Företag i fokus:

DEBATT: EU-valfrämjande insatser slösar bort miljoner skattepengar

Vallokal

Arkivbild: Alexander Isa

Då var det dags igen för EU-val, eller ja, om drygt ett år. Men redan nu börjar förvaltningen och majoriteten skruva och vrida på sig över det senaste ”förfärliga” valdeltagandet. 2019 bestämde sig enbart 41 % av Södertäljeborna att gå till vallokalerna och rösta, i vissa delar av Södertälje var intresset så svalt som enbart 11 % valdeltagande. Enligt förvaltningen och majoriteten är detta ett tecken på att något måste göras. 

I ett PM från kommunstyrelsens kontor kan vi läsa att det ingår i kommunens handlingsplan för demokratiutveckling 2021 – 2024 att ”utreda behovet och ta fram förslag till en åtgärdsplan med konkreta insatser för att öka valdeltagandet i Europaparlamentet 2024”, vilket lades fram som förslag på senaste kommunstyrelsemötet. Tanken är att kommunen skall köra en favorit i repris, och inspirera folk att rösta i det uppkommande EU-valet 2024 med evenemang, paneldebatter och föreläsningar, med en beräknad budget som ligger på miljonbelopp. 

Vi fastnar dock på meningen ”utreda behovet”. Detta förutsätter att vi förtroendevalda kommer fram till att det finns ett faktiskt behov av att kommunen skall springa valmyndighetens ärenden och få folk att intressera sig för EU-valet. Men finns ett sådant behov verkligen? Försök har redan gjorts från kommunens håll i det senaste EU-valet 2019, vilket slutade i katastrof. Kommunen gjorde stora satsningar på evenemang, paneldebatter och föreläsningar. Trots det gick inte valdeltagandet upp, inte heller låg det kvar på samma nivå; utan valdeltagandet sjönk i Södertälje med 0.48 procentenheter. 

Lärdomen vi politiker bör ta med oss från det här resultatet är att folk är antingen likgiltiga till EU eller så vet de inte ens varför det ska vara värt att rösta. Och vem kan klandra dem? 

(Annonslänk)

EU har utvecklat till närmast ett byråkratiskt bångstyrigt monster, vars federala makt växer sig allt större och större på bekostnad av medlemsstaterna. Mitt i allt detta finner vi Sverige. Sverige är en nettogivare till EU och vi innehar för tillfället ordförandeskapet. Trots det har våra ledamöter på både vänsterkanten och högerkanten minimalt med inflytande. De stora politiska besluten föreslås av kommissionen, där vi har enbart en röst av 27, för att sedan röstas i ett parlament där vi har för få ledamöter för att göra skillnad. 

Det bör vara helt okej för de som antingen inser att vi inte kan göra stor skillnad nog i EU, eller för de som helt enkelt inte bryr sig om vad som händer ända borta i Bryssel av namnlösa byråkrater som inte ens skulle kunna placera ut Södertälje på kartan. 

Det är inte rimligt att kommunen ska ödsla tid och pengar på ett projekt som är dömt att misslyckas, ett projekt som den politiska majoriteten är villig att slösa miljonbelopp på. Ett bättre alternativ hade i stället varit att skicka detta ärende till valmyndigheten, och att vi politiker blir bättre på att engagera väljare med våra förtroendevalda i Bryssel. 

Andreas Birgersson, SD
Oppositionsråd

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 juni 2023 08:30
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:58

Ska du ha en privat fest – Det här behöver du veta

Öl skål beer fest

Foto: Pexels

Ska du ha en privat fest? Nu påminner Södertälje kommun om vikten av att söka tillfälligt serveringstillstånd i god tid inför vårens och sommarens fester i hyrda lokaler där alkohol ska serveras.

– Många glömmer bort eller inte känner till att de behöver ansöka om serveringstillstånd, och då kommer ansökningarna in för sent, säger Paula Lindström, tillståndshandläggare i Södertälje kommun.

(Annonslänk)

När våren och sommaren närmar sig ökar antalet festliga tillställningar som bröllop, dop och studentfiranden. För de som planerar att hålla sina fester i hyrda lokaler, där alkoholservering är önskvärd, påminner Södertälje kommun om vikten av att ansöka om tillfälligt serveringstillstånd. Detta gäller särskilt om lokalen normalt används för försäljning av livsmedel, som en restaurang eller ett café, och inte redan har ett befintligt serveringstillstånd.

Privatpersoner som vill servera alkohol på sina privata tillställningar måste ansöka om tillståndet för slutna sällskap hos kommunen. Även de som redan innehar ett stadigvarande serveringstillstånd men behöver göra tillfälliga ändringar, som förlängd serveringstid, måste göra en ny ansökan. Handläggningstiden för dessa tillstånd uppgår normalt till mellan tre och fyra veckor, så det är viktigt att ansöka i god tid för att undvika komplikationer och förseningar.

– Vi råder dig som ska ha fest att kolla upp vad som gäller i den lokal där du ska vara. Och du får gärna ringa eller mejla till oss för att fråga om råd, säger Paula Lindström.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 16 april 2024 00:59

DEBATT: Liberalerna satsar en halv miljard på skolan

2022_05_Skola-bok

Foto: Alexander Isa

En bra skolgång stärker barns och ungas framtidsutsikter och möjligheter att leva ett meningsfullt liv efter egna villkor. Det förebygger utanförskap, kriminalitet och ohälsa. Men skolan fungerar inte utan lärare som varje dag arbetar för att ge barn kunskaperna som krävs för att bygga sitt eget liv.

(Annonslänk)

Den ekonomiska situationen i samhället har pressat skolorna hårt och runt om i landet larmas det om varsel. Därför prioriterar Liberalerna skolan med ett av de största tillskotten i en vårändringsbudget under de senaste 20 åren: 500 miljoner kronor. Det motsvarar drygt 1300 lärartjänster i ett halvår.

Skolan står inför stora utmaningar och det kräver resurser. Andra partier kan prioritera annat men vi kommer alltid att sätta skolan först. Det finns ingen bättre investering än att investera i nästa generation. För Södertälje kommer detta innebära cirka 4-5 miljoner kronor att investera i skolan. 

”Kanske kan dessa nya pengar gå till södertäljeeleverna”

Det är särskilt tacksamt eftersom att majoriteten i Södertälje lyckats slarva bort ett tidigare statsbidrag av liknande storlek för skolböcker. Kanske kan dessa nya pengar gå till att södertäljeeleverna får nya skolböcker ändå. 

Gång på gång täcker regeringen upp för att Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet inte satsar tillräckligt på skolan i Södertälje. Det är inte hållbart. Södertäljes elever måste kunna räkna med en välfinansierad skola även om olyckan skulle inträffa och utbildningsdepartementet hamnar under kontrollen av ett annat parti än Liberalerna. 

För att återuppbygga kunskapsnationen Sverige behöver svensk skola återgå till grunderna. Vi behöver stärka lärarnas auktoritet i klassrummen och se till att vi får bort stöket i klassrummen. Den vansinniga digitaliseringshetsen måste upphöra och skolböckerna måste tillbaka in klassrummen. 

Vi vet att detta inte är tillräckligt. Det är inte en mirakelkur som kommer att lösa alla problem, men det är ett tillskott som kan lätta på den ekonomiska bördan. Framöver fortsätter Liberalerna som Sveriges skolparti vårt arbete med att återupprätta en stark kunskapsskola med fokus på faktakunskaper och förmågor som att läsa, skriva och räkna.

Metin Hawsho,
gruppledare Liberalerna Södertälje

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:57

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors