inköp.

– Vi fortsätter att ta vårt ansvar för utsläppen och vi samarbetar med andra aktörer i branschen för att minska klimatpåverkan från fjärrvärmen. Telges mål är fortsatt att nå klimatneutralitet till 2030, det betyder att vi nu har 68 månader på oss, säger hållbarhetschefen Maria. 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 7 maj 2024 13:08

Ny blockad varslas i Södertälje – ”Vi vill rädda vården”

10fd215a-40ef-4489-baea-ad523d2faf6c

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.
Pressbild

Vårdförbundet har idag utökat sitt varsel till att omfatta övertids-, mertids- och nyanställningsblockad i 29 kommuner, inklusive Södertälje. Detta kommer att påverka den kommunala hälso- och sjukvården och berör över 5000 medlemmar.

(Annons)

Den 16 maj, mellan kl 10-15 anordnas utbildningsmässa i Xenter i Tumba. Är du nyfiken på komvux – Klicka på bilden.

Tidigare i april varslade Vårdförbundet om liknande blockadåtgärder för regioner och flera sjukhus, vilket drabbade en stor del av hälso- och sjukvårdspersonalen. Sedan blockaden trädde i kraft har inga förhandlingar ägt rum och inga nya bud har lagts fram, vilket nu resulterat i att konflikten breddas till den kommunala sektorn. Detta påverkar verksamheter såsom elevhälsa och hemsjukvård i Södertälje kommun.

– Vårt fullt rimliga krav är att vi vill ha hållbara heltider så att våra medlemmar orkar jobba heltid och ett helt yrkesliv. Vi har nu varit i konflikt med SKR och Sobona i snart två veckor och ser fortsatt inte att de vill möta oss. En konflikt är alltid en sista åtgärd, men vi vill ta ansvar för vårdens framtid. Min fråga till SKR är nu – hur vill ni rädda vården? säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, i ett pressutskick.

Ribeiro menar att SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) inte visar intresse för Vårdförbundets medlemmar för att förbättra villkoren och istället sprider felaktiga uppgifter.

– SKR sprider bilden att vi vill ha ett avtal för hela välfärdssektorns 1,2 miljoner medarbetare. Det är fel, avtalsområdet omfattar runt 90 000 av våra yrkesgrupper och vi föreslår en stegvis arbetstidsförkortning. Den här typen av missvisande uppgifter leder inte oss närmare varandra och inte heller närmare en lösning, säger hon.

Vårdförbundet utfärdar varsel om utökad övertidsblockad.

Under måndagen meddelade Vårdförbundet om utökade blockadåtgärder som träder i kraft den 20 maj klockan 16.00. Ett beslut som påverkande drygt 5000 medlemmar inom den kommunala hälso- och sjukvården i 29 kommuner, däribland Södertälje. Beslutet innebär att övertids-, mertids- och nyanställningsblockad införs.

– Våra yrkesgrupper som jobbar i kommunal regi gör livsviktiga insatser som till exempel skolsköterskor och sjuksköterskor på särskilda boenden. Coronakommissionens slutsatser visar sjuksköterskorna måste bli fler i den kommunala hälso- och sjukvården men ingenting har hänt. Våra förhandlingar om bättre arbetstider och löner rör också dem och vi hoppas att SKR inser att vi menar allvar med att vi vill rädda vården, säger Sineva Ribeiro.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 22:00
Senast uppdaterad: 6 maj 2024 21:08

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors