Företag i fokus:

DEBATT: Jämställd utbetalning av försörjningsstöd

Metin Hawsho, gruppledare Liberalerna Södertälje 

Under 2018 behandlades en motion gällande ett mer jämställt utbetalande av ekonomiskt bistånd inom Södertälje kommun. Dåvarande Social- och omsorgskontoret ville i sitt svar invänta Socialstyrelsens ”Kartläggning av socialtjänstens arbete med ekonomiskt bistånd ur ett jämställdhetsperspektiv” som slutredovisades 1 december 2018 innan arbetet med frågan togs vidare.

I Södertälje kommun är i dag mannen registerledare om inget annat anmäls vid ansökan om ekonomiskt bistånd från Socialnämnden, vilket har stora risker att leda till inlåsningseffekter och beroende av mannen inom en parrelation. Ekonomiskt bistånd är i grunden individuellt även om försörjningsplikten finns inom förhållanden under äktenskapsliknande former, exempelvis samboskap. Södertälje ska enligt Liberalerna vara en kommun som går i bräschen för jämställd myndighetsutövning, motverkandet av hedersförtryck och att ekonomiskt bistånd går till det som biståndet avses. 

Mycket arbete har här gjorts inom bedrägerier, skenskilsmässor och liknande men inom jämställdhetsaspekten mellan kvinnor och män anser Liberalerna att mer behöver göras.

Flertalet kommuner har genom åren gått över till att försörjningsstödet betalas ut i lika delar till mannen och kvinnan i ett förhållande, något som även skett inom barnbidraget och enligt Försäkringskassans statistik lett till ett mer jämställt utbetalande och att färre ansöker om att enbart en förälder ska få hela barnbidraget utbetalt till sig. 

Att upptäcka våld och ekonomiskt beroende av den ena parten i ett förhållande kan vara svårt. Att lita till att kommunen vid enskilda samtal ska upptäcka detta är inte tillräckligt. Kommunen har här i sin verktygslåda möjligheten att på bred front införa en jämställdhetspolitisk åtgärd som minskar våldsutsatthet och förtryck på en bred nivå.

Metin Hawsho – Liberalernas förslag till beslut.

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 maj 2023 04:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:58

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors