Företag i fokus:

Södertälje kommun inleder samarbete över gränserna

Södertälje kommun

Foto: Alexander Isa.

Barn riskeras att föras bort till andra länder mot deras vilja för att bevara familjens och släktens heder. Det meddelar Södertälje, Huddinge och Botkyrka kommun som nu inleder ny gemensam kampanj för att stoppa bortförande.

– Hela samhället behöver ta ett gemensamt ansvar för att värna om barn som utsätts för den här typen av brott, säger Charlotte Lagerkvist socialdirektör i Botkyrka kommun i ett pressmeddelande.

Den gemensam kampanjen ”Bortförd” syftar till att ta krafttag mot exemplevis barnäktenskap, tvångsäktenskap, omvändelseförsök, könsstympning eller så kallade uppfostringsresor. Lagstiftningen inom området i Sverige har skärpts och 2022 genomfördes utreseförbud för att skydda barn från att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap eller könsstympning.

– När skolorna öppnar upp efter sommarlovet vill vi inte att det ska stå tomma stolar på grund av att barn och ungdomar inte återvänt från sin utlandsvistelse. Barn och ungdomar måste känna tillit till oss och att samhället står upp för deras rättigheter, säger Ingela Hamlin utbildningsdirektör i Södertälje kommun.

Kommunerna visar stark enighet genom ett samarbete för att hantera komplexa och svårupptäckta ärenden som rör hedersrelaterat våld och förtryck. Genom att agera gemensamt kan de erbjuda ökat stöd och bättre möjligheter till upptäckt.

Genom kampanjen vill de visa att lokalt stöd finns tillgängligt vid behov, vilket är avgörande för att visa att hjälp är tillgänglig.

– I ljuset av den här utvecklingen blir det ännu viktigare att vi samverkar och tar krafttag gemensamt. Inget barn ska riskera att föras ut ur landet för att ingå barnäktenskap eller könsstympning, säger tillförordnad socialdirektör Christine Carlsen i Huddinge kommun.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2023 14:29
Senast uppdaterad: 16 maj 2023 14:29

SENASTE NYTT: 17-åring gripen för skjutning mot lägenhet

polis

Arkivbild

En person har gripits efter att flera skott avlossats mot en lägenhet i Hammarby Sjöstad. Nu rapporterar flera medier att pojken är skriven i Södertälje.

(Annonslänk)

Vid 22-tiden på fredagskvällen mottog polisen ett larm om en skottlossning i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Skott avfyrades mot en lägenhetsdörr där flera personer befann sig, men ingen skadades.

En stor polisinsats genomfördes och på lördagsmorgonen meddelade polisen att en person hade anhållits i samband med händelsen. Enligt tidiga uppgifter till Aftonbladet rör det sig om en tonåring med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Södertälje. Senare rapporterade LT att tonåringen, som är 17 år gammal, är skriven i Södertälje.

Tonåringen dömdes förra året för förberedelse till synnerligen grov misshandel och vapenbrott. Tillsammans med en medbrottsling greps de med en skarpladdad pistol i bilen och misstänktes för att begå ett allvarligt brott, men som stoppades av polis innan de kunde fullborda planerna.

Polisen utreder händelsen i Hammarby Sjöstad som ett mordförsök och misstänker att skjutningen kan ha varit en del av ett utpressningsförsök. I ett fordon kopplat till tonåringen upptäckte polisen handskar, balaclavas, rengöringsmedel och motorbränsle, vilket åklagaren menade var avsett att användas vid brottstillfället.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 20:27
Senast uppdaterad: 13 maj 2024 23:06

Kommunen riskerade böter för dröjsmål i vårdinsatser

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

RÄTTELSE: I en tidigare version av denna artikel framgick det felaktigt att kommunen hade bötfällts, vilket inte var fallet.

Inspektionen för vård och omsorg vände sig till förvaltningsrätten med en begäran om att Södertälje ska betala en straffavgift på grund av långsam handläggning.

Inspektionen för vård och omsorg vände sig till förvaltningsrätten i Stockholm med ett krav om att Södertälje kommun skulle betala en särskild avgift på grund av allvarliga fördröjningar i verkställandet av biståndsbeslut. Enligt IVO hade kommunen låtit bli att inom rimlig tid verkställa ett beslut om växelvård, vilket är en form av stöd som tillhandahålls för att avlasta närstående som vårdar personer med fysiska eller kognitiva svårigheter.

(Annonslänk)

Kommunen beviljade växelvården den 11 mars 2022, men dröjde med verkställigheten fram till den 12 oktober samma år, vilket IVO bedömde som oskäligt lång tid. Detta dröjsmål, som varade i nästan sju månader, har haft direkta konsekvenser för den enskilde och dennes närstående som behövde avlastning.

Södertälje kommun har som försvar anfört platsbrist, ett argument som IVO inte accepterar som giltig ursäkt för den långa väntetiden. Inspektionen framhåller att sådana insatser som växelvård borde kunna planeras och verkställas mer effektivt av kommunen, speciellt med tanke på det växande behovet bland äldre.

I slutet av april drog IVO tillbaka sin ansökan, vilket leder till att Förvaltningsrätten avskriver målet från vidare handläggning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 19:16
Senast uppdaterad: 8 maj 2024 13:01

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors