Företag i fokus:

Ledarfiguren Abraham Aho åtalades – Frikänns i domstol

F8097986-D302-4AB3-9B3A-21823425C932

Abraham Aho och försvarsadvokaten Jack Melkemichel. Foto: Polisen / Privat

Abraham Aho, en av polisens utpekade ledarfigurer inom Södertäljenätverket, åtalades för grovt hot mot tjänsteman. Nu har tingsrätten frikänt honom helt från misstankarna.

31-åringen Abraham Aho har suttit frihetsberövad sedan 2020 och har dömts att avtjäna 9 år och två månader i fängelse. Under häktningsperioden, den 18 januari 2021, anklagades han för att ha hotat fyra kriminalvårdare på häktet Kronoberg.

Av domen framgår att Aho gjorde en polisanmälan om att han själv blev misshandlad av de fyra kriminalvårdarna. Enligt uppgifter ska Kriminalvården upprättat en anmälan efter att de fått kännedom om att Aho polisanmält kriminalvårdarna för misshandel, något som tingsrätten noterade.

Abraham Ahos polisanmälan gjordes dagen efter händelsen, vilket skiljde sig från häkteschefens polisanmälan om olaga hot som gjordes först drygt två veckor efter händelsen.

– Av domen får det förstås som att tingsrätten, utan att det uttryckligen skrivs, anser att det är anmärkningsvärt att Kriminalvården polisanmäler Aho för olaga hot först efter att det kommit till Kriminalvårdens kännedom om att Aho polisanmält kriminalvårdarna för att ha misshandlat honom. Jag och min huvudman delar den bedömningen. Vår uppfattning är att åtal aldrig borde ha väckts mot honom, säger advokaten till Telgenytt.

31-åringen åtalades för grovt hot mot tjänsteman mot sitt nekade, men i maj kom Stockholms tingsrätts beslut i ärendet. Domstolen ansåg att det inte fanns tillräckliga bevis för att Aho hade uttalat hot, och därför frikändes helt från misstankarna. Åklagaren valde att inte överklaga den friande domen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 juli 2023 17:27
Senast uppdaterad: 19 augusti 2023 13:35

Knivattack mot tonåring – Misstänkt kvinna greps

polis

Arkivbild

En kvinna i 60-årsåldern är misstänkt för försök till grov misshandel efter att ha attackerat en tonåring med en kniv.

(Annonslänk)

Händelsen utspelade sig i centrala Södertälje tidigare i veckan, på onsdagseftermiddagen, då en ung man blev attackerad av en kvinna beväpnad med kniv. Incidenten inträffade strax efter att tonåringen hade lämnat en massagesalong.

Kvinnan, i 60-årsåldern, ska enligt uppgifter till Telgenytt ha sprungit aggressivt efter mannen och försökt attackera honom med kniven, men mannen lyckades undvika dådet.

Polisen tillkallades till platsen, och kvinnan kunde gripas. Hon misstänks nu för försök till grov misshandel. Motivet bakom attacken är ännu okänt.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 15:06
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 15:12

Inspektion avslöjar brister i arbetsmiljön på äldreboende

Äldre hemtjänst

Foto: Pexels

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion vid Mariekällgårdens äldreboende i Södertälje och identifierat flera brister i hanteringen av personalens trygghet och säkerhet. Krav har nu ställts på kommunen att förbättra sina rutiner.

Arbetsmiljöverket genomförde den 24 april en detaljerad inspektion av arbetsmiljön vid Mariekällgårdens Äldreboende. Inspektionen avslöjade att äldreboendet inte uppfyller lagkraven gällande rutiner för att hantera risker för våld och hot, vilket är avgörande för personalens säkerhet och välbefinnande.

Under besöket kunde det konstateras att äldreboendet saknar adekvata skriftliga rutiner för att regelbundet undersöka och bedöma riskerna med våld eller hot mot sina anställda. Detta bristfälliga säkerhetsarbete kan leda till att personal drabbas av ohälsa eller olycksfall innan förebyggande åtgärder hinner implementeras.

(Annonslänk)

Arbetsmiljöverket har ställt krav på att äldreboendet omedelbart utvecklar och implementerar tydliga rutiner för att undersöka och hantera dessa risker. Dessa rutiner ska inkludera specifikationer om när och hur riskbedömningarna ska genomföras, vilka som ska delta och vem som är ansvarig för att de utförs. Dessutom måste resultatet av riskbedömningarna dokumenteras skriftligt, och det ska göras en bedömning av riskernas allvarlighetsgrad.

En uppföljning är planerad den 28 juni, där äldreboendet förväntas visa hur de uppfyllt de uppställda kraven och hur de involverat både skyddsombud och arbetstagare i processen. Om bristerna inte åtgärdas tillfredsställande kan Arbetsmiljöverket vidta ytterligare åtgärder, inklusive föreläggande eller förbud, vilka kan innebära ekonomiska sanktioner.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 00:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors