Företag i fokus:

Tusentals barn i Södertälje kan bli utan idrott – Dags för politikerna att agera

Jonas

Jonas Leth, Skolidrottsförbundet

I takt med att hushållen och barnfamiljerna får det allt tuffare ekonomiskt riskerar barn att få sina idrottsaktiviteter indragna. Det visar en ny Sifo-undersökning utförd på uppdrag av Skolidrottsförbundet. För att barn och ungas hälsa och framtidsutsikter inte ska försämras krävs nu att de kommunala politikerna i Södertälje agerar.

Det ekonomiska läget i Sverige försämras allt mer. Inflationen är skyhög och tillväxten avtar. Räntorna fortsätter att stiga, vilket får köpkraften att störtdyka. Allt fler barnfamiljer får svårt att få ihop vardagsekonomin. 

I det här läget, när föräldrarnas ekonomi försämras, kommer barnen i kläm. Larmrapporterna duggar tätt om barn som kommer hungriga till skolan på måndagar, och lärare vittnar om att många av deras elever går runt med en klump i magen.

Nu visar dessutom en ny Sifo-undersökning, som Skolidrottsförbundet beställt, att många föräldrar överväger att dra ner på sina barns idrottsaktiviteter – eller redan gjort det – på grund av den kärva ekonomin. 

Mer detaljerat så visar undersökningen att nära en av tio av alla föräldrar i Sverige det senaste året aktivt dragit ner på kostnader kopplade till sina barns idrottsaktiviteter. Dessutom har lika många föräldrar det senaste året övervägt att dra ner på kostnader kopplade till barnens idrottsaktiviteter på grund av hushållets ekonomi. 

(Annonslänk)

Ingen vet förstås exakt hur barns rörelse och idrottsutövning kommer påverkas i realiteten. Några barn kanske slutar på en dyr och materialkrävande idrott och börjar med en billigare aktivitet i stället. Men det är osäkert och faktum kvarstår: om det ekonomiska läget över huvud taget får barn att idrotta och röra på sig mindre – som Sifo-undersökningen indikerar – är det mycket alarmerande.

Därför är frågan: Hur tänker politikerna i Södertälje agera? 

Att ekonomin nu är satt i gungning och att föräldrar och vårdnadshavare därför får det tufft är inte något en enskild kommunpolitiker kan lastas för eller åtgärda på egen hand. Men det finns mycket de kan göra, inte minst när det gäller de aktiva Skol-IF (skolidrottsföreningar) som finns i Södertälje. De behöver få det stöd och de medel som behövs för att verka lokalt. Det är av yttersta vikt att ett bra samarbete och en etablerad dialog nu säkerställs med berörda kommunala förvaltningar och de kommunpolitiker som styr i respektive nämnd. 

Det är viktigt att komma ihåg att idrott och rörelse inte behöver kosta skjortan. Skolidrottsförbundets föreningar – som erbjuder nästan gratis idrott i hela landet – är bara ett av många exempel på billig eller gratis rörelse för barn och unga.

Dessutom minskar Skolidrottsförbundet, genom Skol-IF, ungas stillasittande och utanförskap genom att vara där barn redan är. Föräldrar behöver med andra ord inte köra långt för att hämta och lämna sina barn vid aktiviteter som ibland ligger långt från skolan. 

Görs ingenting finns en risk att utvecklingen eskalerar den redan ojämlika barnidrotten.  

Vad som behövs nu är en mobilisering från den lokala politiken, över partigränserna. Alla vet hur viktig rörelse och idrott är för barn och deras framtida hälsa. Låt nu inte det tuffa ekonomiska läget få oss att glömma det. 

Jonas Leth, Generalsekreterare Skolidrottsförbundet

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2023 14:44
Senast uppdaterad: 17 maj 2023 14:44

JUST NU: Koranbrännaren Momika utvisas – till Sverige

Momika

Salwan Momika till höger.
Foto: Streetphotobysd

Koranbrännaren Salwan Momika lämnade Sverige för att söka asyl i Norge, men nu utvisar landet honom tillbaka till Sverige. Det rapporterar flera medier på torsdagseftermiddagen.

(Annonslänk)

I oktober 2023 fattade Migrationsverket beslutet att inte förlänga Salwan Momikas uppehållstillstånd på grund av oriktiga uppgifter han lämnat. Momika, som upplevde att han ”inte längre var välkommen i Sverige”, valde därefter att lämna landet. Hans överklagande till Migrationsdomstolen resulterade i ett fastslaget utvisningsbeslut, dock med beaktande av de internationella skyddsregler som förhindrar utvisning till länder där individer riskerar förföljelse.

Domstolens utslag belyste hur Momikas offentliga koranbränningar i Sverige skapat en säkerhetsrisk för honom i hemlandet Irak, vilket ledde till ett beslut om att han inte kunde utvisas direkt. Istället beviljades han ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige.

Sökte asyl i Norge
Nyligen greps Momika av norsk polis, och det är nu bekräftat att han kommer att utvisas tillbaka till Sverige. Gripandet ägde rum den 28 mars efter att Momika meddelat om sin asylansökan i Norge.

Oslo tingsrätt har nu meddelat att utvisningen kommer att genomföras så snart de nödvändiga formella och praktiska arrangemangen är klara.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 april 2024 14:29
Senast uppdaterad: 4 april 2024 14:29

SENASTE NYTT: Fyra åtalade för mordet på 30-åring

Polis

Arkivbild

Fyra män åtalas för mordet på en 30-årig man från Södertälje i Flemingsberg, där en av personerna tidigare misstänktes för delaktighet i en dödsskjutning i Ronna 2022. Åklagaren yrkar att en av de misstänkta skyttarna, som vid mordtillfället var 17 år gammal, utvisas ur landet.

I mars det föregående året sköts en 30-årig man från Södertälje till döds i det som polisen och åklagare beskriver som en del av den intensiva konflikt mellan två falanger i Södertälje – Saltskog och Ronnafalangen.

Mordet på 31-årignen inträffade i en bostad i Flemingsberg där mannen sköts till döds med flera skott i båda kropp och huvud på nära håll. Två unga män står nu åtalade för själva skjutningen, medan ytterligare två män misstänkts ha bistått i planeringen och genomförandet av dådet.

Mordet i Flemingsberg beskrivs av polisen som en del av en längre serie våldsdåd som uppstått till följd av den eskalerade konflikten mellan falangerna i Södertälje sedan hösten 2022, där flera dödsskjutningar inträffade under en kort period. Enligt polisens uppgifter hade offret, som kort före mordet hade flyttat till Flemingsberg från Södertälje, en hotbild mot sig och nära kopplingar till Ronnafalangens ledning.

Dödsskjutningen i Ronna den 2 oktober 2022 där en 41-åring felaktigt sköts till döds.
Foto: Shamash Oyal

Utredningen avslöjar att de åtalade planerade och genomförde mordet med stor förberedelse, inklusive anskaffning av klorin och en temporär mobiltelefon, samt resan till brottsplatsen. Efter att ha avlossat flera skott mot offret tog gärningsmännen till flykt och försökte sedan förstöra bevis genom att behandla använda föremål med klorin.

Nu åtalas samtliga personer för mord respektive medhjälp till mord vid Södertörns tingsrätt.

Södertäljeborna, en 25-åring och en 21-åring, är sedan tidigare kända av polisen åtals för medhjälp till mord. 25-årigen var även misstänkt för delaktighet i dödsskjutningen på Enhörnaleden i Ronna under hösten 2022, där en 41-årig man, som inte hade kopplingar till den kriminella miljön, felaktigt sköts till döds. Han åtalades för grovt skyddande av brottsling och ska enligt åtalet ha bokat samt betalat hotellrum för mannen som dömdes till 9 års fängelse för mord den 2 oktober.

De andra två som misstänks för att ha avlossat skotten i Flemingsberg, en 21-åring skriven i Stockholmsområdet och en 18-åring, även han skriven i Södertälje, åtalas för mord och medhjälp till mord. Åklagaren begär också att den 18-årige, som är statslös och bosatt i Södertälje, ska utvisas från Sverige.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 april 2024 12:13
Senast uppdaterad: 4 april 2024 12:13

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors